Familieleden van bewoners van verpleeghuis Sefkat bereiden lekkernijen voor van bezoekers van de jaarlijkse kermes. (Foto: Albert Stolwijk).
Familieleden van bewoners van verpleeghuis Sefkat bereiden lekkernijen voor van bezoekers van de jaarlijkse kermes. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

PUBLIEK WELKOM IN VERPLEEGHUIS

Kermes Sefkat in trek bij familie én omgeving

MARGO BARTELDS

Op het terras van verpleeghuis Sefkat aan de Bosscheweg in Boxtel werden bezoekers zondagmiddag verrast op de lekkerste geuren die via de openstaande tuindeuren naar buiten waaiden. Voor de derde keer werd er een zogeheten kermes gehouden. Het woord kermes is de Turkse benaming voor een bazaar waar geld wordt ingezameld voor een goed doel. De opbrengst overtrof alle verwachtingen: 2.200 euro.

De huiskamer van Sefkat was gevuld met vele kraampjes waar allerlei lekkernijen door vrijwilligers bereid werden. De 22 bewoners van het verpleeghuis genoten met hun verwanten zichtbaar van deze voor hen zo herkenbare lekkernijen. Volgens Farida Abdellaoui, inspirator én organisator, zijn de geuren voor de psychogeriatrische bewoners activerend. ,,Ze worden wakkerder en komen terug in de sfeer van hun jeugd." Zij is erg blij met de spontane hulp van vele vrijwilligers die zich voor deze kermes inzetten. ,,Vooraf twijfelde ik of er wel voldoende vrijwilligers zouden zijn, maar het is echt bijzonder te zien dat er zoveel mensen zo maar met allerlei spullen hier binnen komen en meehelpen waar nodig." Verheugend is het jaarlijks groter wordende aantal buurtgenoten van niet-Turkse en niet-Marokkaanse afkomst dat de kermes bezoekt. ,,Als je van lekker eten houdt, is het hier natuurlijk prima", verklaarde Abdellaoui. Ook vanuit woonzorgcentrum Molenweide is de kermes bezocht. Naar verwachting eind 2016 zullen de bewoners van Sefkat verhuizen naar dit woonzorgcentrum.

Met de opbrengst van de bazaar worden extra activiteiten georganiseerd voor de merendeels Turkse en Marokkaanse bewoners van Sefkat. Het zijn activiteiten waarvoor binnen de reguliere zorg geen budget beschikbaar is. (Foto: Albert Stolwijk).

Boxtel

Café Brein

Bij zorghoeve 't Binnenveld aan de Boxtelseweg in Schijndel wordt maandag 19 oktober van 19.30 tot 21.30 uur een bijeenkomst gehouden van Café Brein. De avond is voor getroffenen van niet aangeboren hersenletsel en familie. Tijdens de bijeenkomst vertelt neuropsycholoog Irene Verhage over veranderingen die hersenletsel hebben op de omgang met anderen.