Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VERKEERSINFARCT BLIJFT UIT NA AANRIJDING IN OCHTENDSPITS

Dubbele overweg dicht na ongeval

MARC CLEUTJENS

Een aanrijding tussen een personenauto en een intercity in de Tongersestraat heeft maandagochtend in Boxtel voor de nodige verkeershinder gezorgd. Maar ondanks de urenlange stremming van de overweg in het baanvak Boxtel-Oisterwijk bleef een verkeersinfarct uit. Kort voor halfzeven ramde de trein naar Den Haag een auto die was stilgevallen op de spoorbaan. De bestuurster kon de auto tijdig verlaten en kwam met de schrik vrij.

Volgens een woordvoerder van de politie bleef de auto op de overweg steken door pech. De vrouw reed vanaf bedrijventerrein Ladonk richting het centrum van Boxtel toen de auto stilviel. Omdat er een intercity aankwam, maakte de bestuurster zich net op tijd uit de voeten. De auto werd aan de achterzijde geraakt en met kracht tegen een van de ahob-installaties geperst. Het voertuig was total-loss, ook de trein raakte beschadigd en werd een uur na de aanrijding weggesleept.

De hulpdiensten rukten massaal uit voor het incident, maar konden weinig uitrichten. De Boxtelse brandweer, die met alle voertuigen ter plaatse kwam, keerde vlot terug richting de kazerne. Een sleepdienst uit Liempde voerde het autowrak af, een team van spoorwegbeheerder ProRail ging daarna meteen aan de slag met het repareren van de schade. ,,En die is flink", gaf de bevelvoerder van ProRail

ter plekke aan. ,,De ahob-installatie is ontwricht en zal helemaal vervangen worden. Omdat die elders uit Nederland moet komen, gaat dat klusje wel een paar uurtjes duren."

Uiteindelijk viel dat mee. De dubbele overweg ging ruim een uur na de aanrijding alweer open voor voetgangers, fietsers en bromfietsers. Het treinverkeer werd in de loop van maandagochtend hervat. Rond het middaguur waren de werkzaamheden aan de spoorwegovergang klaar en kon ook het gemotoriseerd verkeer weer door de Tongersestraat rijden.

DRANGHEKKEN

Medewerkers van de gemeente Boxtel haalden de dranghekken (kleine foto) weg die eerder die ochtend geplaatst werden. Dat was nodig omdat verkeersregelaars enkele keren te maken kregen met tegenstribbelende automobilisten. ,,Ik ben al tweemaal bijna omver gereden omdat ze er toch door willen", mopperde een medewerker van ProRail. ,,Terwijl iedereen toch kan zien dat de spoorbomen zijn afgebroken en er volop gewerkt wordt aan het herstel."

De passagiers van de intercity hebben weinig gemerkt van de aanrijding. Na de botsing moesten ze echter een klein uur in de trein blijven zitten alvorens vervangend vervoer was geregeld. Enkele bussen werden aan de Van Salmstraat geparkeerd waar de reizigers konden instappen om hun trip richting Tilburg te vervolgen. Tussen Boxtel en Oisterwijk reden daarna regelmatig pendelbussen.

Opvallend was dat een te verwachten verkeersinfarct in de ochtendspits uitbleef. Het verkeer dat vanuit het centrum richting Ladonk reed, werd in de Van Hornstraat en Breukelsestraat doorgestuurd en moest een andere route kiezen. Dit leidde nauwelijks tot hinder in de omliggende woonstraten.

FOTO BOVEN: De bestuurster van deze Ford Focus kwam met de schrik vrij toen het voertuig stil viel op de dubbele overweg in de Tongersestraat. Ze kon de auto tijdig verlaten en bleef ongedeerd. (Foto: Albert Stolwijk). De kleine foto is gemaakt door Marc Cleutjens.

Afbeelding