Beeld van het veld- en bodemonderzoek bij de grenswallen in natuurgebied De Geelders. De grenswallen dateren vermoedelijk uit de 13e eeuw, net zoals de veekeringen in het Veldersbos. (Foto: Gerard van der Velden).
Beeld van het veld- en bodemonderzoek bij de grenswallen in natuurgebied De Geelders. De grenswallen dateren vermoedelijk uit de 13e eeuw, net zoals de veekeringen in het Veldersbos. (Foto: Gerard van der Velden). Foto: Gerard van der Velden

Onderzoek in Geelders en op Velder afgerond

Grenswallen stammen uit 13e eeuw

Eén van de meest waardevolle, cultuurhistorische elementen in Het Groene Woud zijn de grenswallen. In 2014 en 2015 heeft Stichting Brabantse Bronnen in samenwerking met SPPiLL een archeologisch onderzoek uitgevoerd naar de grenswallen. Die studie is klaar.

De grenswallen in De Geelders en op Velder bestaan uit een wal met aan weerzijde een greppel. Naast het aangeven van de grens, zoals de Velderse wal dat doet tussen gemeenten, parochies en landerijen, hadden deze wallen meerdere functies. Zo moest de Velderse wal het wild in het bos houden zodat er op gejaagd kon worden en het vee juist uit het bos houden zodat jonge bomen de kans kregen om te groeien. Wallen dienden daarnaast ook als beschermmiddel tegen houtroof.

Uit onderzoek blijkt dat beide wallen meerdere ophogings- en erosiefasen kennen. Uit dateringsonderzoek is voor de Velderse wal een datering gekomen. Deze komt overeen met de datering uit archiefonderzoek dat is uitgevoerd in het kader van het nieuwe boek over Velder en Heerenbeek. Beide onderzoeken geven aan dat de Velderse wal uit de tweede helft van de 13e eeuw dateert. Gezien de gelijkaardige opbouw, vorm, functie en gebruik is het zeer aannemelijk dat grenswal in De Geelders in dezelfde periode is aangelegd.

Het onderzoeksrapport kan geraadpleegd worden op de website van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL): www.sppill.nl.