Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

What's Up Levi, Jade en Wout?

Donderdagochtend, 08.12 uur. Hectiek in de kleuterklassen van de juffen Jacqueline en Hedwig. Vandaag gaan de twee groepen van basisschool De Hobbendonken in Boxtel-Oost bloembollen planten. Tien? Honderd? Nee, duizend! En weet je wat leuk is? De school kan er hele leuke prijzen mee winnen.

Met een heleboel andere scholen uit Nederland doet De Hobbendonken mee aan een promotieactie van bloembollen. Het initiatief ligt bij de stichting Bulbs4Kids die gratis bloembollenpakketten aanbiedt aan basisscholen om kinderen zo kennis te laten maken met de natuur. Dat gaat volgens Bulbs4Kids spelenderwijs en is ook spannend omdat de bloembollen in de herfst geplant worden en pas in de lente te voorschijn komen.

Klassen kunnen meedoen aan een wedstrijd: wie leuke foto's of filmpjes instuurt, maakt kans op de Gouden Bol die volgend jaar zal worden uitgereikt. Juf Jacqueline heeft haar klaslokaal al vol staan met plastic bakken waarin grote en kleine bloembollen wachten op een plekje in de schooltuin.

Wat gaat er nu gebeuren? Juf Jacqueline: ,,Voordat we naar buiten gaan, zingen we eerst samen een lied over bloembollen. De kinderen vormen een kring, gaan op de grond liggen en gaan slapen." Jade: ,,Net zoals bloembollen dat in de herfst doen." ,,Pas in de lente komen ze boven de grond en zie je ze groeien", weet Levi. Wout: ,,Zou je ze dan mogen plukken?" Het antwoord weet hij al: ,,Nee toch, de andere bloemen in de tuin mogen ook niet geplukt worden omdat de bijen er van kunnen snoepen."

In de schooltuin planten Levi, Jade en Wout de allereerste bloembollen. Is dat moeilijk? ,,Nee hoor", zegt Levi. ,,Ik heb er nu al drie geplant." Hij vervolgt: ,,Gek eigenlijk dat bloembollen ook een soort winterslaap doen." ,,Toch is het zo", weet Jade. ,,Ze gaan in de herfst in de grond, slapen in de winter en komen in de lente te voorschijn." Wout weet precies hoeveel het er zijn. ,,We gaan er duizend planten. Dus de tuin van onze school wordt straks héél mooi!"

OP DE FOTO: Op de voorgrond planten Levi, Jade en Wout de eerste bloembollen in de tuin van basisschool De Hobbendonken. De andere klasgenoten hebben vanochtend ook bloembollen geplant. (Foto: Marc Cleutjens).