Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

RECORDAANTAL GENOMINEERDEN IN BOXTEL

Dommelbimd wint vijfde
duurzaamheidsprijs

HENK VAN WEERT

Uit een recordaantal van twaalf genomineerden heeft de stichting Dommelbimd donderdag de vijfde Duurzaamheidsprijs van de gemeente Boxtel in ontvangst genomen. Wethouder Peter van de Wiel overhandigde een cheque van duizend euro en bijbehorende oorkonde in de raadzaal van het gemeentehuis. Dat gebeurde aan het einde van een symposium door de werkgroep Lokale Agenda 21 tijdens de Duurzame Week.

Juryvoorzitter Conchita Torres prees het initiatief van Sylvia van Gulik, Toine Cooijmans en Joost van Liebergen om 6,5 hectare weiland aan de oever van de Dommel aan te kopen via crowdfunding. Op die manier brachten ze 300.000 euro bijeen. ,,Uniek in Nederland. Jullie hebben Boxtel landelijk positief in het nieuws gebracht", aldus Torres.

De drie buurtbewoners willen de Dommelbimd aan de Konijnshoolsedreef omvormen tot een natuurgebied tussen het Jacob-Roelandslyceum en kasteel Stapelen. ,,Een spraakmakend en succesvol project dat is uitgegroeid tot een prachtig voorbeeld van het begrip participatiemaatschappij", stelde wethouder Van de Wiel aanvullend.

BOXTEL MOOIER MAKEN

Voorzitter Van Gulik van Dommelbimd toonde zich onder de indruk van de Duurzaamheidsprijs en zei verrast te zijn, ook al door de nominatie naast nog elf andere projecten en organisaties. ,,Wij willen heel graag iedereen bedanken die ons geholpen heeft dit project van de grond te tillen. Zelf zien we het als een mooi voorbeeld van hoe een gemeenschap tot veel in staat is. We gaan door om Boxtel nóg mooier te maken."

Eerder bestond de Duurzaamheidsprijs nog uit een beeldje en een cheque van 1.500 euro. ,,Het beeldje was in verhouding te duur en het geldbedrag is vanwege bezuinigingen verlaagd, denk ik", meldt secretaris Johan van den Biggelaar van de werkgroep Lokale Agenda 21. De uitreiking van de Duurzaamheidsprijs vond plaats aan het einde van een symposium in de raadzaal waar diverse lezingen werden verzorgd en in groepen werd gediscussieerd over duurzame thema's.

De eerste Duurzaamheidsprijs werd in 2005 uitgereikt aan Jan Juffermans tijdens de opening van de wijk In Goede Aarde door koningin Beatrix. Later kregen biologische boerderij De Schoffel (Lennisheuvel), David Andreae (Lokale Agenda 21) en kringloopwinkel Het Goed de prijs.

De overige projecten en personen die waren genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs 2015 waren Eetbaar Boxtel, Schaliegas Vrij Boxtel, Energiecoöperatie Boxtel, Wereldwinkel, Duurzame Week, imkervereniging Sint-Ambrosius, hockeyclub MEP, Dierenclub Boxtel, Wim van den Dungen, José Poort en Siep Schukken.

FOTO BOVEN: De bestuursleden Toine Cooijmans en Sylvia van Gulik van de stichting Dommelbimd (links) ontvingen de Duurzaamheidsprijs 2015 uit handen van wethouder Peter van de Wiel. Rechts juryvoorzitter Conchita Torres van Lokale Agenda 21. (Foto: Gerard Schalkx).


'DOE MEE EN DONEER EEN (KERST)DINER'

Zonnebloem vraagt aandacht voor Jumbo-actie in Oosterhof

Vrijwilligers van De Zonnebloem vragen zaterdag 17 oktober in het Boxtelse winkelcentrum Oosterhof aandacht voor de actie 'Doe mee en doneer een diner' in supermarkt Jumbo. Daar kunnen klanten sinds enkele weken aan de kassa coupons laten scannen en afrekenen. Op die manier helpen zij mensen die het financieel moeilijk hebben of eenzaam zijn om in december toch een feestmaal te kunnen bereiden.


In de supermarkt vinden klanten drie soorten coupons ten behoeve van voor-, hoofd- en nagerechten tijdens het kerstdiner. De bonnen lopen in waarde uiteen van 1,50 tot 4,50 euro. ,,Jumbo vult elke twee donaties aan met een derde gerecht. Samen met maatschappelijke organisaties zorgt de supermarktketen ervoor dat deze gedoneerde gerechten via kerstpakketten en kerstdiners die her en der worden georganiseerd terecht komen bij de mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken", meldt bedrijfsleider Will van Loon van de Boxtelse Jumbo-vestiging. Tot en met eind oktober kunnen consumenten de coupons kopen voor 'Doe mee en doneer een diner'.

De Zonnebloem, die ook in deze regio een afdeling heeft, wil voorkomen dat mensen met een lichamelijke beperking in een sociaal isolement komen. Maar Jumbo werkt in de actie niet met deze organisatie alleen samen. Ook de Voedselbank, het Leger des Heils, Nationaal Ouderenfonds, Humanitas, Vluchtelingenwerk en Coalitie Erbij nemen aan de actie deel.

Boxtel

Omgaan met verlies

Rouwbegeleidingsgroep Klim-Op verzorgt negen bijeenkomsten voor nabestaanden over omgaan met verlies. Afgelopen jaar hebben welzijnsorganisatie ContourdeTwern en de Heilig Hartparochie hun twee afzonderlijke werkgroepen samengevoegd. De tweewekelijkse bijeenkomsten vinden plaats op dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur; voor het eerst op 20 oktober in Sint-Ursula. Meer informatie en aanmelding: telefoonnummer (0411) 65 58 99 of e-mail: mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl.