Oud-directeur Piet van Oers (rechts) van Brabants Centrum bladert met MuBo-secretaris Willem van Vossen door een van de oude edities die vanaf 25 oktober worden tentoongesteld in het Boxtelse museum. (Foto: Albert Stolwijk).
Oud-directeur Piet van Oers (rechts) van Brabants Centrum bladert met MuBo-secretaris Willem van Vossen door een van de oude edities die vanaf 25 oktober worden tentoongesteld in het Boxtelse museum. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BRABANTS CENTRUM IN MUSEUM MUBO: 'IS DE KRANT ER AL?'

Expositie over 70 jaar lokaal nieuws

HENK VAN WEERT

Als voortzetting van de vooroorlogse Boxtelsche Courant verscheen de eerste editie van Brabants Centrum zes weken nadat de nazi's waren verdreven. Of destijds bewust werd gekozen om de uitgeverij van de krant in een stichtingsvorm te gieten, is niet helemaal duidelijk. Wellicht was het logisch omdat de krant voorheen bestond als parochieblad van de Sint-Petrusbasiliek. De keuze voor een stichting bleek wel goed uit te pakken. Want waar in heel veel andere steden en dorpen de eigen lokale krant is overgenomen door grote, vaak landelijk opererende uitgeverijen, bleef Brabants Centrum zelfstandig én onafhankelijk. Bovendien hield de stichting vast aan haar doelstelling om een verbindende factor in de samenleving te zijn.

TV-DOCUMENTAIRE

Het idee van het MuBo-bestuur om de een tentoonstelling in te richten over de lokale krant, wordt op verschillende manieren uitgewerkt. Per decennium heeft oud-directeur Van Oers spraakmakende nieuwspagina's over uiteenlopende onderwerpen bij elkaar gezocht. Het gaat onder meer over politiek, sport, cultuur, ondernemen, religie, bouwen en slopen. Die worden vergezeld van advertentiepagina's om op die manier een bijzonder tijdsbeeld te schetsen. Natuurlijk bleef het omvangrijke foto-archief Brabants Centrum niet onaangeroerd. Het materiaal wordt onder glas geëxposeerd.

De titel van de expositie 'Is de krant er al?' verwijst naar een veel gebezigde uitdrukking op donderdagavond in menig gezin in deze regio. De ondertitel luidt: 'Hoe Boxtel én u in 70 jaar veranderen; Brabants Centrum was erbij'. Naast de talrijke krantenpagina's en foto's wordt in MuBo straks doorlopend de tv-documentaire vertoond die de lokale omroep Dommelland in 2009 vervaardigde over Brabants Centrum. Guus Bekooy en Hans van Liempt liepen daarvoor destijds een week mee met de redactie en legden zo de totstandkoming van een nieuwe editie vast.

Om de jeugd voor zowel MuBo als de lokale krant te interesseren wordt ook voor hen een speciale activiteit voorbereid. Op een nog nader te bepalen datum krijgen kinderen uit het basisonderwijs in het museum de gelegenheid om zelf een krantenpagina digitaal op te maken. Hen wordt gevraagd een impressie te maken van de expositie. De mooiste pagina wordt ook daadwerkelijk gepubliceerd in Brabants Centrum.

BIJZONDER KARAKTER

Het bijzondere karakter van Brabants Centrum bleef niet onopgemerkt bij het in maart 2014 geopende museum MuBo. Niet in de laatste plaats omdat de lokale krant haar zeventigjarig bestaan vorig jaar op tal van fronten onder de aandacht bracht. Denk daarbij aan de pool rond het WK voetbal, waarbij winnaars ook geldprijzen mochten uitreiken aan een lokale vereniging naar keuze. En eerder dit jaar maakte ook de lancering van de spaaractie met Boxtelaartjes om lokaal winkelen te bevorderen, de tongen los.

,,Brabants Centrum is kort na de oorlog opgericht als een platform om de lokale gemeenschap te helpen met de wederopbouw. Die wederopbouw hebben we al lang achter ons gelaten, maar de functie om dóór te bouwen als stichting èn informatiekanaal voor iedereen in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde is fier overeind gebleven. En daar gaan we best prat op in een tijd dat er zoveel ontwikkelingen zijn in medialand", vertelt Henk van der Zee. Hij trad begin vorig jaar aan als directeur nadat zijn voorganger Marc Cleutjens besloot zich te focussen op zijn functie als hoofdredacteur.

Woonachtig in Vught ervoer Van der Zee al snel de uitzonderlijke positie van Brabants Centrum in de plaatselijke gemeenschap en onder zijn enthousiaste leiding werd begonnen om inwoners daarop attent te maken. ,,Ik merkte dat het voor mensen in Boxtel en de omliggende dorpen heel gewoon is dat ze over een eigen abonnementenkrant beschikken. Maar dat is het níet. Juist in een tijd dat steeds meer nieuws gratis via internet beschikbaar komt, is het van belang dat je kunt vertrouwen op een onafhankelijke nieuwsredactie die positief-kritisch alle ontwikkelingen volgt. Dat daarbij de omvang van de krant wordt bepaald door het nieuwsaanbod en niet door het advertentievolume maakt het allemaal nog meer bijzonder."

Huis-aan-huisbladen als doorgeefluik van persberichten zijn er overal en in overvloed, maar een krant die eigen nieuws brengt en genuanceerd bericht over het leven in de gemeenschap is in Nederland langzaam een zeldzaamheid geworden, stelt Van der Zee. Hij kan het weten: de Vughtenaar was jarenlang directeur van Brabants Dagblad en gaf daarna tal van gratis weekbladen uit. ,,Dat dit Boxtelse krantenbedrijf is ingebed in een stichting zonder winstoogmerk, maakt Brabants Centrum écht uniek", aldus Van der Zee.

LEZING

De expositie 'Is de krant er al?' duurt tot 10 januari 2016. Museum MuBo is elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. De entreeprijs bedraagt 3,50 euro; jeugd krijgt korting. De entreekaartjes bieden ook toegang tot de vaste collectie van MuBo. Zondag 29 november houden directeur Henk van der Zee en hoofdredacteur Marc Cleutjens van Brabants Centrum vanaf 11.15 uur een lezing in MuBo onder de titel 'Brabants Centrum, méér dan een krant!'.

FOTO BOVEN: Oud-directeur Piet van Oers (rechts) van Brabants Centrum bladert met MuBo-secretaris Willem van Vossen door een van de oude edities die vanaf 25 oktober worden tentoongesteld in het Boxtelse museum. (Foto: Albert Stolwijk).


Vrijwilligerssteunpunt

Het vrijwilligerssteunpunt van de Boxtelse welzijnsorganisatie ContourdeTwern is voor de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis op zoek naar een voorzitter en een penningmeester, maar ook zijn collectanten nodig én mensen voor fondsenwerving en coördinatie zelfredzaamheid. Ook zoekt het steunpunt nog netwerkcoaches. Voorts zijn coördinatoren nodig voor de duofiets van ContourdeTwern. Meer weten over deze of andere vacatures of een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar (0411) 65 58 99 of mail: vwsboxtel@contourdetwern.nl.