Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

THEATERSTUK TOONT GRENZEN VAN VRIENDSCHAP

Fratelli: intense beleving op Stapelen

MARGO BARTELDS

De zolder van het vroegere schooltje van de paters assumptionisten bij kasteel Stapelen is een prima plek voor een theatervoorstelling. Dat bleek donderdag tijdens de première van Fratelli, een productie van Maarten Melis, Wilbert Meirmans en Kees van de Loo van toneelclubje 'Kosten en Moeite Gespaard'.

Fratelli bezorgde de bezoekers, maar óók de spelers een bijzonder mooie en intense beleving. Drie vrienden, gespeeld door Melis, Meirmans en Van de Loo, steunen elkaar in het spel door dik en dun. De grenzen van hun vriendschap worden zichtbaar wanneer Tim, gespeeld door Van de Loo, de anderen confronteert met een wel heel bijzonder verzoek.

De vriendschap komt daarmee behoorlijk onder druk te staan. Bestaande tegenstellingen worden zichtbaar én uitgesproken. Twan en Theo, vertolkt door Melis en Meirmans, hebben dan de grootst mogelijke moeite om de hulpvaardige en begripvolle houding in de richting van Tim vol te houden.

Realiteit en illusie, confronteren, herkenning, humor, lachwekkende maar ook doodernstige zaken, de voorstelling biedt het allemaal. De bezoekers zitten niet op afstand, maar dichtbij de spelers en worden bij tijd en wijlen actief in het spel betrokken. Daardoor worden toneelspel en werkelijkheid door elkaar heen gevlochten.

LEVENSECHT

Acteur en regisseur Melis schreef en regisseerde de voorstelling en speelde een van de drie rollen. Hij is erin geslaagd om op een heel bijzondere manier spanning aan te brengen in het stuk. Het drietal wisselt op onnavolgbaar sterke wijze emoties en rollen af. Realiteit en illusie lopen vlekkeloos in elkaar over. Alle drie de spelers overtuigen in hun rol, die ze met kracht en verve tot levensechte persoonlijkheden neerzetten.

Tim is in een scène zo dermate heftig in zijn spel dat het lijkt alsof hij zich verliest als regisseur Melis met het publiek in gesprek gaat. Melis heeft hiermee een buitengewoon boeiende en krachtige speelwijze in het stuk gebracht. Onverwacht krijgen daarmee de toeschouwers een rol toebedeeld die ze actief betrokken houdt.

Een aan absurditeit grenzende illusie houdt de bezoeker in de greep, maar de gebruikte humor maakt het geheel dan weer lichter, waardoor er sprake is van een sterk evenwicht. Met een langdurige staande ovatie toonde het publiek enthousiasme over deze bijzondere voorstelling, waarover nog lang nagedacht én nagepraat zal worden.

VERLIEZEN

Lieke Faber uit Liempde, zelf regisseur van beroep, was na afloop laaiend enthousiast. ,,Gewoon geweldig", reageerde ze. ,,Als ik even twijfelde aan een actie, bleek die het spel later mooi te versterken. Ik ben kritisch, maar hier heb ik louter waardering voor: grandioos."

De drie spelers van Kosten en Moeite Gespaard waren na de première blij met het verloop van de eerste Boxtelse uitvoering. ,,Het is heel fijn als je, je door je medespelers helemaal kunt verliezen in een rol", blikte Van de Loo terug.

Bezoeker Kees van Etten gaf na afloop aan geraakt te zijn. ,,Ik heb er veel in herkend", gaf hij aan. ,,Het gaat echt over het leven. Het is echt een aanrader."

MATINEE

Fratelli wordt nog gespeeld op 17, 23 en 24 oktober op het adres Stapelen 1a; vanwege grote belangstelling zijn alle uitvoeringen uitverkocht. Om die reden wordt zondag 25 oktober om 15.00 uur en matinee gehouden; deze voorstelling begint om 15.00 uur, de zaal gaat om 14.30 uur open. Kaarten kosten vijf euro en zijn verkrijgbaar via e-mail: ellenkeesloo@gmail.com. Bellen kan ook naar telefoonnummer (0411) 67 44 85.

FOTO BOVEN: Impressie van de voorstelling Fratelli, gespeeld door van links naar rechts Maarten Melis, Kees van de Loo en Wilbert Meirmans. (Foto: Albert Stolwijk).

Boxtel

Alzheimer Café

Tijdens de bijeenkomst van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud op maandag 26 oktober in restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg te Schijndel vertelt notaris Monique van 't Hooft over de wettelijke regelgeving waarmee dementerenden of mantelzorgers te maken krijgen. Het programma start om 19.30 uur en duurt twee uur. De toegang is gratis.


gratis kinderactiviteit in herfstvakantie

Speuren naar letters

in Museum Vekemans

,,We krijgen volop waardering van onze bezoekers. De verwachting is dat Museum Vekemans in 2015 2.500 keer bezocht wordt. Tegelijkertijd probeer je telkens de lat een stukje hoger te leggen", aldus voorzitter Bernard Vekemans. Om kinderen extra bij het museum aan de Stationsstraat te betrekken, vindt er in de herfstvakanties van de regio's Zuid, Midden en Noord een speciale activiteit plaats: een fotospeurtocht.

De jeugdactiviteit in Museum Vekemans maakt deel uit van de Museumkidsweek, een initiatief van de Rabobank en de Museumstichting om aandacht te creëren voor musea. ,,Cobi Verstraten, Ine Looijmans en ik staken de koppen bij elkaar om een leuke activiteit te bedenken. We kwamen op een fotospeurtocht uit", vertelt Marga Wentholt, secretaris van stichting Museum Vekemans.

Met behulp van een A4'tje vol foto's, gaan de kinderen op zoek naar de plek in het museum die is gefotografeerd. Wentholt: ,,Daar kunnen ze letters vinden die uiteindelijk een zin vormen." Voor kinderen van 9 tot 12 jaar hebben de vrijwilligers nog een extra opdracht toegevoegd: een lijst met meerkeuzevragen over het museum. ,,We zorgen ervoor dat kinderen in alle ruimtes van het museum komen en dus ook iets meekrijgen van de collectie", aldus Wentholt. Na afloop krijgen de deelnemers een glaasje limonade en een presentje.

De jeugd is welkom op de woensdagen 21 en 28 oktober en de vrijdagen 23 en 30 oktober van 13.00 tot 17.00 uur. Ook op zondag 1 november is het museum op deze tijden speciaal geopend voor deze activiteit. Voor groepen vanaf acht personen is het mogelijk om op overige dagen op afspraak langs te komen. Kijk op www.museumvekemans.nl voor meer informatie. Toegang voor de jeugd is gratis, volwassenen betalen 2,50 euro per persoon.

Mogelijk biedt het museum de jeugdactiviteit vaker aan. ,,Dit is zeer geschikt voor een kinderfeestje of een schoolklas", aldus voorzitter Vekemans.

Afbeelding