Muzikanten van fanfare Sint-Lambertus klimmen traditiegetrouw in de draaimolen om de kermis in Gemonde officieel te openen. (Foto: Albert Stolwijk).
Muzikanten van fanfare Sint-Lambertus klimmen traditiegetrouw in de draaimolen om de kermis in Gemonde officieel te openen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

INWONERS VIEREN UITBUNDIG KERMIS OP ZONNIGE HERFSTDAGEN

Gemonde geniet op leuke dorpskermis

MARGO BARTELDS

Gemonde is steevast het laatste dorp in de regio waar kermis wordt gevierd. Zaterdag gingen de attracties open, zondagmiddag was de officiële opening, compleet met optreden van fanfare Sint-Lambertus. Een sfeerimpressie van een zonovergoten kermismiddag in Gemonde...

Zondagmiddag tegen één uur lopen de eerste kermisbezoekers naar het centrum. Op het kermisterrein maken de exploitanten de attracties klaar. In de oliebollenkraam is Chris de Raden senior het vet aan het verwarmen. Al zestig jaar staat hij op kermissen. Hij helpt nu zijn zoon waar mogelijk. In alle kerkdorpen van Sint-Michielsgestel staat de kraam op de kermis. ,,Het loopt terug hoor, maar de kleinere plaatsen zijn juist erg leuk", vertelt de oliebollenbakker terwijl hij doorgaat met zijn voorbereidingen. ,,Het is in kleinere plaatsen gemoedelijk én de standplaatsen goedkoper, dus maken wij eerder winst", zegt De Raden. Vanaf zijn veertiende bakt hij al oliebollen. ,,Je moet ook gewoon een keer tevreden zijn en niet


Aanhouding na
kabeldiefstal
in Gemonde

In de nacht van zondag op maandag is een stroomkabel weggehaald bij een van de kermisattracties in Gemonde. Een 33-jarige man uit Nieuwegein is opgepakt, meldt politiewoordvoerster Imca van Dijk.

De politie kreeg zondagnacht de melding dat iemand zich verdacht ophield op het kermisterrein in Gemonde en ging met diverse agenten op onderzoek uit. De verdachte werd aangehouden en tijdens zijn verhoor op het politiebureau ingesloten.

In september werden ook al stroomkabels gestolen op kermissen in Sint-Michielsgestel en Veghel. Of de verdachte ook die misdrijven op zijn geweten heeft, is nog niet bekend. Volgens de politiewoordvoerster betrof het in Gemonde kabels van een noodstroomvoorziening.

altijd maar meer en meer willen", gaat De Raden verder. ,,En tevreden ben ik".

De Gemondse jeugd verkent inmiddels het terrein en maakt al wat plannen voor de kermismiddag. Rachel Olieslagers (14) en haar even oude vriendin Assia Assbai hebben er zin. Ze gaan nooit naar kermissen in grotere plaatsen. ,,Hier is het allemaal lekker klein en dichtbij", zegt Assia. ,,Iedereen kent elkaar en dat geeft een fijne sfeer", meent Rachel.

Ze denken dat de kermis kleiner is dan vorig jaar. ,,Ik zie de eendjes ook niet", mengt Waïl Assbai zich in het gesprek. Waïl (12) gaat in elk geval beginnen in de botsauto's. De loempiakraam zal in elk geval ook bezocht worden door de jeugdige kermisgangers.

De klanken van fanfare Sint-Lambertus komen dichterbij. Met een muzikale rondgang wordt de kermis officieel geopend. Inmiddels is het gezellig druk; het zonnige weer werkt mee. Het terras van café De Zwaan telt al de nodige bezoekers. Opa's en oma's hebben het kermisterrein met de kleinkinderen verkend. De kleintjes kunnen bijna niet wachten tot het begint. Ook heel wat jonge gezinnen zijn in het centrum van het kerkdorp gearriveerd, de draaimolen is vol.

De muzikanten van de fanfare houden halt bij de draaimolen en Harrie Schellekens kruipt in een van de wagentjes en draait - spelend op de trompet - een rondje mee. Dit tot groot plezier van de omstanders. Bij de grijpautomaat hebben Patrick Gooyaert en Ryan Pootjes inmiddels wat munten gekocht én heeft Gooyaert een eerste prijs kunnen grijpen. In de botsautootjes bestuurt Jelke Schellekens zijn karretje en weet hij andere flink te raken.

In Gemonde leeft de kermis nog volop, dat is wel duidelijk. Iedereen geniet van de charme van de kleinschaligheid met alle tradities. Juist omdat iedereen elkaar kent, zijn het gezellige dagen waar naar uitgekeken wordt.

MINIKERMIS

Naast café De Zwaan toont Liempdenaar Bert van Houten met trots zijn minikermis. Alles is zelfgemaakt én -geschilderd. Met groot enthousiasme vertelt hij: ,,Het is prachtig hoe alles uit elkaar gehaald en verhuisd kan worden om overal voor dagen vol plezier te zorgen", zegt hij.