Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

onderzoek naar komst warmtenet in gemeente boxtel

Stapje dichter bij energieneutraal 2040

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Energieneutraal zijn in 2040. Dat is het doel van de gemeente Boxtel. Om energie te besparen, het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen en de eigen productie van duurzame energie te bevorderen, worden allerlei maatregelen genomen. Vorige week werd een intentieovereenkomst ondertekend door zes partijen om de mogelijkheden voor een collectieve duurzame warmtevoorziening te onderzoeken.

Door huishoudens, bedrijven, scholen en zorginstellingen aan te sluiten op duurzame warmte en warm tapwater, kan Boxtel grote stappen zetten richting de doelstelling in 2040, zo bleek uit de bijeenkomst in het gemeentehuis. ,,Hoewel een intentieovereenkomst een bepaalde vrijblijvendheid uitstraalt, is dit niet zomaar een loze kreet", zei wethouder Van de Wiel. ,,We verwachten écht dat dit netwerk in gang gezet wordt."

In mei is gestart met het project, waaraan onder meer Daan Arkesteijn meewerkt, die in dienst is van de gemeente Boxtel als Programmamanager Duurzame Campus. Zo werd een speciale 'warmtekansenkaart' opgesteld en werden partners gezocht die bij het project wilden aansluiten, zoals Sint-Joseph. De woonstichting heeft vierduizend woningen in de gemeente Boxtel in bezit en is dus een belangrijke 'warmtevrager'.

partnerschappen

Een warmtenet is een ondergronds leidingnet waarop meerdere warmtebronnen en -vragers aangesloten zijn. Via een afleverset komt warm water het pand binnen en het afgekoelde water gaat terug de leidingen in. Welke warmtebronnen in Boxtel geschikt zouden zijn, wordt nog onderzocht, maar een voorbeeld is de rioolwaterzuivering. ,,Door middel van een warmtepomp kun je het water verwarmen en gebruiken voor panden", legt Theo Voskuilen van energienetwerkbedrijf Alliander. ,,Daarnaast heb je in Boxtel grote bedrijven als het datacenter van Rabobank Nederland en vleesverwerker Vion. De restwarmte van deze bedrijven zou je ook kunnen gebruiken voor het warmtenet." In Haarlem en Nijmegen werden al vergelijkbare projecten opgestart. ,,Boxtel is uniek vanwege de partnerschappen die zijn aangegaan", aldus Voskuilen. ,,Er is al veel draagvlak voor het project, terwijl we pas in de eerste fase zitten."

haalbaarheid

De komende maanden wordt gekeken naar de haalbaarheid van zo'n duurzame warmtevoorziening. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de ontwerptool HEAT waarmee allerlei scenario's kunnen worden doorgerekend. Er wordt onder meer gekeken naar wat de kosten zijn, hoeveel energie er opgewekt kan worden, of er bestaand vastgoed kan worden 'verduurzaamd' en naar de infrastructuur (het leidingennetwerk).

In februari 2016 moet het haalbaarheidsonderzoek zijn afgerond en als dat rapport en de vervolgfases positieve resultaten opleveren, is de bedoeling dat in 2017 het nieuwe netwerk gerealiseerd is. Energie Coöperatie Boxtel is in beeld als de partij die het aanspreekpunt wordt en verantwoordelijk is voor de in- en verkoop. Het is mogelijk om telkens nieuwe aanbieders en vragers op het net aan te sluiten.

FOTO BOVEN: Zes partijen tekenden vorige week een intentieovereenkomst om de mogelijkheden voor een collectieve duurzame warmtevoorziening. Van links naar rechts: Kees van Daalen (Enexis), Frank Verwijmeren (Brabant Water), wethouder Peter van de Wiel (gemeente Boxtel), Rob Dekker (woonstichting Sint-Joseph), André Schiltmans (Alliander) en Ruben van Maris (Maris Projects). (Foto: Annelieke van der Linden).

Boxtel

Herbergviering

In de kapel van woonzorgcentrum Molenweide wordt vrijdag 30 oktober een herbergviering gehouden. Hierin staan verhalen uit de Schrift centraal en er wordt gebeden, gezongen en gemediteerd in sfeer van Taizé. Het thema is 'Een rijke oogst'. De viering start om 19.00 uur.