'er was hier weinig te doen voor jeugd'

Hebbes: theaterlessen én stuk spelen in Gemonde

MARIËLLE WIJFFELAARS

Hebbes Theater in Gemonde start maandag 19 oktober met nieuwe theaterlessen voor de jeugd. Initiatiefnemer Arianda Schepens besloot na het faillissement van MIK Kunsteducatie de cursus aan te gaan bieden. Volgens Schepens is er veel animo onder de kinderen in Gemonde en omliggende dorpen.

Schepens is eigenaar van het bedrijf Hebbes Media en geeft opleidingen, cursussen, workshops en trainingen aan volwassenen in het vakgebied acteren. Ze is gespecialiseerd in camera-acteren, auditie-trainingen en de opleidingen tot trainingsacteur.

Inmiddels is ze ook gestart met theaterlessen voor jeugd. Het idee hiervoor ontstond na de eindmusical die leerlingen uit groep 8 van de basisschool jaarlijks verzorgen. ,,Het was duidelijk dat er onder de kinderen in Gemonde zeker belangstelling was voor dergelijke lessen, maar aanbod was er na het faillissement van MIK niet meer. Ik vond het jammer dat ze nergens meer terecht konden", legt Schepens uit. ,,Er is hier sowieso weinig te doen voor de jeugd dus ik denk dat ik zeker voorzie in een behoefte."

EINDPRODUCTIE

Hebbes Theater - gevestigd aan de Loopstraat 2 in Gemonde - heeft inmiddels zeventien aanmeldingen ontvangen van kinderen uit Gemonde, Boxtel en Vught. Er is nog plek voor meer cursisten.

De lessen worden verzorgd door twee gastdocenten: Gabri Wijnakker en Marieke Schellekens. Schepens: ,,Beiden hebben veel ervaring in de creatieve sector én in het werken met kinderen." Schellekens is beeldend kunstenaar en gaf eerder les aan Gemondse kinderen. Wijnakker is regisseur van diverse (jeugd) producties en was theaterdocent in Sint-Michielsgestel.

Tot en met juni komen de kinderen wekelijks bij elkaar voor een les, in die maand is er een eindproductie die wordt opgevoerd voor (groot)ouders en andere belangstellenden.

fantasie

De lessen voor de jongste kinderen vanaf 4 jaar gaan in januari van start. Fantasie, muziek en verhalen staan hierbij centraal. De junioren van 8 tot 12 jaar starten 19 oktober met hun lessen. Ze leren om in de rol van een personage te kruipen waardoor een écht toneelstuk ontstaat. Compleet met decor, kleding, licht en geluid.

PLEZIER HEBBEN

Jongeren vanaf 12 jaar gaan aan de slag met verdieping van een rol en hun eigen ontwikkeling. Deze groep heeft veel inbreng in het uiteindelijke stuk dat gespeeld gaat worden. Schepens: ,,Belangstellenden zijn altijd welkom om eens te komen kijken en mee te doen aan een proefles. Het gaat er uiteindelijk om aan het einde van het jaar een leuke productie neer te zetten én dat we plezier hebben tijdens de lessen." Meer informatie: www.hebbestheater.nl.

Liempde

Film in De Kloosterhof

In dienstencentrum De Kloosterhof wordt woensdag 21 oktober vanaf 19.30 uur de film 'Dorsvloer vol confetti' vertoond. De zaal gaat open om 19.00 uur, toegangskaarten kosten twee euro inclusief kop koffie of thee.