Harrie Ketelaars (links) en Jan van Beurden ruimen zwerfafval op de Eindhovenseweg. (Foto: Henk van Weert).
Harrie Ketelaars (links) en Jan van Beurden ruimen zwerfafval op de Eindhovenseweg. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

VRIJWILLIGERS PRIKKEN 2 KUUB ZWERFVUIL

31 zakken vol afval uit bermen noord/zuid-as

HENK VAN WEERT

De veertien deelnemers aan de zwerfvuilactie langs de zogeheten noord/zuid-as in Boxtel reageerden zaterdagochtend divers. De een vond dat er veel afval lag, de ander viel het mee. ,,Er is pas gemaaid en dan ligt er gewoon minder. Ook is veel rommel daardoor platgewalst en dat maakt het opruimen weer wat lastiger", vertelde secretaris Ad van Gennip van de organiserende Vereniging De Dommel Door Boxtel (VDDDB). 's Middags leverde hij 31 volle vuilniszakken af bij de milieustraat: in totaal twee kubieke meter afval.

Die VDDDB ruimt elke twee weken zwerfvuil op. Het begon langs het fiets- en voetpad De Lange Loop en langzaam maar zeker breidde het gebied zich uit met de Eindhovenseweg en Liempdseweg. Afgelopen zaterdag werden ook de bermen langs de Brederodeweg en de Bosscheweg schoongemaakt. Opvallend: vooral op het stuk vanaf de rotonde Den Daalder tot aan de oprit bij de rijksweg A2 lag veel afval.

De belangstelling van buurtbewoners om mee te helpen, viel voorzitter Theodoor van Leeuwen van VDDDB tegen. Desondanks zag hij vier nieuwe gezichten en dat stemde hem hoopvol. Van Leeuwen wees erop dat vuil ander vuil aantrekt en dat het goed is als burgers hun eigen omgeving schoonhouden.

EENMALIG

Van Gennip reageerde instemmend: ,,Voor ons prikkers begint duurzaamheid voor de deur, in onze eigen omgeving. Laten we doorgaan met eenvoudige mechanismen en systemen actief te maken waardoor zoveel mogelijk rotzooi wordt opgeruimd en uiteindelijk hergebruikt. Ons doel moet zijn dat iedere burger zich gaat ergeren aan een prul in de berm en uit zijn luie stoel komt. Onze vereniging zal daarvoor initiatieven blijven nemen." De VDDDB-secretaris meldde dat de schoonmaakactie van zijn club langs de noord/zuid-as eenmalig was. ,,Nu zijn de burgers van Boxtel aan zet. We keren voldaan terug naar de Dommeloevers en onze directe woonomgeving.

STEENTJE BIJDRAGEN

Na een bericht in de krant besloot ook Harrie Ketelaars mee te gaan helpen zaterdagochtend. Samen met enkele anderen liep hij de Eindhovenseweg af: van rotonde De Goor naar de Texacopomp. ,,Zelf woon ik niet aan de noord/zuid-as, maar aan de Houtwerf. Toch doe ik graag mee. Dit is een mooie manier om een steentje bij te dragen aan een schoner milieu", vertelde de Boxtelaar.

En zo dacht ook Mark Peters erover; hij woont wel aan de route waar zwerfvuil werd geprikt. ,,Ik kreeg in appartementencomplex Alidade een flyer in de bus met de oproep om mee te helpen. Nee, ik had me vooraf niet aangemeld; als het geregend had, was ik waarschijnlijk in bed gebleven. Maar nu is het prima weer en dan is dit leuk om te doen. Maar niet elke week, hoor!"

Ondanks dat er weinig nieuwe vuilprikkers op kwamen dagen, is volgens Hans Siemons - een van de vaste opruimers langs de Dommel - sprake van een olievlekwerking. ,,Het besef dringt door dat mensen hun eigen omgeving schoonhouden en dat is een goede zaak", vertelde hij in een plantsoentje nabij de flats van Hof ter Aa. En Marianne van Hoof, met een grijpstok bezig aan een slootkant langs de Brederodeweg, vond dat de actie de moeite waard was: ,,Er ligt heel veel afval."

FOTO ONDER: Harrie Ketelaars (links) en Jan van Beurden ruimen zwerfafval op de Eindhovenseweg. (Foto: Henk van Weert).