Leerlingen uit groep 7 van de Prinses Amaliaschool maken op het dak van het Baanderherencollege kennis met de werking van zonnepanelen. David Andreae (rechts) geeft uitleg. (Foto: Marc Cleutjens).
Leerlingen uit groep 7 van de Prinses Amaliaschool maken op het dak van het Baanderherencollege kennis met de werking van zonnepanelen. David Andreae (rechts) geeft uitleg. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

BOXTEL STAAT STIL BIJ DAG VAN DE DUURZAAMHEID

'Jullie kunnen de wereld veranderen'

Boxtel stond voorbije week uitgebreid stil bij het onderwerp duurzaamheid. Op de Dag van de Duurzaamheid trokken vrijwilligers langs scholen om kinderen te informeren over de voordelen van duurzame energie en de risico's van fossiele energie. ,,Wie wil er ingenieur worden en meedenken over onze toekomst?"

David Andreae van Transition Town hield een bevlogen les over duurzame energie in groep 7 van de Prinses Amaliaschool. Hij inspireerde de kinderen niet alleen om mee te denken over zuinige en schone energiebronnen, maar riep ze ook op de uitdaging aan te gaan. ,,Kies dus voor een technisch vak en help de aarde om ook voor jullie kinderen behouden te blijven."

Verschillende leerlingen gaven aan wel te voelen voor een technisch vak. Ze dachten mee over klimaatverandering, de voordelen van zonne- en windenergie en het gat in de ozonlaag. Het toetje van de les was de excursie naar het dak van het Baanderherencollege. Daar liggen 265 zonnepanelen, veel meer dan de bescheiden paneeltjes op het eigen schoolgebouw. Die voorzien amper in de energiebehoefte van één klaslokaal.

,,Maar jullie geven net als veel andere scholen wél het goede voorbeeld en kunnen op een meter zien hoeveel energie je bespaart", hield Andreae de kinderen voor. ,,Zorg dat je later heel slim wordt en gaat studeren voor ingenieur. Dan kun je de wereld veranderen." Tot die tijd kan bespaard worden: lampjes eerder uit, dikke trui aan, thermostaat én... minder lang douchen.