Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

theorie én autoritje met instructeur

Boxtelse ouderen gaan opnieuw op 'rijexamen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Twee voldoendes en op de andere onderdelen de score 'Goed'. Dat was de uitslag die Boxtelaar Jo van den Brand (83) kreeg nadat hij het praktische gedeelte van de autorijvaardigheidstest had afgelegd. Hij nam vrijdagochtend met 31 andere senioren deel aan deze vrijblijvende cursus, georganiseerd door de ouderenbonden van Boxtel en Liempde in het kader van de provinciale campagne 'Nul Verkeersdoden'. Naast de nodige verkeerstheorie hoorde daar natuurlijk óók een ritje met een rij-instructeur bij...

,,Heeft iedereen de gordel om", vraagt Van den Brand grinnikend als hij samen met rij-instructrice Annemieke van der Zee plaatsneemt in zijn eigen auto. Hij nam al eerder deel aan een rijvaardigheidstest en is ontspannen. ,,Je denkt altijd dat je goed rijdt, maar het is altijd goed om van een ander te horen hoe het gaat", zal hij na afloop zeggen.

Instructrice Van der Zee, werkzaam bij Rijschool Steenbakkers, laat Van den Brand in de rit van dertig minuten via gemeenschapshuis De Walnoot naar rijksweg A2 rijden en via Sint-Michielsgestel weer naar Boxtel. De Boxtelaar gaf tijdens het intakegesprek aan een hekel aan turborotondes te hebben, dus dit verkeerspunt kwam natuurlijk in de rit terug. ,,Let op de pijlen op de weg, dan word je vanzelf de goede kant op geleid", legt ze uit. Ze vindt de cursus 'een goed initiatief'. ,,Je hoort regelmatig dat de herkeuringen niet veel voorstellen. Als het aan mij lag, zouden ouderen om de paar jaar verplicht zo'n cursus moeten volgen."

CONTROLEREN

Van den Brand lijkt weinig moeite te hebben met het autoritje. Ontspannen voegt hij in op de snelweg en als hij zich verplaatst, kijkt hij goed in de spiegels. Ondertussen vertelt hij dat hij regelmatig naar Zuid-Limburg rijdt, waar zijn dochter woont. Lachend: ,,Soms rijdt ze met me mee, ik denk om me te controleren."

Na afloop vraagt Van den Brand aan Van der Zee of ze zich toch wel veilig heeft gevoeld in de auto. Ze stelt hem gerust: ,,Voorafgaand aan de cursus dacht ik dat iedereen in een lesauto zou rijden, zodat ik mijn panelen zou kunnen gebruiken. Het was even schrikken toen ik hoorde dat we in de auto's van de cursisten zouden rijden, maar ik heb de panelen bij Jo zeker niet nodig gehad. Bij het eindgesprek blijkt dat Van den Brand 'een nette automobilist' is. ,,Al rijd je soms té netjes. Als je wat minder voorzichtig zou rijden, ben je een perfecte automobilist." Van den Brand is blij met het resultaat. ,,Al weet ik niet of ik mijn rijstijl nog kan wijzigen. Ik ben boven de tachtig, dan verander je niet zoveel meer..."

Wim van Erp, voorzitter van de KBO Liempde, was in zijn nopjes met de hoge opkomst. ,,We hebben zelfs nog mensen op de wachtlijst staan. Ik vind het fantastisch dat mensen zich kwetsbaar op durven te stellen en deelnemen aan de cursus. Je rijbewijs wordt deze dag niet afgepakt, maar er wordt wél op je vingers gekeken en je krijgt een eerlijk verhaal over je rijstijl." Na afloop kregen de deelnemers een getuigschrift uit handen van Betsie van der Sloot, voorzitter KBO Boxtel. Volgend jaar wordt de rijvaardigheidscursus opnieuw gegeven.

FOTO ONDER: Jo van den Brand (rechts) maakte vrijdag tijdens de rijvaardigheidscursus een ritje met Annemieke van der Zee.