Goud voor Keira Kreijveld (midden) van Judo Club Liempde.
Goud voor Keira Kreijveld (midden) van Judo Club Liempde. Foto: Annelieke van der Linden

brons voor collin van dijk in drenthe

Keira wint Zuid-Nederlandse judotitel

Leden van Judo Club Liempde reisden afgelopen weekend af naar verschillende toernooien. Een aantal judoka's viel in de prijzen. Keira Kreijveld werd Zuid-Nederlands kampioen in Gilze, terwijl Collin van Dijk een bronzen medaille won bij de Open Drenthse kampioenschappen in Emmen.

Voor het eerst sinds zeer lange tijd heeft Judo Club Liempde weer een Zuid-Nederlandse kampioen bij de meisjes. Keira Kreijveld wist deze titel te bemachtigen in sporthal Achter de Tuintjes in Gilze. Ze won vier partijen in de klasse boven 36 kilogram, terwijl ze met 36,5 kilogram veruit de lichtste judoka was. Ze was niet zenuwachtig en liet ondanks haar leeftijd volwassen judo zien. Dat leverde een fantastisch resultaat op voor deze debutant. Ook Xavi van Weert, Joost van der Linden en Kasandra Wagenaars, eveneens debutanten, lieten goed judo en voldoende vechtlust zien. Zij misten echter nog de ervaring om een podiumplaats te bemachtigen.

Collin van Dijk (18) nam deel aan een internationaal toernooi in sporthal Angelslo. Hij had zich ingeschreven voor dit zwaar bezette toernooi en kwam uit in de klasse onder 66 kilogram voor judoka's jonger dan 21 jaar. In de categorie 'senioren onder 66 kilogram' waren slechts twee deelnemers, waardoor de judoka's bij de klasse jonger dan 21 jaar werden ingedeeld.

De eerste partij begon Van Dijk voortvarend door met een heupworp een waza-ari (half punt) te scoren en even later werd de partij binnengehaald door nogmaals een waza-ari te scoren met een andere heupworp (uchi-mata). In de tweede partij had de judoka pech en lootte hij meteen tegen één van de twee aanwezige senioren, de latere kampioen.

Nadien wist Van Dijk al zijn partijen overtuigend te winnen en in de herkansingen kon hij laten zien wat hij in huis had. Al zijn wedstrijden werden voortijdig in zijn voordeel beslist om uiteindelijk in de strijd om het brons tegen een Zweedse judoka uit te komen. Deze tegenstander kreeg geen grip op Van Dijk. Hij won met een ippon nadat hij een schouderworp van zijn tegenstander overnam met een offerworp (yoko-guruma).