ODC EN BOXTEL MIKKEN OP 2016, DVG OP '17

Voetbalclubs willen liefst
samen kunstgras kopen

HENK VAN WEERT

De twee plaatselijke voetbalclubs ODC en RKSV Boxtel en ook het Liempdse DVG willen alles op alles zetten om gezamenlijk kunstgras aan te kopen voor hun respectievelijke sportparken. Logisch, want samen optrekken is prijstechnisch het meest voordelig. In de Boxtelse sportparken Molenwijk en Munsel zal naar verwachting in de zomer van 2016 een nieuw kunststof grasmat aangelegd worden; De Roode Bleek te Liempde zou wel eens een jaar later pas aan bod kunnen komen.

,,We zijn ook nog bezig met plannen voor privatisering van het onderhoud van onze accommodatie én de verbouwing van de kleedkamers. Het zijn forse investeringen voor onze club en uiteindelijk moet de ledenvergadering daarmee instemmen", verklaart voorzitter Toon van Ruremonde van DVG zijn terughoudendheid over het tijdstip wanneer ook in Liempde kunstgras wordt aangelegd. De club is er volgens hem ook nog niet uit op welke plek precies het kunstgrasveld wordt gesitueerd.

Van Ruremonde meldt dat wethouder Herman van Wanrooij tijdens een gezamenlijk overleg met de drie clubs over de aanleg van kunstgras mondeling heeft ingestemd met het verzoek om over tien jaar de kosten te betalen voor de vervanging van de toplaag van het kunstgrasveld. ,,Maar die toezegging willen we eerst natuurlijk zwart op wit. Ook voor de bestuurders die na ons komen. Als we dat bedrag als club zelf moeten ophoesten, dienen we jaarlijks 15.000 tot 17.000 euro extra te reserveren en dat vraagt nogal wat van onze leden."

NOG VEEL ONDUIDELIJK

Naast gesprekken over het moment waarop de velden moeten worden gerealiseerd is ook nog discussie over het oprichten van een al dan niet gezamenlijke beheerstichting (zie voorpagina). Aan zo'n stichting kleven nogal wat haken en ogen, zo bleek onlangs tijdens het gezamenlijk onderhoud in het gemeentehuis. ,,De gemeente had een fiscalist van Deloitte uitgenodigd. Uit het gesprek is duidelijk geworden dat er nog veel onduidelijk is", grinnikt vicevoorzitter Mark van der Steen van ODC. ,,En daarom gaat hij individuele gesprekken voeren met de drie clubs. Om zo hun wensen en behoeften in kaart te brengen. Zelf gaan we ervan uit dat we vanaf volgend seizoen óók op ons hoofdveld op kunstgras spelen."

Van der Steen bevestigt dat de fiscalist heeft gewezen op veranderende regelgeving omtrent de mogelijkheid om btw terug te vorderen via een beheerstichting. ,,Maar ik begrijp ook dat dit voor de Belastingdienst niet echt prioriteit heeft. Als we op tijd zijn, kunnen we wellicht toch van dit voordeeltje gebruikmaken."

Voorzitter Ties Pronk van RKSV Boxtel zegt een goed gevoel over te hebben gehouden aan het gesprek dat twee weken geleden werd gehouden in het gemeentehuis: ,,Elke club heeft zijn eigen eisenpakket. Zo is het voor ons bijvoorbeeld van belang of de lichtmasten rond het speelveld gehandhaafd kunnen worden. Maar hoe dan ook: door de aanleg gezamenlijk uit te onderhandelen met twee of drie leveranciers bereiken we de gunstigste prijs. En inderdaad, of vervolgens de drie velden allemaal tegelijk óf gefaseerd worden gerealiseerd, dat maakt niet uit."

Net als bij ODC wordt in sportpark Munsel naar verwachting in de zomer van 2016 kunstgras gelegd. ,,Tenzij we nog op boobytraps stuiten...", zegt Pronk. Hij doelt onder meer op de gemeenteraad. Die heeft in juni positief gereageerd op het voorstel van B. en W. om 800.000 euro uit te trekken voor kunststof voetbalvelden in de sportparken Munsel en De Roode Bleek. Maar pas als begin november de begroting voor 2016 wordt vastgesteld, is alles definitief, benadrukt Pronk. Dinsdagavond 20 oktober begint het begrotingsdebat in de raadzaal. Het geld voor ODC was al eerder gereserveerd.


Buurtschappen komen ook aan bod voor glasvezel

VERVOLG VOORPAGINA

Na het buitengebied tussen Boxtel en Oirschot komen de volgende buurtschappen aan bod voor glasvezel: Kleinderliempde en Vrilkhoven, Luissel, Tongeren en Nergena, Roond en Het Loo, Langenberg, Kasteren en de buurtschap Selissen. ,,De plek waar we als eerste verder gaan, wordt bepaald door het aantal belangstellenden dat zich aanmeldt", zegt Van Kemenade. ,,Waar de animo het grootst is, beginnen we."