Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

verbouwing afgerond, heropening op 22 oktober

'Leren met plezier op De Spelelier'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN


Een filmpje maken met de techniek stop-motion op de iPad, een robotje programmeren zodat hij de juiste weg op de tekening aflegt en een bouwwerk maken van satéprikkers. Leerlingen van openbare basisschool De Spelelier maken inmiddels volop gebruik van de nieuwe leerpleinen op de eerste verdieping. In maart werd gestart met de verbouwing van De Spelelier, op een paar laatste puntjes zijn de werkzaamheden afgerond. Donderdag 22 oktober wordt een officiële heropening gehouden.

,,Naast basisvakken als taal en rekenen willen we leerlingen ook extra vaardigheden aanleren die in de toekomst van pas komen, zoals creatief denken en samenwerken", vertelt directeur Liesbeth Prinsen van De Spelelier. ,,Dankzij van de verbouwing kunnen we hieraan nóg beter vorm geven." Ze toont vol trots de nieuwe leerpleinen op de eerste verdieping die zijn gerealiseerd op de plek waar voorheen het Koning Willem I College was gevestigd. Met de blauwe verf op de muur, nieuwe meubels en schilderijen van de Kinderkunstuitleen van De Spelelier vormen deze grote open ruimtes met computers en grote tafels een kleurig geheel. Prinsen: ,,Ik vind het geweldig dat we alle schilderijen nu verspreid door de school kunnen ophangen. Leerlingen die deelnemen aan de Kinderkunstuitleen kunnen nu een leuke rondleiding geven aan belangstellenden."

De leerpleinen worden plekken waar creativiteit centraal staat. ,,Ik vergelijk leerlingen wel eens met sponzen", aldus Prinsen. ,,Je kunt ze met heel veel voeden. Tijdens de leerpleinen kunnen ze ontdekken waar de talenten liggen. Waar de ene leerling communicatief vaardig is, is de ander juist creatief. En waar klassen voorheen vooral in één ruimte een les volgen, zie je nu steeds vaker dat kinderen verspreid op het leerplein werken aan verschillende projecten." Zo staat de les handvaardigheid van groep 5/6 dinsdag in het teken van het thema van de Kinderboekenweek: Raar Maar Waar. Terwijl een aantal leerlingen samen een filmpje in elkaar zet, werkt iemand anders aan een knutselwerkje en zorgt een ander groepje ervoor dat een robot bewegingen maakt. ,,Leren op De Spelelier met veel plezier, dat is ons uitgangspunt", aldus Prinsen.

ZONNEPANELEN

Andere ontwikkelingen op De Spelelier die in het oog springen, zijn de realisatie van een klimaatsysteem en de komst van 62 zonnepanelen op het dak van de school. Het Boxtelse bedrijf Freenergics plaatste de panelen in de laatste week van september. ,,Een hele grote kers op een hele mooie taart", stelt Prinsen. ,,Wij dragen nu daadwerkelijk een steentje bij aan duurzaamheid. Bovendien kunnen we leerlingen nu in de praktijk laten zien wat duurzame energie inhoudt."

Donderdag 22 oktober vindt om 16.30 uur in de aula van brede school Wilgenbroek de officiële heropening plaats. Bezoekers krijgen de kans een kijkje te nemen bij De Spelelier en BSO Twizon. Daarnaast zorgt Buurtsport Boxtel voor een spelcircuit voor de jeugd in de sporthal. Directeur Prinsen: ,,Volgende week staat in het teken van kookworkshops. Kinderen zorgen voor allerlei hapjes tijdens de opening."

FOTO BOVEN: Creativiteit staat centraal op de nieuwe leerpleinen van basisschool De Spelelier. Leerlingen uit groep 5/6 volgden dinsdag hun les handvaardigheid in deze ruimte en werken in groepjes aan allerlei projecten, zoals de programmering van een robotje. (Foto: Albert Stolwijk).


boxtel: dementievriendelijke gemeente

'In eigen omgeving blijven is van belang voor dementerende'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De gemeente Boxtel is een dementievriendelijke gemeente. Gisteren ondertekende wethouder Eric van den Broek en Programmaraad Zorgvernieuwing Psychogeriatrie/Zet een intentieverklaring waarin zij hebben afgesproken zich hier samen voor in te zetten. Doel is een rustige omgeving creëren voor dementerenden en hun naasten.

Volgens wethouder Van den Broek is het belangrijk dat dementerenden in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Omdat er steeds meer dementerenden zijn, ligt hier een grote uitdaging. Nederland telt momenteel zo'n 260.000 mensen die lijden aan dementie of een aanverwante stoornis, volgens de prognoses is dit aantal in 2040 al een half miljoen. ,,We moeten ons dus inzetten om ervoor te zorgen dat deze mensen een fijne woonomgeving hebben, maar dat er ook aandacht is voor de mantelzorgers. Die mogen we ook niet vergeten."

PRIKKELVRIJE RUIMTE

In Duitsland werd gestart met het project dementievriendelijke gemeente en ook in België draait het initiatief al. In de provincie Noord-Brabant doen inmiddels 25 gemeenten mee. ,,We denken mee over praktische oplossingen zodat dementerenden langer in hun eigen omgeving kunnen blijven", legt Mieke Mes van de Programmaraad uit. ,,Denk aan het geven van tips aan verenigingen, sportclubs of ondernemers. Mensen weten vaak niet hoe ze om moeten gaan met dementie, door deze aanwijzingen lukt dat beter." Ook prikkelvrije ruimtes in de horeca of dementerenden boodschappen laten doen op rustige tijdstippen zijn voorbeelden. Mes: ,,We gaan samen met de gemeente bekijken welke plannen passen bij Boxtel en passen de ondersteuning hier op aan."

Beleidsmedewerker Arnold van den Broek van de gemeente Boxtel benadrukt dat er al veel gebeurt op het gebied van dementie. ,,Denk aan de generatietuin bij de kinderboerderij in Boxtel-Oost", geeft Van den Broek als voorbeeld. Er zijn plannen om ook in Liempde een generatietuin te realiseren nabij woonzorgcentrum De Vlaswiek. ,,We beginnen in Boxtel niet op nul." Mes vult aan: ,,Er zijn allerlei mogelijkheden en onze ervaring is dat vooral goede voorlichting heel belangrijk is."

Wethouder Van den Broek stelt het belangrijk is dat dementie ook door de omgeving wordt gesignaleerd en herkend. ,,Alleen dan kan er goed mee om worden gegaan en krijgen dementerenden de steun en hulp die ze nodig hebben."