Wethouder Peter van de Wiel (links) helpt een handje mee in het GroenDoenPaviljoen van Ien van Gemert.
Wethouder Peter van de Wiel (links) helpt een handje mee in het GroenDoenPaviljoen van Ien van Gemert. Foto: Annelieke van der Linden

medailles voor de bomen in boxtel

'Duurzaamheid begint bij de natuur'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Bedankt. Bomen maken voor ons zuurstof.

Bedankt. Bomen voor jullie schaduw.

Bedankt. Bomen met unieke blaadjes.

Bedankt. Bomen geven landschap vorm.

Bedankt. Bomen met een coole boomhut.

Om de platanen op de Markt en verschillende andere bomen in Boxtel hangen sinds zaterdag speciale bedankmedailles. Leden van Transition Town Boxtel en andere belangstellenden sloten die dag de Duurzame Week Boxtel af met een speciale ceremonie om de bomen te bedanken. Een positief protest tegen bomenkap...

Tot ieders verrassing haalde Mirjam Bemelmans van Transition Town Boxtel een zaag uit haar tas. Om hem daarna weer demonstratief weg te gooien. ,,Ik wil de bomen vandaag in een goed daglicht zetten. Waar de meeste mensen een boom doodgewoon vinden en vaak mopperen over rondslingerende blaadjes en vruchten, willen we de boom juist bedanken. Duurzaamheid begint bij stilstaan bij de natuur."

Dorothée Valentijn ontwierp een speciale medaille, gemaakt van biologisch afbreekbaar lint en een hergebruikte cd waarop een sticker is geplakt. Nadat de gouden medaille om een plataan voor restaurant En Garde! op de Markt bevestigd was door wethouder Peter van de Wiel, zorgden de aanwezigen ervoor dat ook de andere platanen een exemplaar omgehangen kregen. José Poort nam het initiatief de kastanjeboom nabij de Zwaanse Brug, die op de 'kapnominatielijst' staat, te voorzien van een onderscheiding. ,,Wat er met de platanen gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Ik vind het alleen zo jammer dat er op de plek van een gerooide boom vaak een klein boompje terugkeert. Dat staat niet in de juiste verhouding", aldus Bemelmans.

Marria van den Hoven had gehoopt op een hogere opkomst. ,,Nu zijn er vooral mensen die het belang van de boom al inzien. Terwijl veel mensen amper het verschil zien tussen een wilde of tamme kastanje." Van den Hoven nam een medaille mee naar de wijk Selissenwal. ,,Daar staat een mooie hazelaar. Die verdient een lintje."

Na afloop van de ceremonie kon iedereen nog meehelpen om 'duurzame verbindingen' te leggen in het GroenDoenPaviljoen. Kunstenaars Ien van Gemert en Hester Pilz richtten dit initiatief in 1998 op en reisden al naar Londen en Antwerpen met dit project waarbij kinderen en volwassenen een kunstwerk kunnen bouwen met gerecyclede materialen.

Jeugd was niet aanwezig op de Markt, maar de aanwezige mensen bij de bomenceremonie knutselden enthousiast aan een kunstwerk van touw, houten latjes, oude springveren en stof. ,,Hester en ik noemen dit ook wel oerlego", vertelde Van Gemert. ,,Of de geluksmachine. Je maakt immers van allerlei rommeltjes een mooi kunstwerk..."

De Boxtelse bomen werden zaterdag uitgebreid bedankt voor hun nuttige eigenschappen. (Foto's: Annelieke van der Linden).