...JAN FRAANJE...
...JAN FRAANJE... Foto: Henk van Weert

Gemeentesecretaris vertrekt vanwege aanstaande fusie

Na dertig jaar trouwe dienst vertrekt de hoogste ambtenaar uit het Boxtelse gemeentehuis. Gemeentesecretaris Jan Fraanje, die deze functie vijftien jaar bekleedt, maakt plaats in het licht van de op handen ambtelijke fusie met buurgemeente Sint-Michielsgestel. ,,Boxtel staat op een kruispunt van wegen en wenst een secretaris met een ander profiel", aldus Fraanje. Er wordt nog nagedacht over de opvolging meldt burgemeester Mark Buijs over het vertrek van zijn rechterhand.

Fraanje geeft aan dat hij drie decennia met hart en ziel in de gemeente Boxtel heeft gewerkt en dat hij trots is op wat in die periode is bereikt. Hij noemt onder meer Het Groene Woud, de revitalisering van de wijk Selissenwal en de bouw van de duurzame wijk In Goede Aarde. Tijdens een symposium voor gemeentesecretarissen neemt hij medio december officieel afscheid. ,,Het is mooi dat ik het zo kan afsluiten. Boxtel maakt deel uit van mijn levenswerk."

,,Jan heeft grote verdiensten voor Boxtel, als strateeg en als adviseur van het college van B. en W. en de gemeenteraad", zegt burgemeester Buijs. Het is nog niet duidelijk of er een nieuwe gemeentesecretaris van buiten wordt benoemd óf dat er tijdelijk een vervanger uit de eigen organisatie wordt aangesteld. ,,Hierover voeren we eerst overleg binnen het college en daarna met het directieteam waarin ook gemeentesecretaris Dagmar van Deurzen van Sint-Michielsgestel zitting heeft, net als projectdirecteur Jan Vorstenbosch uit Gemonde die is aangetrokken om de ambtelijke fusie voor te bereiden en te begeleiden."


Theo Veldboer

nieuwe voorzitter

stichting Nabij

Hij is zich al flink aan het inwerken door het voeren van gesprekken en meelopen met vrijwilligers. Theo Veldboer uit Sint-Michielsgestel werd onlangs benoemd tot voorzitter van stichting Nabij. Deze Boxtelse organisatie richt zich op palliatieve zorg. Ruim zeventig vrijwilligers zetten zich in voor mensen die in hun laatste levensfase zijn gekomen. Een dankbare klus, aldus de nieuwe voorzitter.

Veldboer was jarenlang werkzaam als manager in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en had zodoende veel ervaring in de zorgsector. Toen hij tweeënhalf jaar geleden afscheid nam, was al snel duidelijk dat hij graag actief wilde blijven. ,,Ik heb wel heel goed nagedacht over de soort organisatie waar ik me voor in zou gaan zetten", vertelt Veldboer. ,,Het was voor mij duidelijk dat het écht ergens over moet gaan en dat er gewerkt zou worden met en voor mensen. Dat alles heb ik hier gevonden."

In mei werd Veldboer benaderd voor het voorzitterschap en na gesprekken met het bestuur én vrijwilligers besloot hij de uitdaging aan te gaan. Want hoewel stichting Nabij een goedlopende organisatie is, ligt er voor de kersverse voorzitter toch wel wat werk. ,,Het gaat dan met name om de beleidsvoering. uit. ,,In tien jaar tijd is Nabij flink gegroeid en de tijden zijn veranderd." De voorzitter doelt daarmee op de aangepaste regels in de zorg waar ook Nabij de gevolgen van merkt.

De mensen van stichting Nabij worden onder meer ingezet in hospice Acacia in Boxtel waar terminale patiënten worden verzorgd. Ook gaan vrijwilligers aan de slag bij mensen thuis en de taken bestaan onder meer uit samen wandelen, boodschappen doen of herinneringen ophalen. Veldboer roemt de inzet van de zeventig vrijwilligers. ,,Ze zijn allemaal heel gedreven en gaan heel goed met mensen om. Ik vind de passie en inzet die zij laten zien prachtig. Ze zijn heel waardevol voor de samenleving."

De stichting drijft op vrijwilligers en het bestuur is dan ook altijd op zoek naar nieuwe mensen die zich in willen zetten. Veldboer: ,,Het is dan wel van belang dat iemand binnen de ploeg past."