Afbeelding
Foto: Henk van Weert

ASSUMPTIE-STICHTING KRIJGT VEEL HULP IN ZUSTERSHUIS

Meer beddengoed nodig voor opvang

HENK VAN WEERT

Dat gisteren een nieuwe groep vluchtelingen in Boxtel arriveerde, kwam geenszins als een verrassing. Vrijdag was voor directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie-Stichting al duidelijk dat het voormalige huis van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat deze week betrokken zou worden. Dat vertelde hij tijdens een rondleiding in het pand voor belangstellenden. Daar bleek ook dat met name extra beddengoed nog welkom is.

De afgelopen weken werd alles al in gereedheid gebracht om vluchtelingen op te vangen in het pand van de Assumptie-Stichting dat 32 slaapplaatsen telt. De bedden stonden opgemaakt klaar met een tasje vol producten voor persoonlijke verzorging. Vrijdag namen diverse belangstellenden een kijkje in het toen nog leegstaande huis met zestien slaapkamers en enkele gemeenschappelijke ruimten. Iedereen was het er over eens dat het zustershuis een ideale opvangplek is.

,,We zijn klaar om vluchtelingen te ontvangen", vertelde Beirnaert vrijdag. ,,De vraag is niet óf, maar wanneer een beroep op ons wordt gedaan." Gisterochtend was het zover en trok het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Boxtel aan de bel.

VEEL HULP

Over medewerking om het gebouw klaar te maken voor opvang van vluchtelingen had Beirnaert naar eigen zeggen niet te klagen. ,,Er hebben zich ruim dertig vrijwilligers gemeld om mee te helpen. Daarnaast heeft elektronicawinkel Rickelman een extra wasmachine en -droger beschikbaar gesteld. De Vincentiusvereniging heeft aangeboden de bewoners straks van kleding te voorzien. En de Hema heeft beddengoed geschonken; net als diverse particulieren overigens."

Maar met name extra lakens en kussenslopen zijn nog welkom, aldus de directeur van de Assumptie-Stichting: ,,Je hebt toch gauw drie sets per bed nodig: dan heb je altijd een set in reserve naast het gebruikte beddengoed en dat wat in de was zit."

Mensen die beddengoed voor het opvanghuis beschikbaar willen stellen, kunnen mailen naar info@kasteelstapelen.nl.

FOTO'S BOVEN: Het voormalig huis van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat stond vrijdag al helemaal klaar om nieuwe vluchtelingen op te vangen. (Foto's: Henk van Weert).


SINT-JOSEPH: SOCIALE WONINGBOUW, OOK VOOR STATUSHOUDERS

'Modulebouw op braakliggende plekken'

MARC CLEUTJENS

Woonstichting Sint-Joseph heeft deze week een bijdrage geleverd aan het debat over de opvang van statushouders en vluchtelingen in Boxtel. Als het aan directeur-bestuurder Rob Dekker ligt, wordt meer gekeken naar creatieve oplossingen zoals modulebouw op braakliggende gronden. De bouw van nieuwe sociale huurwoningen biedt pas écht soelaas.

Sint-Joseph heeft net als alle woningcorporaties in Nederland een taakstelling om vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders – red.) woonruimte aan te bieden. De verwachting is dat die taakstelling in Boxtel minimaal zal verdubbelen. ,,Om daar op een verantwoorde manier invulling aan te geven, zullen naast creatieve oplossingen ook met voorrang nieuwe sociale huurwoningen gerealiseerd moeten worden", zegt directeur-bestuurder Dekker. ,,Door de komende jaren tientallen nieuwe huurwoningen te bouwen, stimuleren we de doorstroming op de Boxtelse huurmarkt en kunnen starters én vluchtelingen sneller aan een woning komen."

LEEGSTAAND VASTGOED

Sint-Joseph pleit voor creatieve oplossingen maar ook voor nieuwbouw. Naast modulebouw op braakliggend terrein wordt gedacht aan het huisvesten van meerdere vluchtelingen achter één voordeur. Op dit moment is dit juridisch niet toegestaan. Leegstaand vastgoed, zoals kerken, kloosters en kantoren, zou een woonbestemming kunnen krijgen, ook denkt de woonstichting aan de bouw van semipermanente huizen.

Volgens Dekker staan er te weinig concrete plannen op stapel om de toenemende stroom vluchtelingen woonruimte aan te kunnen bieden. De oplossing die ertoe moet leiden dat 13.000 mensen uit asielzoekerscentra een plek krijgen in Nederland, vraagt volgens de directeur-bestuurder van Sint-Joseph om 'anders denken en handelen, snel en onorthodox'." Gedacht wordt aan het tijdelijk versoepelen van bepaalde richtlijnen.

DOORSTROMING

Op dit moment onderzoekt de woonstichting bij een aantal bestaande gebouwen de mogelijkheid om deze geschikt te maken voor huisvesting van statushouders. Welke gebouwen dat zijn, wilde een woordvoerster deze week niet zeggen.

Als het aan Sint-Joseph ligt, presenteert Boxtel snel enkele locaties voor de nieuwbouw van sociale huurwoningen. Dekker: ,,Toevoegen van sociale huurwoningen bevordert de doorstroming en daarmee komen starters op de woningmarkt, naast de groep vluchtelingen, sneller aan een woning en lopen de wachttijden niet verder op. Recente nieuwbouwprojecten (Zonnegolven – red.) laten zien dat er snel gebouwd kan worden.

TAAKSTELLING

De gemeente Boxtel heeft de afgelopen jaren, in samenwerking met Sint-Joseph, jaarlijks de taakstelling van huisvesting statushouders gerealiseerd. In 2012 waren dit er nog 24 op jaarbasis. In 2015 zijn dit er inmiddels 72, waarvan er eind oktober 40 van zijn gehuisvest. Dat aantal zal in 2016 en de jaren daarna naar verwachting nog veel hoger zijn.

FOTO LINKS: In het vroegere huis van de zusters oblaten is plaats voor 32 vluchtelingen. Gisteren werden er 18 meisjes uit Eritrea ondergebracht. (Foto: Peter de Koning).

In het vroegere huis van de zusters oblaten is plaats voor 32 vluchtelingen. Gisteren werden er 18 meisjes uit Eritrea ondergebracht. (Foto: Peter de Koning).
Afbeelding