Een van de coureurs verlaat zijn voertuig, terwijl een andere binnendoor passeert. Het voorval was aanleiding voor een fikse vechtpartij.
Een van de coureurs verlaat zijn voertuig, terwijl een andere binnendoor passeert. Het voorval was aanleiding voor een fikse vechtpartij. Foto: Albert Stolwijk

VECHTENDE COUREURS WERPEN SCHADUW OVER AUTORACE DOOR KEMPEN CROSS

Ronkende motoren én knokpartij in Lennisheuvel

ANNEKE VORSTENBOSCH

Op een terrein van vier hectare groot verzamelden zondag tachtig autocoureurs met hun eventuele mecanicienS aan de Mijlstraat in Lennisheuvel. In tien klassen streden de chauffeurs, jong en oud, op het circuit van 600 meter lang om de snelste tijd tijdens een wedstrijd van De Kempen Cross. Het publiek vergaapte zich aan de raceauto's en genoot van het spektakel. De gemoederen liepen hoog op. Dat enkele deelnemers met elkaar op de vuist gingen, werpt een schaduw over het sportevenement.

De vechtpartij ontstond halverwege de middag en werd mogelijk veroorzaakt doordat twee coureurs al op de baan met elkaar in conflict kwamen. Na de race zochten ze elkaar op en reed een van de coureurs volgens de politie opzettelijk tegen het voertuig van de ander. ,,Daarna zou een vechtpartij zijn ontstaan en raakte iemand gewond", lichtte een woordvoerster van de politie daags na de race toe. ,,Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht en bleek letsel aan de ribben te hebben."

De politie hield zondagavond in Helmond en Beek en Donk twee mannen van 18 en 29 jaar aan die betrokken zijn geweest bij de vechtpartij. Zij worden gezien als verdachten. Het incident wordt verder onderzocht.

SPRINTER

Terwijl de racers wachtten op het startsein voor de eerste manches, sleutelden zij voor een laatste keer aan hun auto of wandelden nog even relaxt rond op het terrein. Bij diverse kramen genoot het publiek van muziek en van het eten en drinken. Namens De Kempen Cross legde Jan Huijbers tussen al zijn drukke werkzaamheden uit voor welke klassen de race bedoeld was. Huijbers versloeg zondag onder andere de races. Tussen de bedrijven door liet hij een Sprinter zien om het verschil met andere auto's uit te leggen.

Bij deze felgekleurde auto stond Erik Pijnenburg uit Esch. De 19-jarige chauffeur komt dit jaar voor het eerst uit in de klasse Sprinters 1600 cc. Zijn vader, Erik senior, is al 33 jaar actief in de autosport. Een Sprinter is een zelfgemaakte auto, maakte het tweetal duidelijk. ,,En hij moet tweewielig aangedreven zijn", vertelde Erik junior. ,,Het is een thuiswedstrijd, lekker dichtbij en het is leuk", verklaarde hij over zijn deelname aan deze clubrace.

ALLES KAN STUK

Erik komt ook uit in races voor het Nederlandse kampioenschap. Desgevraagd vertelde hij dat de race van vandaag voor hem geslaagd is als hij hem uit kan rijden. ,,Het is een mechanische sport hè, dus dan kan alles stuk gaan. Als dat gebeurt, is het natuurlijk niet leuk." Er deden zondag maar twee coureurs in deze klasse mee. Naast Eric's sprinter stond een 'gewone' raceauto. Een Honda Civic, met even felle kleuren. Van zijn zusje: de 16-jarige Romy. Zij racet nu twee jaar en komt uit in de jeugdklasse tot 1300 cc. ,,Ik houd van auto's en van snelheid. Dat is wat ik hier kan uiten. En toen ik het racen uitprobeerde, bleek het goed te gaan. Dus wilde ik doorgaan", vertelde Romy enthousiast.

Huijbers bleek bij veel racers een bekend persoon, hij werd op het terrein vaak aangesproken door deelnemers met vragen. ,,Ik ken de wagens van veel deelnemers. Als ze coureur zijn bij ons dan probeer ik hun gegevens zo snel mogelijk uit mijn hoofd te leren." Wat natuurlijk goed van pas komt bij het verslaan van een wedstrijd.

GEKANTELD

Even na elf uur, nadat de grond nog een keer omgeploegd was, klonk het startsein voor de eerste manche. Langs het circuit stond een grote zwarte vrachtwagen van waaruit de jury het race-evenement gadesloeg. Nauwkeurig hielden zij vanachter het grote raam bij in welke volgorde de chauffeurs over de finishlijn reden. ,,Iedereen rijdt vier keer een manches van zes ronden", legde één van de juryleden uit. Huijbers verbleef in en rondom de vrachtwagen om alles in goede banen te leiden.

Tijdens één van de manches ging al vrij snel na de start een rode vlag de lucht in. Een coureur bleek met zijn auto gekanteld te zijn. Nadat hij uit het parcours was gestapt, werd de race opnieuw gestart. Voor de klasse Balken stonden de auto's klaar om gas te geven. Netjes opgesteld wachten de crossers op het startsein om hun race te mogen rijden. De motoren ronkten. Ook hier stond al snel één coureur buiten spel omdat hij met vier wielen uit het parcours was geraakt. Auto's die weggesleept werden van het parcours mochten, indien ze gerepareerd konden worden, later die dag weer meerijden. ,,Ja, er wordt dadelijk gesleuteld en dan hopen ze weer mee te kunnen doen", aldus Huijbers.

AUTOPECH

Daarna stond de jeugdklasse op het programma. Romy uit Esch startte goed in haar Honda. Ze reed zelfs twee ronden op kop en liet dus een aantal coureurs achter zich. Maar ze had pech; haar auto viel stil en dus klom Romy uit de auto om te wachten tot de manche was uitgereden. ,,Ik lag als derde en haalde allebei mijn voorgangers in! Maar ik raakte daarna in een spoor en kon het stuur niet meer houden", legde ze na de rit uit. Ze raakte in de greppel en stuitte tegen de berg. Bij de volgende manches kon Romy zondag gewoon weer met haar auto deelnemen.

Er werd geracet in de volgende klassen: regio, balken, jeugd 1400-, mix, jeugd 1400+, standaard 1600, standaard 2000, sport, toerwagens en sprint.

Zo'n tachtig crossauto's zorgden zondagmiddag voor veel spektakel op de omgeploegde akkers aan de Mijlstraat.
Auto's die kantelen of pech krijgen, worden in ijltempo en met groot materieel van het parkoers af gesleept zodat de volgende race snel kan starten. (Foto's: Albert Stolwijk).
Voor Romy en Erik Pijnenburg uit Esch vormde de wedstrijd van de Kempen Cross een thuiswedstrijd.
Afbeelding