Liempdse kinderen oefenen verkeerssituaties, veilig binnen de muren van de kinderopvang. Links wethouder Herman van Wanrooij, geheel rechts verkeersambtenaar Elmira Pasban-Boer. (Foto: Peter de Koning).
Liempdse kinderen oefenen verkeerssituaties, veilig binnen de muren van de kinderopvang. Links wethouder Herman van Wanrooij, geheel rechts verkeersambtenaar Elmira Pasban-Boer. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Nieuw verkeersproject in kinderopvang in Liempde

Kinderen JONGleren in het verkeer

Op enkele locaties voor kinderopvang in Liempde startte onlangs het project JONGleren in het Verkeer. Een bijzonder verkeersproject voor jonge kinderen en hun ouders. Stoppen voor rood licht en goed kijken bij het oversteken, het zijn basale veiligheidsregels die ook heel jonge kinderen kunnen leren.

JONGleren in het Verkeer is een educatief programma voor verkeersonderwijs voor kinderen tot en met zes jaar. Het is bedoeld voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en groep 1 en 2 van de basisschool. De kern bestaat uit themaweken voor de kinderen en een informatiebijeenkomst voor de ouders. Er hoort een themakist bij met materialen om spelenderwijs het thema verkeer met de kinderen uit te voeren. Wethouder Herman van Wanrooij en verkeersambtenaar Elmira Pasban-Boer namen vorige week donderdag een kijkje bij kinderdagverblijf 't Zonnetje en Kindercentrum Bloementuin/Speeltuin in Liempde. De kinderen konden hen prima uitleggen waarom ze moeten stoppen bij een rood licht en hoe belangrijk het is om bij het oversteken goed uit te kijken, ook bij een zebrapad. De wethouder knikte begrijpend: ,,Voorrang moet je krijgen, nooit nemen. Dat was mijn eerste verkeersles als kind." De kinderen gaan de komende tijd aan de slag met kleurplaten, zebrapaden, kleine verkeerslichten en allerlei verkeersborden. Voor de wethouder en de ambtenaar gaven de kinderen van Bloementuin/Speeltuin een demonstratie in de vorm van een namaak-wandeling van huis naar de bushalte. Met behulp van hun verse verkeerskennis, en een beetje geholpen door de juf, bereikten ze veilig de houten bus in de hoek van de speelzaal.

Het project wordt afgesloten met een ouderbijeenkomst. De betrokkenheid van ouders als verkeersopvoeder is belangrijk omdat kleine kinderen het gedrag van volwassenen kopiƫren. Tijdens deze bijeenkomst krijgen ouders informatie over de verschillende ontwikkelingsfasen van hun kind en hoe ze hun kind nog beter kunnen leren om veilig aan het verkeer deel te nemen.