Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

huurders beter in vizier met wijkteams sint-joseph

'Samen kun je meer dan alleen'

Woonstichting Sint-Joseph werkt sinds drie jaar met twee wijkteams om de huurders van alle gemakken te voorzien. Iedere ploeg, die verantwoordelijk is voor een gedeelte van de gemeente Boxtel, bestaat uit een wijkconsulent, medewerker klantenservice, opzichter en wijkbeheerder. Sandra Biemans en Nanko Zomers maken deel uit van het wijkteam in Boxtel-Oost, centrum en Liempde. ,,Je kunt dingen véél beter afstemmen."

,,Laatst hoorde ik van de bewoners van de Witte School dat ze zo prettig wonen in dit pand. Dat is het grootste compliment dat je kunt krijgen: dat mensen zich goed voelen op een plek", aldus Biemans. ,,De bewoners wonen er nu een jaar, inmiddels is er een commissie gevormd waar agendapunten behandeld worden. Zo werd tijdens een vergadering aangegeven dat de bewoners regelmatig buiten zitten en dat er behoefte is aan een grote tuintafel. Ontmoetingen met elkaar, dat stimuleren wij volop."

Iedereen in het wijkteam Oost, centrum en Liempde heeft zijn eigen taak. Opzichters Pascal van de Meulengraaf en Marijn Hoogerheide komen letterlijk achter de voordeur van huurders voor technische klussen en Agim van der Linde van de klantenservice heeft telefonisch contact met bewoners. ,,Samen heb je veel kennis en kun je meer dan alleen", aldus Biemans. ,,Dingen komen sneller aan het licht doordat we allemaal veel contact hebben met huurders."

Als wijkconsulent legt Biemans met name verbindingen tussen bewoners en organisaties. ,,Via huurders of bewonerscommissies signaleer ik wat er speelt en wat we hier als Sint-Joseph aan kunnen doen. Daar betrek ik weer allerlei partners bij. Zo bleek onlangs dat inwoners in complexen als Vinckenrode en Elisabethsdael veel te maken hadden met insluipers. Toen hebben we een avond georganiseerd waar een wijkagent uitleg en tips gaf om ongewenst bezoek te voorkomen."

Biemans werkt al vijftien jaar bij Sint-Joseph, in dezelfde functie. ,,Ik heb rechten gestudeerd en kwam per toeval in de corporatiesector terecht. Nu denk ik niet dat ik deze sector nog ooit verlaat. Dit werk is enorm afwisselend: de ene dag zit ik op kantoor, de andere dag kom ik er amper en ben ik constant in overleg met bewoners en netwerkpartners. Wat ik belangrijk vind, is dat het ertoe doet wat ik doe." Biemans heeft contact met scholen over projecten met huurders, maar sluit ook aan bij het Sociaal Wijkteam in Boxtel om kwesties over leefbaarheid te bespreken.

(ver)oordelen

Ook Nanko Zomers, die elf jaar bij de Boxtelse woonstichting werkt en actief is als wijkbeheerder, noemt de diversiteit in zijn baan als groot pluspunt. ,,Technische werkzaamheden, contact met mensen: iedere dag is anders." Hij haalt zijn kladblokje met pen uit zijn borstzak en leest voor wat hij die dag al heeft genoteerd: camera's uitlezen, spinnenoverlast, naamplaatjes vervangen, vergroten armaturen, deuren afstellen, balken liftkozijnen een kleur geven en huurders aanspreken.

Zomers heeft zijn eigen kantoor: een Buurt Informatie Centrum op Hoogheem. ,,Ik moet het dus vooral alleen zien te redden", grinnikt de wijkbeheerder. ,,Toch heb ik veel direct contact met bewoners en dat maakt heel veel goed. In elf jaar tijd heb ik slechts enkele vervelende momenten meegemaakt. Het is vooral belangrijk in mijn werk dat ik niet oordeel en veroordeel. Ik zie iedere vraag als een uitdaging die ik tot een goed einde moet brengen. En flexibiliteit is natuurlijk belangrijk."

huiskamer

Een van de projecten waar het wijkteam zich momenteel over buigt, is de realisatie van een huiskamer in flat 7 op Hoogheem, een pilot van een jaar. ,,Een belangrijk initiatief om mensen achter de voordeur vandaan te krijgen", zegt Biemans. Zij ging in gesprek met de afdeling opbouwwerk van ContourdeTwern, terwijl de klantenservicemedewerker van het wijkteam in de gaten houdt of er een woning vrijkomt in de flat die gebruikt zou kunnen worden als huiskamer. ,,Vervolgens zoekt de opzichter uit wat de verbouwingskosten zijn, daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te achterhalen wat het effect is om een woning aan het reguliere proces te onttrekken. Dat heeft gevolgen voor woningzoekenden. Tenslotte zal Nanko als wijkbeheerder regelmatig in de flat binnenlopen om reacties van huurders te peilen over de komst van een huiskamer", legt Biemans uit. ,,Zo heeft iedereen binnen het wijkteam een taak. Daar waar het nodig is, zorgen we voor ondersteuning en advies. Maar uiteindelijk is het belangrijk dat dit initiatief gedragen wordt door bewoners zelf."

FOTO BOVEN: Sandra Biemans en Nanko Zomers, allebei al jaren werkzaam voor woonstichting Sint-Joseph. (Foto: Albert Stolwijk).

* * *

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' neemt Brabants Centrum wekelijks een kijkje op de werkvloer bij een lokale onderneming en komen medewerkers aan het woord om te vertellen over hun ervaringen. Woonstichting Sint-Joseph is de achtste organisatie die in beeld wordt gebracht.