politici kritisch tijdens evaluatie

Centrummanagement
in Boxtel onder de loep

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

In juni werd al een evaluatiebijeenkomst over Centrummanagement Boxtel georganiseerd voor ondernemers, dinsdagavond was de Boxtelse gemeenteraad aan de beurt. Na een korte terugblik op het verleden werd vooral gesproken over de toekomst van het Boxtelse centrum.

Stichting Centrummanagement Boxtel werd op 1 januari 2013 opgericht naar aanleiding van een eerder raadsbesluit om reclamebelasting in te stellen voor ondernemers. ,,Daarvoor zag je dat er ondernemers waren die niets bijdroegen aan een evenement, maar wel meeliftten op de voordelen", blikt voorzitter Luc Broos van de stichting terug. Samen met centrummanager Jef van Stratum stond hij dinsdagavond stil bij wat er bereikt was en wat de plannen voor de toekomst zijn.

Naast de gemeenteraads- en steunfractieleden waren slechts enkele ondernemers aanwezig op de bijeenkomst. Broos: ,,Tijdens de evaluatieavond die we met ondernemers hielden, bleek vooral dat zij meer inzicht wilden in de financiën. Daarnaast vonden zij ook dat de Stationsstraat onvoldoende aandacht kreeg. Maar wat vooral gezegd werd, is dat de weg die is ingeslagen, de juiste is." Broos doelde hiermee op de rol van Centrummanagement: horeca, detailhandel en ontroerend goed bundelen.

werkgroepen

Centrummanager Van Stratum, sinds november 2014 voor zestien uur per week aan de slag in Boxtel als aanspreekpunt voor ondernemers en de schakel met andere organisaties, vertelde over huidige stand van zaken en de toekomstplannen van de stichting. ,,Inmiddels zijn er vier werkgroepen met ondernemers opgestart, onder meer op het gebied van sfeer en beleving. Ik stuur ze aan, maar zij beslissen over activiteiten. Dat is een nieuwe manier van werken voor de ondernemers, maar het is belangrijk dat zij dit doen. Waar voorheen vooral veel gezegd werd, wordt nu juist veel gedaan."

Binnenkort verschijnt een nieuwe website waar iedere centrumondernemer een eigen profiel krijgt en daar informatie en acties kan vermelden. Ook leegstaande panden in het centrum komen op de website te staan voor potentiële ondernemers. Bovendien staan ook nog verbetering van de gevels en de aanvraag van een Keurmerk Veilig Ondernemen op de planning. ,,En we zijn bezig met een activiteitenplanning voor 2016. We willen zoveel mogelijk uit de evenementen en koopzondagen halen", zegt Van Stratum. Zo is het plan een aantal nieuwe activiteiten te introduceren, onder meer tijdens de Amerikaanse feestdag Halloween.

Op de vraag van Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) of Boxtelse ondernemers twijfels hadden bij het nut en de noodzaak van centrummanagement, stelden Broos en Van Stratum dat er een 'harde kern' van drie tegenstanders is. ,,Wij merken dat de groep voorstanders groter is", aldus Broos. Wim van der Zanden (Balans) stelde dat het rendement van Centrummanagement lastig te bepalen is. ,,Op de lijst die ik zojuist zag, staan activiteiten die al jaren worden georganiseerd." Volgens Broos zijn alle evenementen in samenwerking met de stichting ontstaan. ,,De ene keer heeft een partij als Boxtel Vooruit de leiding, terwijl de andere keer wij de kar trekken. Van der Zanden vroeg ook om inzicht in de financiën. ,,Dat is simpel", stelde Broos. Stichting Centrummanagement beschikt over 70.000 euro, waarvan 30.000 euro bedoeld is voor aanstelling van de centrummanager. ,,Het overige bedrag wordt besteed aan evenementen, zoals tenten en verlichting."

Hélène van As (CDA) stelde vraagtekens bij de toekomstige website van Centrummanagement. ,,Ik begrijp dat hier alleen centrumondernemers aan worden gekoppeld. Hoe zit het met de mensen uit Boxtel-Oost en Selissenwal?" Van Stratum liet weten dat hierover gesproken wordt in het Beleidsplatform Winkelcentra Boxtel (BWB), het overleg tussen de verschillende ondernemersverenigingen.

cor molenaar

Op de vraag wat er met de bevindingen van retaildeskundige Cor Molenaar is gebeurd, gaf Broos aan dat stichting Centrummanagement zijn lijst met ideeën heeft doorgewerkt. ,,Daar zaten haalbare, maar ook minder haalbare ideeën tussen. Zo worden de verandering van openings en -sluitingstijden en kinderopvang in het centrum niet gerealiseerd." Ondanks dat gemeenteraadsleden nog vragen hadden, was de bijeenkomst na een dik uur ten einde. Centrummanager Van Stratum gaf aan dat iedereen welkom was een afspraak met hem te maken. ,,We vinden transparantie belangrijk."