Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Inwoners Lennisheuvel massaal aan het quizzen

Lennisquizzz: van Sissi tot decolletés...

MARIËLLE WIJFFELAARS

In april begon de organisatie van de Lennisquizzz met de voorbereidingen. Minimaal eens per twee weken kwam de groep bij elkaar om te brainstormen over vragen en opdrachten. Dat resulteerde in een dik pakket met vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van namen van honden en vliegvelden tot klederdrachten en wereldsterren...

Om zeven uur werden vrijdagavond de vragenpakketten uitgedeeld in gemeenschapshuis Orion. Een kwartier voor aanvang waren de meeste teams echter al present. ,,Te laat beginnen kan funest zijn", glimlachte Marcel Vermeiren van de organisatie. ,,Ze zullen hun tijd hard nodig hebben, want we hebben het niet echt makkelijk gemaakt." Sommige vragen waren via internet wel op te zoeken, maar voor enkele opdrachten was feitenkennis én betrokkenheid bij het dorp van groot belang.

De meeste deelnemers wonen in het dorp, maar ook de leerkrachten van basisschool Sint-Theresia hadden een team geformeerd. Geografische en geschiedkundige vragen vormden voor hen geen probleem, maar opdrachten over Lennisheuvel waren een uitdaging. Want geen van de docenten is woonachtig in het dorp. Een opdracht bestaande uit foto's van honden met daarbij de vraag: 'Hoe heet deze hond en wie is zijn baasje?' is dan wel heel lastig. En voor alle teams gold: vooraf de vragen goed verdelen. ,,Ze moeten namelijk ook de straat op en twee keer naar Orion komen voor een opdracht ter plaatse", lichtte Vermeiren toen. ,,Ook moet een teamlid de film Sissi kijken - in het Duits - en daar vragen over beantwoorden." Een lange zit, want de film duurt zo'n twee uur...

EVEN SERIEUS

Klokslag zeven uur gingen de deuren van Orion open en stormden teamleden naar binnen om hun vragenpakket op te halen en naar hun ploeggenoten te brengen. Het team van Jolanda Korver kwam bijeen in het huis van Paulina van Kasteren. In de ruime woning stonden laptops en iPads klaar evenals veel hapjes én een ruime hoeveelheid wijn. Het moet natuurlijk wel gezellig blijven.

In het huis werd dan ook eerst even bijgepraat totdat een van de deelnemers er genoeg van had: ,,Ik doe wel mee om te winnen hè, dus nu even serieus." Snel werden de taken verdeeld en kon iedereen aan de slag. De vraag over decolletés van bekende vrouwen, leverde meteen hilariteit op. ,,Mannen, wie heeft daar het meeste verstand van?", waarna alle aanwezige heren direct hun vinger opstaken...

Een paar huizen verderop ging het er serieus aan toe. Het team De Mijlpalers had daar onderdak gevonden en de woning ingericht als een soort kantoor. Met vijf laptops stond te tafel meer dan vol. ,,We zijn druk bezig met van alles op te zoeken. Sommige vragen zijn echt heel lastig", vond Cocky Beckers. De groep had er heel veel zin in en hoopte er met de overwinning vandoor te gaan. Bekkers: ,,We doen zeker ons best, maar het is vooral ook gezellig zo met z'n allen."

GEODRIEHOEK

De lerarenkamer van de basisschool was het thuishonk voor de meesters en juffen. Gewapend met een schrikbarende hoeveelheid hapjes werden alle vragen opgezocht. Een docente probeerde de film Sissi in het Duits te volgen, maar dat viel nog niet mee. ,,Mijn Duits is best goed, maar dit is echt een taaie opdracht", zuchtte ze.

Schooldirecteur Tom van Esch sommeerde zijn teamleden vooral de oplossingen in het antwoordenboek te schrijven, dit na een tip van de organisatie. Vorig jaar waren enkele teams dat namelijk vergeten waardoor ze in tijdnood kwamen. ,,De vragen zijn best lastig", meldde Van Esch. ,,Zoek maar eens de namen van bekende vliegvelden op aan de hand van afbeeldingen." Een andere leerkracht probeerde de hoofdkantoren van Prada op te zoeken en de naam van schoenmerken. ,,Wat een ellendige vraag", oordeelde ze.

Om 19.55 uur stipt moest een afgevaardigde van elk team zich melden in het gemeenschapshuis en een geodriehoek, passer, potlood, pen, puntenslijper en kladblok meenemen. Ze namen plaats in een ruimte van Orion waar de tafels en stoelen in rijtjes waren neergezet. Het leek sprekend op een klaslokaal en dat paste prima bij de opdracht.

De deelnemers vreesden vooraf een wiskundetest te moeten maken, maar de daadwerkelijke taak was nog wat lastiger: maak een Cito-toets in 35 minuten. Zuchtend en steunend werd het schrijfgerei tevoorschijn gehaald. Alleen Jorg Maassen - leerkracht - had er vertrouwen in. ,,Maar bij hem kijken we extra streng na", lachten de organisatoren.

ZAKLAMPEN

Maar niet alleen in het gemeenschapshuis en woningen werden antwoorden opgezocht, ook op straat was het druk. Alle teams moesten bij elkaar enveloppen ophalen én er was een fotospeurtocht uitgezet. Is dat normaal gesproken al lastig, in het donker blijkt het bijna onmogelijk.

Gewapend met zaklampen gingen de ploegen de straat op om de juiste plekken op te zoeken en aan te duiden op een kaart. Vierenhalf uur leek vooraf dan ook lang, maar al snel was duidelijk dat het fikse klus zou worden. Organisator Vermeiren: ,,Het moet te doen zijn, maar alleen als er genoeg teamleden zijn. Ze krijgen het dit jaar echt niet cadeau, en bij een volgende editie zal het vast nóg lastiger worden..."

Zaterdag 31 oktober worden in gemeenschapshuis Orion de prijzen uitgedeeld en wordt bekend welk team de meeste goede antwoorden heeft gevonden.

FOTO BOVEN: Een quiz is een serieuze zaak, maar een wijntje hoort er natuurlijk ook bij... (Foto: Albert Stolwijk).

Liempde

Praiseband Upside Down

Zaterdag 17 oktober verzorgt praiseband Upside Down uit Boxtel voor de vierde maal een avond vol lofprijzing. De muzikale avond vindt vanaf 20.00 uur plaats in De Serenade aan de Oude Dijk 117 in Liempde. Een halfuur voor aanvang is de zaal open; de toegang is gratis.

De leerkrachten van basisschool Sint-Theresia richtten de lerarenkamer in met veel laptops én hapjes. (Foto: Albert Stolwijk).