langdurige opvang in zustershuis

Nog een groep meiden uit Eritrea naar Boxtel

MARIËLLE WIJFFELAARS

Boxtel heeft gisterochtend opnieuw vluchtelingen uit Eritrea opgevangen. Net als de groep die in september De Kleine Aarde betrok, betreft het minderjarige meisjes. De achttien tieners zijn ondergebracht in het voormalige huis van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat.

De gemeente Boxtel kreeg dinsdagavond van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het verzoek nog een groep vluchtelingen op te vangen. De meiden zijn afkomstig uit de opvanglocatie Abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk, gemeente Heusden. Hier kregen ze tijdelijk onderdak. Volgens wethouder Marusjka Lestrade was dit een ietwat chaotische opvangplek en wordt hen in Boxtel meer rust geboden. ,,We richten ons echt op de bekende rust, reinheid en regelmaat. Daar hebben deze minderjarige meisjes veel behoefte aan."

Net als de vluchtelingen uit Eritrea die op De Kleine Aarde verblijven, zullen ook deze meiden langdurig worden opgevangen. Lestrade: ,,We willen ze in ieder geval tot het einde van het jaar in Boxtel houden. We kunnen dan goede hulp en ondersteuning geven. Het COA is heel tevreden over de specialistische opvang die wordt gegeven aan de meiden op De Kleine Aarde, vandaar dat ook deze groep wederom in Boxtel wordt geplaatst." De wethouder benadrukt dat Boxtel steeds heeft gepleit voor langdurige opvang en niet in beeld is voor 72-uurs noodopvang. ,,Dat willen we ook zeker niet", aldus Lestrade. Als de vluchtelingen langere tijd op een locatie blijven, wordt het ook makkelijker vrijwilligers in te zetten en de kleinschalige opvang heeft als voordeel dat dingen makkelijker geregeld kunnen worden. ,,De lijntjes zijn kort waardoor alles snel geregeld kan worden."

LEERPLICHT

Het gaat thans totaal om achttien vluchtelingen die in een van de twee vleugels in het zustershuis verblijven. De wethouder sluit niet uit dat er mogelijk nog meer meiden bijkomen. Lestrade. ,,We hopen vooral dat de meiden hier rust krijgen en willen hen structuur bieden. Dat doen we door middel van activiteiten, gesprekken én Nederlandse les."

De groep die op De Kleine Aarde verblijft heeft ook een vol dagprogramma. Omdat het om minderjarige meisjes gaat, zijn ze ook aangemeld bij de Internationale School; ze zijn namelijk leerplichtig. De voogdij is in handen van Stichting Nidos, die de voogdijtaak voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen uitvoert. Kees de Rouw van Buro Nieuwkomers, onderdeel van welzijnsorganisatie ContourdeTwern, vertelde vrijdag al dat de groep in De Kleine Aarde bewegingslessen krijgt van Tiga en dat ook taal- en handwerklessen plaatsvinden.

In het zustershuis zijn professionals 24 uur per dag aanwezig om de meiden te begeleiden. Het terrein wordt afgeschermd en er is beveiliging. ,,Rust is zo belangrijk voor deze kwetsbare groep", benadrukt de wethouder. ,,Het is echt van belang dat ze de ruimte krijgen om op adem te komen en ik ga er vanuit dat mensen de meisjes met rust laten. Het zijn geen gevangenen maar ze worden wel goed in gaten gehouden. Vooral voor hun eigen veiligheid."

NEGATIEVE GELUIDEN

De buurtbewoners werden gisterochtend schriftelijk geïnformeerd over de komst van de vluchtelingen. Een verrassing zal dat niet zijn geweest, want het was bekend dat het zustershuis in beeld was als opvanglocatie. Tot nu toe zijn bij de gemeente Boxtel vooral positieve reacties gekomen op de noodopvang en wordt veel hulp aangeboden. ,,Maar we realiseren ons dat er wellicht ook zorgen zijn", stelt Lestrade. ,,Tot op heden horen we weinig negatieve geluiden maar ik wil benadrukken dat mensen zich altijd met vragen of bezwaren kunnen melden. Iedereen moet zich gehoord voelen."

Mocht er vanuit inwoners behoefte zijn aan een informatiebijeenkomst, dan wil de wethouder daar aan mee werken. ,,We kunnen dan in gesprek met elkaar over de opvang van vluchtelingen en buurtbewoners kunnen vragen stellen." Lestrade meldt voorts dat ook via e-mail of telefonisch vragen of opmerkingen gesteld kunnen worden.


'Draagvlak nodig voor opvang'

B. en W. aan de slag met huisvesting statushouders

De gemeente Boxtel loopt dit jaar op schema bij de huisvesting van statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning). Omdat het college van B. en W. in 2016 wederom statushouders moet opnemen, wordt momenteel gewerkt aan het in kaart brengen van geschikte woonlocaties. Tijdens een informatiebijeenkomst op 28 september werden door inwoners en wijkorganen diverse plekken genoemd, deze worden in het plan meegenomen.

Het college van B. en W. hield de bijeenkomst om samen met inwoners van gedachten te wisselen over de opvang van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Elk jaar moet een gemeente een aantal statushouders huisvesten en naar verwachting zal dat aantal de komende jaren toenemen. Niet alleen Boxtelaren maar ook de wijkorganen mochten voorstellen doen voor geschikte locaties. Deze suggesties zijn inmiddels geïnventariseerd, de gemeente gaat nu bekijken welke er ook daadwerkelijk geschikt zijn als woonruimte voor statushouders.

Tijdens de bijeenkomst in de raadzaal werden allerlei plekken genoemd: onder meer woonzorgcentrum Sefkat, het voormalige gebouw van basisschool De Beemden aan de Albinonistraat, de leegstaande winkelruimtes in het complex Banier, de pastorieën in Breukelen, Lennisheuvel en Liempde, het pand van de vroegere Blanca, restaurant De Liempdse Barrière en het kantoorpand Den Daalder. Maar ook braakliggende stukken grond zouden volgens de bezoekers van de bijeenkomst gebruikt kunnen worden voor tijdelijke woonunits.

BLIJ MET INPUT

Wethouder Marusjka Lestrade benadrukte deze week dat het alleen nog gaat om een overzicht en dat de gemeente zich er nog over moet buigen. ,,Sommige panden en stukken grond zijn geen eigendom van de gemeente. Dat is dus wat minder handig", meldt de wethouder. ,,We zijn heel blij met alle input, zeker omdat er ook locaties genoemd zijn waar wij echt nog niet aan gedacht hadden."

Het college van B. en W. hoopt op korte termijn met een voorstel voor geschikte plekken te komen. Lestrade: ,,Dit jaar zitten we goed op schema wat betreft onze taakstelling. Maar in 2016 zullen we nog meer statushouders moeten huisvesten en het is dus van belang om genoeg ruimtes beschikbaar te hebben."

SPREIDEN

De bezoekers van de informatiebijeenkomst gaven ook aan dat statushouders zoveel mogelijk verspreid moeten wonen. Dit aandachtspunt zal ook door het college worden meegenomen. ,,Bij de huisvesting van statushouders hebben we vaak wat meer tijd om buurtbewoners te informeren. Belangrijk voor draagvlak in de wijk", aldus Lestrade.