Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTE EN BOXTEL VOORUIT BEPALEN STANDPUNT IN DISCUSSIE

'Sint en Piet gaan ook met tijd mee'

MARC CLEUTJENS

Het gemeentebestuur van Boxtel en het bestuur van stichting Boxtel Vooruit hebben een gezamenlijk standpunt bepaald in de opnieuw oplaaiende discussie over de rol van Zwarte Piet. In de aanloop naar het jaarlijkse sinterklaasfeest hebben burgemeester Mark Buijs en voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit een communiqué opgesteld waarin uitleg wordt gegeven over het Boxtelse standpunt in de pietendiscussie. Alle stereotiepe kenmerken van Piet zullen in elk geval niet meer te zien zijn en Piet wordt donkerbruin, niet zwart...

In de aanloop naar de intocht van Sinterklaas in Meppel is deze week bekend geworden dat de goedheiligman dit jaar uitsluitend schoorsteenpieten zal meenemen. Ze zijn herkenbaar aan zwarte roetvegen op het gezicht. Ook bij de intochten in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zal deze Piet het vaakst te zien zijn. Daarmee komen organisatoren tegemoet aan groeiende bezwaren die zowel vanuit de Verenigde naties als uit bepaalde kringen in Nederland te horen zijn.

Ook in Boxtel is behoefte om een helder standpunt in te nemen, zo licht voorzitter Ketelaars van Boxtel Vooruit toe. Vanuit maatschappelijke organisaties en scholen komen vragen hoe het volksfeest dit jaar wordt ingevuld. De evenementenstichting heeft natuurlijk ook vragen gehad over de rol van Piet tijdens de intocht en tijdens het evenement Stapel op Sint dat dit jaar voor de eerste keer wordt gehouden. Vaststaat dat Piet in Boxtel niet zwart wordt, maar evenmin de look van een stroopwafel krijgt of de regenboogkleuren gaat dragen. ,,Piet wordt in Boxtel donkerbruin", aldus Ketelaars.

GEEN DIKKE LIPPEN

In overleg met burgemeester Buijs is besloten dat het sinterklaasfeest in Boxtel gehouden wordt in de traditie die al vele jaren bekend is. Daarbij is wel afgesproken dat - voor zover nog aanwezig - geen stereotiepe uitingen te zien zijn of beelden die herinneringen zouden oproepen aan de tijd van de slavernij. ,,Pieten dragen geen echt kroeshaar en geen oorringen, hebben geen dikke rode lippen en geen roe", vertelt Ketelaars. ,,Verder spreken ze geen kromme zinnen maar gewoon Nederlands en zijn ze als altijd kindvriendelijk. De tijd dat Piet een boeman was die kinderen in de zak stopt, ligt sowieso al vele jaren achter ons."

In de ogen van Ketelaars is binnen de huidige volkstraditie van het sinterklaasfeest geen sprake van racistische uitingen. ,,Daarover is bovendien nog geen definitieve uitspraak gedaan. Laat dit helder zijn: als er een uitspraak komt dat Zwarte Piet racistisch is, dan zouden we onmiddellijk hiermee stoppen. Aan racisme werken we namelijk niet mee."

OVERLEG

De voorzitter van Boxtel Vooruit geeft aan dat met burgemeester Buijs is vastgesteld dat het sinterklaasfeest ook in Boxtel een van de belangrijkste volkstradities is. ,,Het aardige van tradities is dat ze altijd meegaan met de tijd en dat geldt ook voor Sint en Piet in Boxtel. Tradities zijn van jou en mij, van ons allemaal en worden ingekleurd op een manier die past bij de tijd. Zo zal dat ook gaan met de viering van het sinterklaasfeest en de rol van Piet."

De gemeente Boxtel en Boxtel Vooruit geven samen aan dat ze de landelijke discussie en de zaak die de Verenigde Naties van de pietendiscussie wil maken op de voet volgt. ,,Als het debat ertoe leidt dat we ons huidige standpunt moeten aanpassen, dan zullen we dat in overleg zeker doen. Als mensen in Boxtel aanstoot nemen aan Piet, moeten we daar rekening mee houden. Maar in onze ogen kun je een volkstraditie niet zomaar veranderen door Piet ineens blauw of geel te maken. Een traditie evolueert."

FOTO BOVEN: Enkele Pieten vieren de komst van Sinterklaas naar Boxtel. Over een kleine maand zullen ze met Sinterklaas weer voet zetten op Boxtelse bodem. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Het Atelier Boxtel

Vanaf heden is Het Atelier aan de Baroniestraat 32 elke eerste zaterdag van de maand geopend. Van 13.00 tot 16.00 uur zijn mensen welkom om de schilderijen van Hanny de Leijer en Jacqueline Thomassen te bekijken. Het tweetal opende vijf jaar geleden Het Atelier Boxtel.


hakenkruis bij stiltemoment

Vandalisme en rommel in

park van kasteel Stapelen

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het park bij kasteel Stapelen werd een paar maanden geleden opengesteld voor publiek. Door de poorten open te houden hoopt de Assumptie-Stichting dat meer mensen het park bezoeken. Deze positieve ontwikkeling heeft volgens directeur Sjaak Beirnaert ook een nadeel: het vandalisme in het park is behoorlijk toegenomen.

Beirnaert meldt dat bezoekers regelmatig blikjes en papier achterlaten bij de boomstronken die bedoeld zijn als zitplaats. Een paar weken geleden hebben koperdieven de kabels van de buitenverlichting doorgeknipt en gestolen waardoor het pikdonker is bij de ingangen vanuit de Burgakker en Kasteellaan. ,,Hierdoor is de sociale veiligheid beduidend minder", verklaart Beirnaert. ,,Er is nu ook geen geld om definitieve verlichting aan te leggen." Voorts is er overlast van mensen die op een quad door het park scheuren en is een hakenkruis getekend op het bankje bij het stiltemoment.

STRAFBAAR

Een goede oplossing is lastig te bedenken. Want het wederom sluiten van de poorten, is voor Beirnaert pertinent geen optie. ,,Ik wil het park openhouden voor inwoners van Boxtel én recreanten. Het is goed dat we deze stap hebben gezet en dat moet ook gewoon zo blijven." Maar de mate van overlast zijn op dit moment groot en moet stoppen. Dat er rommel wordt achtergelaten is volgens de directeur van de Assumptie-Stichting op te vangen door het plaatsen van nog meer prullenbakken. Het vandalisme en de diefstallen vindt hij een stuk erger. ,,Dat is strafbaar en we hebben daarvan aangifte gedaan bij de politie. Meer kunnen we niet doen."

Beirnaert hoopt dat bezoekers van het park elkaar aanspreken op hun gedrag en zo gezamenlijk proberen het park in goede staat te houden. ,,Sommige mensen vinden het misschien eng om iemand terecht te wijzen, maar ik denk dat dat de enige optie is. Het is een soort opvoeden."

In het verleden - toen het park minder toegankelijk was - werden ook al eens meldingen gedaan van vandalisme. Volgens Beirnaert is het de afgelopen maanden beduidend erger geworden. ,,Ik zou het echt jammer vinden om de toegang tot Stapelen weer te beperken. Het is zo jammer dat deze mensen het verpesten voor de rest."


Voorlezen op Stapelen

Diny van Heesch leest woensdag 21 oktober van 14.30 tot 15.30 uur voor in de ridderzaal van kasteel Stapelen. Kinderen van 2 tot en met 5 jaar zijn met ouders of grootouders welkom om te luisteren naar verhalen uit het prentenboek Ridder Florian. Toegangskaartjes kosten 2.50 euro.