Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

TRIP NAAR JAPAN: 'UNIEKE KANS OM MEE TE MOGEN MAKEN'

Scouts genieten van Wereld Jamboree Japan

ANNEKE VORSTENBOSCH

Dagelijks een lunchtrommel gevuld met rijst, vis en 'gelei'. Daar moesten de vijf scouts wel even aan wennen. Het reisgezelschap, de mooie tripjes en de ontstane vriendschappen maakten alles goed. Afgelopen zomer reisden Puck van Boekel en Louis Versteeg uit Boxtel, Madieke van Oosterhout uit Lennisheuvel en Tom van de Loo en Celine van de Zande uit Esch naar Japan voor de Scouting Wereld Jamboree. Eens in de vier jaar wordt het evenement georganiseerd voor scouts tussen de 14 en 18 jaar. ,,Dus je krijgt maar één keer zo'n kans", vertelt Puck stralend.

Samen met 31 andere jongeren en vier personen leiding vormden de vijf scouts 'troep Sint-Jan'. Zaterdag kwam dit gezelschap samen voor een reünie. En dat was meteen de laatste bijeenkomst want de troep was speciaal opgericht voor de Wereld Jamboree die nu achter de rug is. Als verrassing ontvingen de jongeren een prachtig groot album vol foto's en herinneringen aan de Wereld Jamboree. Aan de hand van dat album blikte het vijftal terug; Tom is lid van Scouting Vught, de andere vier van Scouting Boxtel.

,,Het was heel leuk, en het was warm. Héél warm." Puck laat in het album zien dat er tijdens de Wereld Jamboree een temperatuur werd gemeten van ruim 50 graden Celsius. Natuurlijk hadden de scouts daar last van. De eerste week verbleven de scouts in hostels en bij gastgezinnen. Vanuit daar maakten zij dagtripjes. ,,Ik vond het aquarium heel leuk", vertelt Tom. Samen met zijn 'troepgenoten' legt hij uit hoe bijzonder en immens groot het aquariumdoolhof was. ,,Ik heb daar roggen en kleine haaien geaaid", blikt Puck met een glimlach terug. Celine genoot het meest van het bezoek aan een park met een tempel en tamme herten.

WC-SLIPPERS

De scouts zagen diverse cultuurverschillen. ,,We moesten doorlopend onze schoenen uitdoen, bijvoorbeeld bij de hostels en bij het gastgezin. Als je naar het toilet wilde, stonden daar wc-slippers klaar", legt Madieke uit. ,,En voor mij waren die slippers dus echt veel te klein", blikt Tom terug. ,,Óf je had een heel luxe toilet met verwarmde toiletbril en een bedieningspaneel óf je moest boven een gat in de grond hangen", vertelt Celine.

,,We zaten aan een lopende band en daar kwamen bordjes met sushi voorbij. Je kon pakken wat je wilde hebben. En alle lege bordjes stapelde je op. De obers konden achteraf dan de rekening opmaken", vertelt Louis over hun bezoek aan een restaurant. Tijdens de eerste week aten de scouts alleen met stokjes. ,,Ik nam mijn eigen bestek overal mee naartoe", grinnikt Tom.

Madieke en Puck verbleven samen bij een gastgezin en mochten één avond helpen om de maaltijd te bereiden. Er stonden 'inktvispoffertjes' op het menu. Lekker vond Madieke, Puck was niet zo'n fan. Het gezin sprak slecht Engels, dus werd gecommuniceerd met gebaren.

De tweede week verbleven de vijf jongeren met hun troep op het immense terrein van de Wereld Jamboree. Daar zetten ze bij aankomst hun tentjes op en wisselden veel uit met scouts uit andere landen. Ook toen was het warm. ,,We kochten veel ijsblokken en die gebruikten we in de koelbox", legt Louis uit. Op het scoutingterrein stonden diverse eetkramen uit landen als Italië en Hongarije. En 's avonds waren de podia gevuld met diverse optredens. Leuk was de opdracht om iets vanuit huis mee te nemen dat je kon ruilen met andere scouts. Louis sleepte er een goede 'deal' uit. Hij nam klompjes en insignes mee en had uiteindelijk een handgemaakte Sombrero uit Mexico in handen.

VRIENDSCHAPPEN

Over het doel van de Wereld Jamboree hoeven de jongeren niet lang na te denken: ,,Je kunt cultuur uitwisselen en kijken hoe scouting in andere landen is", vertelt Louis. ,,We laten zien hoe het ook anders kan in de wereld", aldus Madieke. ,,Bij scouting gaat het om vriendschappen en niet om knopen leggen of koekjes verkopen", vult Puck aan.

BOVENSTE FOTO: Madieke, Celine, Puck, Louis en Tom (van links naar rechts) halen herinneringen op aan de Wereld Jamboree in Japan aan de hand van het fotoboek dat zij zaterdag kregen. (Foto: Albert Stolwijk).

Groepsfoto van de 'troep Sint-Jan', de Nederlandse scouts die afgelopen zomer deelnamen aan de Wereld Jamboree in Japan.