De aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied tussen Boxtel en Oirschot is deze week gestart. De werkzaamheden vinden onder meer plaats in een weiland op de hoek Brede Heide-Knuistenkoepel. (Foto: Peter de Koning).
De aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied tussen Boxtel en Oirschot is deze week gestart. De werkzaamheden vinden onder meer plaats in een weiland op de hoek Brede Heide-Knuistenkoepel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

350 GEZINNEN HEBBEN VÓÓR KERSTMIS SUPERSNEL INTERNET

Buitengebied Boxtel krijgt glasvezel

Deze week is een begin gemaakt met een glasvezelnetwerk in het buitengebied tussen Boxtel en Oirschot. In de eerste fase van het project, dat wordt gecoördineerd door Glasvezel Boxtel en wordt uitgevoerd door de nieuwe Boxtelse firma Fiberbuiten, worden ongeveer 350 huishoudens aangesloten, een dekking van 93 procent.

Volgens de initiatiefnemers van Glasvezel Boxtel en Fiberbuiten kiezen de meeste bewoners van het buitengebied heel bewust voor aansluiting op het netwerk omdat het een buitenkans is om een meestal trage verbinding te verruilen voor supersnel internet. De aanleg van het netwerk, die vermoedelijk duurt tot Kerstmis, kan voorspoedig verlopen omdat wordt aangehaakt op leidingen die eerder door netbeheerder TenneT zijn aangelegd tussen een hoogspanningsstation in Oirschot en bedrijventerrein Ladonk in Boxtel. ,,Gelijktijdig met de hoogspanningskabels zijn enkele extra buizen in de bodem gelegd waardoor nu glasvezelkabels worden getrokken", zegt een woordvoerder van Fiberbuiten.

TENNET-KABELS

De 350 aansluitingen in het buitengebied tussen Boxtel en Oirschot liggen op relatief korte afstand van de Tennet-kabels en kunnen dus relatief makkelijk worden aangesloten. ,,In de andere delen van het buitengebied zal dat iets lastiger zijn omdat daar meer infrastructuur aangelegd moet worden", verwacht initiatiefnemer Jan van Kemenade van Glasvezel Boxtel.

Op pagina 3: 'Buurtschappen komen ook aan bod voor glasvezel'.

FOTO BOVEN: De aanleg van een glasvezelnetwerk vindt onder meer plaats in een weiland op de hoek Brede Heide-Knuistenkoepel. (Foto: Peter de Koning).