Eric van Oijen van Food4Bees (rechts) helpt een handje bij het mechanisch planten van 20.000 biologische bloembollen in park Molenwijk. De bloemen gaan voedsel bieden aan de bijenvolken van imkervereniging Sint-Ambrosius en wilde bijen. (Foto: Marc Cleutjens).
Eric van Oijen van Food4Bees (rechts) helpt een handje bij het mechanisch planten van 20.000 biologische bloembollen in park Molenwijk. De bloemen gaan voedsel bieden aan de bijenvolken van imkervereniging Sint-Ambrosius en wilde bijen. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

GEMEENTE BOXTEL ONDERTEKENT BIJENOORKONDE

Molenwijk wordt bij-vriendelijk park

MARC CLEUTJENS

Park Molenwijk wordt een van de meest bij-vriendelijke plekken in Boxtel. Dat werd zaterdag duidelijk toen imkervereniging Sint-Ambrosius samen met stichting Food4Bees en de gemeente Boxtel 20.000 biologische bloembollen plantten in een gazon nabij de zogeheten heksenberg in het park. Wethouder Peter van de Wiel ondertekende een oorkonde waarin hij beloofde goed voor de bijen in Boxtel te zullen zorgen.

Waar imkers van Sint-Ambrosius al enkele decennia aan de weg timmeren om het planten van bij-vriendelijke struiken en bloemen te stimuleren, sluit nu ook de gemeente aan.

,,We zetten ons natuurlijk al veel langer in voor bijen, maar door een oorkonde te ondertekenen geven we aan dat we het leefklimaat van bijen willen behouden en versterken", lichtte wethouder Van de Wiel toe. ,,Onze ambtenaren omarmen eigenlijk ieder project dat voorbijkomt", sprak hij complimenteus richting Erik ter Heide en Hein Hoppenbrouwers, twee beleidsmedewerkers die tal van projecten voor bijen vanuit het gemeentehuis enthousiast ondersteunen.

FLUITJE VAN EEN CENT

In de Week van de Duurzaamheid werden meerdere bijenprojecten gelanceerd in Boxtel. Donderdag werd in de wijk Munsel/In Goede Aarde een bijen- en insectenhotel geopend dat geadopteerd wordt door de Sint-Michaëlschool. Zaterdag werden 20.000 biologische bloembollen geplant in een gazon in park Molenwijk.

Vooral krokussen gaan hier in het voorjaar van 2016 bloeien en met name de bijenvolken van Sint-Ambrosius zullen daarvan gaan snoepen, zo is de verwachting. De bloembollen werden mechanisch geplant; een gespecialiseerde kweker uit Noordwijkerhout was naar Boxtel gekomen om zijn biologisch geteelde bollen in een paar minuten tijd onder de graszoden te stoppen. Het was een fluitje van een cent...

De helft van de bloembollen is betaald door de gemeente Boxtel, die hiermee wil bijdragen aan het bij-vriendelijker inrichten van de openbare ruimte. De andere helft is aangeschaft door stichting Food4Bees en de provincie Noord-Brabant. ,,Park Molenwijk moet een van de plekken worden waar bijen volop de ruimte krijgen en kunnen profiteren van bloeiende struiken en bloemen", vertelt ambtenaar Ter Heide. ,,Niet alleen gaan we plantgoed zetten dat goed is voor bijen, maar ook willen we burgers meer vertellen over het belang van bijen", vult collega Hoppenbrouwers aan. ,,Molenwijk is een drukbezocht park waar we inwoners goed kunnen informeren en ook educatieve projecten kunnen opzetten."

Volgens Liempdenaar Eric van Oijen, die is verbonden aan Food4Bees, is park Molenwijk een zeer geschikte plek om niet alleen de bijenvolken van Sint-Ambrosius een handje te helpen, maar ook wilde bijen meer voedsel te bieden. ,,Elders in Boxtel zijn ook dit soort projecten geslaagd", gaf hij aan, doelend op de bloemenweide die aan de Munselse Hoeve is ingezaaid en de acties die waterschap De Dommel heeft ondernomen.

Boxtel heeft de komende tijd meer ijzers in het vuur om bijen te vertroetelen, zo maakte wethouder Van de Wiel zaterdag duidelijk. Verspreid in en buiten de gebouwde komen worden groenstroken, wegbermen en plantsoenen ingezaaid met wilde bloemmengsels en drachtplanten om de bijenstand te verbeteren.

BIJENLINT

Nieuw is dat Boxtel wil aansluiten bij het bijenlint dat op initiatief van de gemeente Zutphen door Nederland moet gaan kronkelen. ,,Door meer bloemen en drachtplanten langs wegen te planten, ontstaat een lint waarlangs bijen zich door Nederland kunnen bewegen", aldus Van de Wiel. ,,Daarnaast gaan we in Boxtel zo'n drie hectaren inrichten waar bijen zich uitstekend thuis gaan voelen."

Een van de 'zorgpunten' in Boxtel vinden de betrokkenen dat nog steeds te veel particuliere tuinen een 'versteende' aanblik bieden. ,,Door tuinen te bestraten of vol te leggen met grind, groeien er vooral in de woonwijken te weinig bloemen en vind je er amper drachtplanten", stelt imker Van Oijen van Food4Bees. ,,Hoewel de wilde tuin weer in opkomst is, zou er best nóg meer groen in de wijk kunnen komen." Tijdens de onthulling van het bijenhotel aan de Munselse Hoeve werd het plan toegejuicht om in hartje Boxtel geveltuintjes aan te leggen. ,,Zelfs in stedelijk gebied kun je genoeg doen om de bijen te helpen."

FOTO ONDER: Eric van Oijen (rechts) assisteert bij het planten van bloembollen in park Molenwijk. (Foto: Marc Cleutjens).

Wethouder Peter van de Wiel (rechts) helpt mee bij het planten van bloembollen. Naast hem imkers Fons van Asten en Eric van Oijen. (Foto: Marc Cleutjens).