Afbeelding
Foto: Peter de Koning

REPETITIES VOOR BOXTELSE THEATERPRODUCTIE VAN START

Kippenvel bij Jesus Christ Superstar

MARC CLEUTJENS

Een droom wordt werkelijkheid. In maart 2016 wordt in de voormalige Heilig Hartkerk in Boxtel de theaterproductie Jesus Christ Superstar opgevoerd. Uitsluitend zangers, zangeressen en acteurs van eigen bodem zijn enkele weken geleden gestart met de repetities. Tijdens de uitvoeringen in het kerkgebouw zullen ze begeleid worden door een groep professionele muzikanten. ,,Wat een chemie is hier aan het ontstaan..."

De droom werd gedroomd door Roeland Heesbeen, de Boxtelaar die aan de wieg staat van de lokale uitvoering van Jesus Christ Superstar. Met muzikaal leider Dave Hanhart en regisseur Anke Heesbeen werkte hij al aan soortgelijke producties in Tilburg en Empel, nu is 'zijn' Boxtel aan de beurt. Als muzikant zal de Boxtelaar zelf plaatsnemen in de band, die de zangers en zangeressen in de Heilig Hartkerk gaat begeleiden.

Jesus Christ Superstar is een professionele theaterproductie aan het worden, die ondersteund wordt door een projectgroep die naast Heesbeen bestaat uit Paul van Alphen van Podium Boxtel, pastoor Jacques Grubben van de Heilig Hartparochie, dominee Corrie Terlouw van de Protestantse Gemeente, en erfgoeddeskundige Sanne de Koning, die zich intensief bezighoudt met de herbestemming van het monumentale kerkgebouw.

LOBBYEN

Na enkele weken lobbyen ging gisteravond tijdens de wekelijkse repetitie op spreekwoordelijke wijze de kogel door de kerk. ,,Vast staat dat we voldoende middelen hebben om definitief ja te zeggen en de productie op de rails te zetten", stelde Heesbeen enthousiast.

Van Alphen, die voorzitter is van Podium Boxtel en met zijn organisatie zorgt voor de logistieke en administratieve ondersteuning van de productie, sprak de bijna veertig deelnemers aan Jesus Christ Superstar ook toe. ,,De voorbije weken is heel veel werk verzet. De begroting groeide en groeide en een professionele aanpak was nodig om alles in goede banen te kunnen leiden."

Volgens Van Alphen is om die reden een projectgroep gevormd die taken gaat verdelen over verschillende werkgroepen. Die gaan zich bezighouden met onder meer kostuums, rekwisieten, licht en geluid, catering en ticketverkoop. Podium Boxtel gaat de kaartverkoop faciliteren; binnen enkele weken zal duidelijk worden wanneer deze van start gaat en hoe duur de kaartjes zullen worden.

MEERDERE SHOWS

Jesus Christ Superstar zal in 2016 in elk geval opgevoerd worden op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 maart. Per voorstelling is in de Heilig Hartkerk plaats voor ongeveer 450 bezoekers. En gelet op de waterval aan positieve reacties die de initiatiefnemers over zich heen hebben gekregen, leeft de voorzichtige gedachte dat rekening moet worden gehouden met extra voorstellingen. ,,Misschien wel vier of vijf", zei Roeland Heesbeen gisteravond tijdens de repetitie.

Terwijl de zangers en zangeressen elke woensdagavond repeteren in de voormalige pastorie aan de Baroniestraat, wordt al nagedacht over de opzet van de theaterproductie. De eerste ideeën over decors en lichtshow staan op papier, mogelijke partners worden benaderd. ,,We zijn blij met de steun die we van sponsors al hebben mogen ontvangen", sprak Van Alphen toen hij de champagnekurken liet knallen. Hij doelde op donaties van de gemeente Boxtel (9.500 euro), Rabobank Hart van de Meierij (6.000) en het Prins Bernhard Cultuurfonds (4.000). ,,Bovendien heeft een anonieme Boxtelaar belooft dat hij financieel garant wil staan en we dus geen enkel risico meer lopen." Een luid applaus en gejuich klonk in de repetitieruimte.

Tijdens de repetitie werd duidelijk dat een stevige chemie is ontstaan tussen de deelnemers. Ze werken serieus en keihard aan de liedjes, maar er is ook tijd voor een dolletje. Muzikaal leider Dave Hanhart leidt de repetities, geeft tips en stuurt bij waar nodig. Gisteravond werd onder meer gewerkt aan de liedjes 'What's the Buzz' en 'Hosannah'. En die klonken als een klok, al moet hier en daar nog best wat geschaafd worden. ,,Ik krijg er nu al kippenvel van", geniet Hanhart.

IN DE KIJKER

Pastoor Jacques Grubben was een van de belangstellenden die gisteravond een kijkje kwam nemen tijdens de repetitie. ,,Heel veel mensen bewaren warme herinneringen aan Jesus Christ Superstar", vertelde hij. ,,Ik was 16 jaar toen die plaat uitkwam. Ik heb hem niet meer, maar als ik sommige liedjes hoor kan ik ze woord voor woord meezingen."

Grubben is lyrisch over het initiatief van plaatsgenoot Heesbeen. ,,Met Jesus Christ Superstar kan worden gebouwd aan de gemeenschap in Boxtel. Niet alleen in parochieverband, maar Boxtel-breed. Daarnaast is de theaterproductie dé gelegenheid bij uitstek om een groot publiek te laten genieten van de bijzondere akoestiek van het kerkgebouw."

Volgens de pastoor van de Heilig Hartparochie kan Boxtel zich met Jesus Christ Superstar op de kaart zetten en wordt ook de kerk die eerder dit jaar aan de eredienst werd onttrokken in de schijnwerpers gezet. ,,Natuurlijk, het gebouw staat te koop. Maar totdat er een nieuwe eigenaar is, zijn dit soort prachtige producties mogelijk. En ik voorspel nu al dat er meer gaat gebeuren dan alleen Jesus Christ Superstar."

Binnenkort wordt bekendgemaakt wanneer de kaartverkoop voor Jesus Christ Superstar van start gaat.

FOTO BOVEN: Beeld van de repetitie van Jesus Christ Superstar. Fenne van Wuijtswinkel (midden) zal de rol van Maria vertolken. (Foto: Peter de Koning).