Gerard van Maasakkers en Harry Hendriks treden zaterdag 21 november op tijdens Brabants Bond, een muzikale avond in Brabantse sferen met de Gildenbondsharmonie. (Foto: Peter de Koning).
Gerard van Maasakkers en Harry Hendriks treden zaterdag 21 november op tijdens Brabants Bond, een muzikale avond in Brabantse sferen met de Gildenbondsharmonie. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

GILDENBONDSHARMONIE BIEDT KLEURRIJK LIEDJESSPEKTAKEL IN TIJBERZAAL

Gerard van Maasakkers in 'Brabants Bond'

MARC CLEUTJENS

De bekende liedjeszanger Gerard van Maasakkers is de grote naam op het affiche van Brabants Bond, een muzikale avond die de Gildenbondsharmonie zaterdag 21 november in Boxtel organiseert. De Tijberzaal van het Baanderherencollege biedt die avond plaats aan ongeveer 250 muziekliefhebbers die kunnen genieten van een bijzondere samenwerking van het harmonieorkest met Gerard van Maasakkers en dienst vaste gitarist Harry Hendriks uit Boxtel.

Grootse plannen om met Brabants Bond neer te strijken in sportcomplex De Braken heeft de Gildenbondsharmonie laten varen, mede omdat Gerard van Maasakkers ook in Podium Boxtel staat. Weliswaar speelt hij daar - vanavond - een geheel ander programma. ,,Maar we kunnen ons voorstellen dat het om die reden wat lastiger zou kunnen zijn om een grote zaal te vullen", vertelt Bert Pijpers. ,,Bovendien vinden we het leuker om Brabants Bond in een kleine, intieme zaal te presenteren die we moeiteloos in een Brabants decor kunnen omvormen", vult Huub van de Pas aan.

In overleg met Van Maasakkers werd enkele maanden geleden gekozen voor de Tijberzaal, waar in een bijzondere opstelling plaats is voor 250 muziekliefhebbers, die zowel in de zaal als op het podium kunnen zitten. ,,Zowel Gerard en Harry als ons harmonieorkest gaan spelen aan de zijde van de Baanderherenweg", aldus Pijpers. ,,Ze staan op een klein podium voor het orkest, zodat iedereen ze goed kan zien."

'CIS VERDONK'

De Gildenbondsharmonie wil elke twee jaar verrassen met een bijzonder najaarsprogramma, dat soms promconcert wordt genoemd maar ditmaal wordt gepresenteerd onder de titel Brabants Bond. ,,Het idee voor een Brabants programma bestaat al langer", vertelt Van de Pas. ,,We hebben al eerder aan samenwerking met Gerard van Maasakkers gedacht en nu was de tijd er rijp voor. We hebben contact gezocht met de zanger en zijn tot een heel bijzonder programma gekomen."

Volgens Pijpers is het idee voor Brabants Bond voortgekomen uit de eerdere samenwerking die Gerard van Maasakkers had met harmonieën en fanfares in Noord-Brabant. ,,Stuk voor stuk waren dat prachtige uitvoeringen van liedjes waarvoor speciale arrangementen werden geschreven", vertelt Pijpers. ,,Gerard beschikt over voor harmonieën geschreven arrangementen waarvan we gebruik kunnen maken. Minstens twaalf bewerkingen van zijn bekendste liedjes gaan we spelen."

Het meest verheugt Pijpers zich op de vertolking van het prachtige 'Cis Verdonk'. ,,Hiervoor wordt momenteel een nieuw arrangement geschreven, zodat je gerust van een première kunt spreken als dat nummer straks in de Tijberzaal zal klinken." Maar er is meer te genieten. ,,Zoals de Kiepenvel Ouverture", grinnikt Van de Pas. ,,Dat is een compositie voor harmonie of fanfare die is samengesteld uit liedjes van Gerard van Maasakkers."

MEER PREMIÈRES

Tijdens Brabants Bond zullen meer premières te beluisteren zijn, zo vertellen Pijpers en Van de Pas. Geheimzinnig vertellen ze over de eerste vertolking van een aantal voor blaasorkest bewerkte melodieën van 'een groot Brabants liedjesschrijver'. ,,Nee, we verklappen nog niet welke muziek we gaan spelen, maar kunnen wel stellen dat het heel fraai is wat we gaan spelen", lacht Pijpers.

Minder mysterieus is hij over de eerste uitvoering van een compositie van Matthias van Nispen, die gaat over hertog Jan van Brabant. ,,Op uitnodiging van de provincie zijn drie componisten aan het werk gegaan met het lied Hertog Jan van Floris van der Putt. Beschouw het lied als een soort volkslied van Brabant. De versie van Matthias gaan wij als eerste spelen. Een leuke primeur voor het publiek in Boxtel", meent Pijpers.

Verrassend belooft de uitvoering te worden van de compositie 'Fleodrodum' van Eric Swiggers. ,,Een muziekstuk dat verhaalt over de geschiedenis van het dorp Vlierden bij Deurne", aldus Van de Pas.

WORSTENBROODJES

Brabants Bond belooft meer te worden dan een muzikale avond waarin de Gildenbondsharmonie samen musiceert met Gerard van Maasakkers en Harry Hendriks. Een werkgroep van de harmonie werkt aan een plan om de Tijberzaal te transformeren in een gezellige en gemoedelijke concertzaal die intimiteit uitstraalt en op Brabantse wijze wordt ingericht. ,,Aan alles is gedacht", zegt Van de Pas. ,,We willen zelfs Brabantse drankjes en worstenbrood gaan aanbieden."

Naast de Tijberzaal zal de Gildenbondsharmonie optimaal gebruik maken van de grote hal van het Baanderherencollege. Hier wordt een foyer met grote bar ingericht, waar bezoekers worden ontvangen en na het concert welkom zijn voor een drankje. ,,Wie een toegangskaartje koopt, koopt ook de eerste consumptie voor de afterparty", legt Pijpers uit. ,,Na het concert verzorgt de Big Band Boxtel een optreden in de hal."

KAARTVERKOOP

Kaarten voor Brabants Bond kosten 20 euro en zijn vanaf heden te koop bij bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat), kookwinkel Sjiek Kado (Breukelsestraat). Ook de leden van de Gildenbondsharmonie verkopen kaarten. Het concert begint om 20.00 uur.

Meer informatie staat op www.gildenbonds.nl en de Facebookpagina van de harmonie.