Michel Bergman, Jeroen Pennings en Kees Berkelmans (van links naar rechts) zijn druk in de weer om in een leegstaand deel van een bedrijfshal in Liempde een vestiging van muziekschool Podium4All in te richten. (Foto: Henk van Weert).
Michel Bergman, Jeroen Pennings en Kees Berkelmans (van links naar rechts) zijn druk in de weer om in een leegstaand deel van een bedrijfshal in Liempde een vestiging van muziekschool Podium4All in te richten. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

PODIUM4ALL OPENT LESLOCATIE AAN BERGSTRAAT LIEMPDE

'Hulp om muzikale passie te vinden'

HENK VAN WEERT

Sinds de zomervakantie geeft de nieuwe stichting Podium4All muziek- en dansles in onder meer de brede school Wilgenbroek te Boxtel. Maar ook wordt hard gewerkt om in het achterste deel van een leegstaande bedrijfsloods in Liempde om te bouwen tot leslocatie. Zaterdag 7 november wordt de accommodatie geopend aan de Bergstraat 11. ,,We willen bereiken dat cursisten met hun creatieve uitingen emoties weten los te maken bij het publiek."

Gedreven en vol enthousiasme zijn Michel Bergman, Kees Berkelmans en Jeroen Pennings aan de slag gegaan nadat zij medio juli het vertrouwen van de gemeente Boxtel kregen om het cultuuronderwijs te gaan verzorgen. Het drietal springt met de stichting Podium4All in het gat dat ontstond nadat MIK Kunsteducatie failliet werd verklaard. Acht docenten geven les op het gebied van uiteenlopende muziekinstrumenten, maar ook aan dans- en zangleerlingen. In totaal telt Podium4All momenteel zo'n 150 cursisten, vertelt muzikaal ondernemer en gitaardocent Pennings die in Boxtel, maar óók daarbuiten actief is met zijn Modern Classic Music School.

Bergman vertelt dat Podium4All graag een verandering in het klassieke lessysteem wil bewerkstellingen. ,,Van oudsher is vaak vooral sprake van individuele muzieklessen, maar wij willen ons meer gaan richten op onderwijs in groepsverband. Daarbij willen we verbindingen leggen met scholen én met muziekverenigingen." Als voorbeeld noemt hij het schoolorkest en koortjes die zijn gevormd in de Wilgenbroek.

,,We willen daarbij ook docenten faciliteren. De veranderingen in het muziekonderwijs leiden ertoe dat veel oud-docenten van MIK nu als zzp'er aan de slag zijn gegaan. Maar zij zijn niet gewend om ondernemer te zijn en menigeen ontbeert kennis van bijvoorbeeld administratie. Daarbij kunnen wij behulpzaam zijn", vertelt de in Liempde woonachtige Berkelmans. Hij is wél zakenman en bouwde een bedrijf op dat is gespecialiseerd in mobiele telefonie. En daarnaast is hij gek van muziek, met name Elvis Presley.

IETS LOSMAKEN

Met zijn ongeremde enthousiasme voor muziek bracht Berkelmans de afgelopen jaren spraakmakende én drukbezochte muziekproducties als 'Remember the Sixties' en 'Remember the Dreams' op de planken. Hij werkte daarin samen met De Aggemarvanhuisaf Band, waarvoor Bergman weer arrangementen schreef en waarin Pennings als gastgitarist optrad. Zo kennen de drie bestuursleden van Podium4All elkaar ook. ,,Als je op zo'n podium staat en je ziet wat dergelijke optredens losmaken bij de luisteraars, dan voelt dat zó goed... Je zou willen dat iedereen die muziekles neemt, dergelijke ervaringen krijgt. Daarin willen wij behulpzaam zijn", vertelt Berkelmans.

Pennings vertelt dat hij deze week een gitaarleerling vroeg welke muziek zij leuk vindt. ,,En het werd stil. Uiteindelijk bleek dat het meisje zoveel verschillende soorten muziek en artiesten leuk vindt, dat ze niet kon kiezen. Ze wist niet eens waarom ze ooit met gitaarles was begonnen... Daar proberen wij verandering in te brengen. Het gaat bij ons niet zozeer om het leren van vaardigheden alleen. Tuurlijk, dat hoort erbij. Maar we willen de cursisten ook helpen om hun eigen passie te ontdekken. Dat maakt de muziek- of dansles zóveel leuker."

SAMENWERKEN

De samenwerking zoeken met andere organisaties vergt veel overleg, benadrukt Bergman. De Esschenaar is werkzaam als trainer en coach bij Performance Company in Bemmel. Dit bedrijf helpt medewerkers van bedrijven om hun talenten te leren herkennen en om zich nieuwe vaardigheden eigen te maken. Zodat ze in een team beter en efficiënter samen kunnen werken. Hij was jarenlang muzikaal leider van onder meer blaaskapel De Knoestjes in zijn woonplaats én van de Stripe Big Band in Boxtel.

,,We zijn geen van drieën mensen met een conservatoriumopleiding, maar hebben wel allemaal ons hart verpand aan de muziek. En daarbij hebben we gezien dat een muziekopleiding heel anders kan en ook anders móet", vertelt Bergman. ,,Daarbij moeten organisaties leren over hun eigen tuinhekje te kijken. Samenwerking kan tot hele mooie resultaten leiden, daarvan zijn wij overtuigd. Daarom zetten wij ons ook in om samen met docenten, verenigingen, scholen en allerlei andere instanties het beste in de cursisten naar boven te halen."

Meer informatie is te vinden op www.podium4all.nl.