Met een druk op de rode knop werd vorige week het naambord van Buitenhuis in Esch onthuld. Een feestelijke gebeurtenis mét confetti. (Foto: Annelieke van der Linden).
Met een druk op de rode knop werd vorige week het naambord van Buitenhuis in Esch onthuld. Een feestelijke gebeurtenis mét confetti. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

officiële opening woon- en zorgcomplex

Buitenhuis prijkt op de gevel in Esch

De eerste cliënten wonen al sinds mei in Buitenhuis, het luxe woon-zorgcomplex aan Het Nieuwland in Esch dat voorheen de naam Sint-Jozef droeg. Donderdag was de officiële opening, waarbij genodigden uitgebreid kennismaakten met het thema 'gastvrijheid'.

Milo Berlijn, al van jongs af actief in de horeca, vertelde op amusante wijze over gastvrijheid naar collega's en cliënten. ,,Vriendelijk, open, eerlijk en proactief zijn hierbij belangrijke eigenschappen. Geef collega's en cliënten de complimenten die ze nodig hebben, dan kun je op andere momenten kritisch zijn."

Voor het officiële openingsfeest was een grote tent op het terrein van Buitenhuis geplaatst en na afloop van het optreden van Berlijn liepen alle aanwezigen naar de zijgevel van het zorgcomplex voor de onthulling van het naambord. Het echtpaar Piet en Diny Peerden, dat sinds een half jaar in Buitenhuis woont, mocht samen met bestuursvoorzitter Jacqueline Joppe van Zorggroep Elde, locatiedirecteur Jan Kees Metz en gastvrouw Desiree Gielen van Buitenhuis op de rode knop drukken. Hierdoor zakte het zwarte doek, werd confetti de lucht in geschoten en kwam het naambord in beeld.

Waar 's middags een feest voor genodigden plaatsvond, waren donderdagavond buurtbewoners uitgenodigd in de tent. Locatiedirecteur Metz geeft aan dat Buitenhuis momenteel bezig is om 'volwassen te worden'. ,,Het team begint zijn draai steeds beter te vinden. Daarnaast hebben we onlangs het kwaliteitskeurmerk aangevraagd, ik heb er alle vertrouwen in dat dit binnenkort gehonoreerd wordt."

In Buitenhuis zijn 22 ruimtes ingericht voor dementerenden, waarvan er twaalf onder privaatfinanciering vallen. Mensen betalen een hoger bedrag en krijgen hiervoor een ruimere kamer en eigen sanitair. De zorg is voor beide doelgroepen hetzelfde. Daarnaast is er een aantal andere vormen van zorg beschikbaar in Buitenhuis, zoals een bed & breakfast waar mensen gebruik kunnen maken van tijdelijke zorg.