Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

STAMBOOMONDERZOEK LEIDT NAAR BOXTELSE VAN SALMSTRAAT

Publicatie mobilisatie krijgt staartje...

De Boxtelse heemkundige Christ van Eekelen voelde zich zaterdag even een VVV-gids. De hele dag nam hij Jacomien de Bruijn uit Deventer mee op sleeptouw om haar de mooie plekjes van haar diverse bezienswaardigheden te laten zien. Maar hoogtepunt was toch de Van Salmstraat waar ooit het geboortehuis van haar vader Jan stond. Diens vader Hein was als huzaar in Boxtel ingekwartierd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

,,Jacomien doet aan stamboomonderzoek en was wel ooit eerder in Boxtel geweest. Maar ze wist toen niet waar de geboorteplek van haar vader was. Nu kon ik die haar wel tonen. We kregen er zelfs een privé-rondleiding door directeur Silvan Hexspoor van de gelijknamige binderij. Zijn bedrijf staat nu op de plek waar het rijtje huizen dat rond 1990 is afgebroken. In één daarvan werd Jan de Bruijn geboren op 9 juli 1917", aldus Van Eekelen.

Vorig jaar stond de Heemkundekring Boxtel in de artikelenreeks 'De Groote Oorlog' stil bij de Eerste Wereldoorlog. Hoewel neutraal, ondervond Nederland wel degelijk de gevolgen van de krijg; en óók Boxtel.

INWONEN

Via een oproep op de Facebookpagina 'Je bent een Boxtelaar als...' kwam een foto aan het licht van de woningen waarin de grootvader van Jacomien was ondergebracht. Hij woonde met vrouw en drie kinderen in bij de familie Withoos. De foto werd opgediept uit het archief van de familie Strijbosch. De moeder van Fred Strijbosch kon zich het rijtje huizen én de bewoners nog goed herinneren. ,,En laat nou net twee dagen voor het bezoek van mevrouw Meijers de rouwadvertentie van Ria Strijbosch in de krant staan. Wel heel wrang...", zegt Van Eekelen.

De Boxtelse heemkundige beleefde naar eigen zeggen een genoeglijke dag met het Jacomien de Bruijn en haar echtgenoot Harry Meijers. ,,We zijn over de cultuurhistorisch as van de Sint-Petrusbasiliek naar kasteel Stapelen gewandeld en ik heb het echtpaar diverse mooie plekjes van Boxtel laten zien."

FOTO BOVEN: Christ van Eekelen met Jacomien Meijers- de Bruijn aan de Van Salmstraat. Hier stond het geboortehuis van haar vader. (Foto: Albert Stolwijk).