in gesprek over toekomst gemeente

'Belangrijk dat Esch 'couleur locale' behoudt'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Boxtel, Oisterwijk, Heusden, Vught en Oirschot. Dorpshuis De Es stond gisteravond, tijdens de laatste bewonersbijeenkomst over de toekomst van de gemeente Haaren, vol met borden van plaatsnamen die in de verschillende toekomstscenario's voorkomen. Dertig Esschenaren gingen met elkaar in gesprek, waarbij een meerderheid concludeerde dat zelfstandigheid van de gemeente Haaren inclusief samenwerkingsverbanden met andere gemeenten de beste oplossing zou zijn.

De Esschenaren hadden het laatste woord; de voorbije weken werden al bijeenkomsten georganiseerd in Haaren, Helvoirt en Biezenmortel. ,,Het spannende van deze avonden is dat alle dorpen in de gemeente Haaren een verschillende oriëntatie hebben", zei Harry ter Braak van onderzoeksbureau WagenaarHoes halverwege de avond. ,,We kunnen niet voorspellen hoe het gaat lopen, maar het is voor gemeenten nodig zich voor te bereiden op de toekomst om diensten te kunnen blijven bieden aan inwoners. Als we de argumenten van inwoners tijdens de bijeenkomsten in beeld krijgen, levert dat behoorlijk wat informatie op."

expertise

De avond startte met een inventarisatie van persoonlijke belangen. Aan vier tafels met een gespreksvoorzitter werd besproken wat inwoners belangrijk vonden voor de toekomst van Esch. Via een digitaal systeem werden alle standpunten genoteerd, zoals woningbouw voor jong en oud, een bloeiend verenigingsleven, behoud van het karakter van een plattelandsgemeente, bestuur en beleidsmakers dicht bij de burger, goede infrastructuur, de supermarkt gebruiken als centrale ontmoetingsplek en het beheersbaar houden van de kosten.

Vervolgens werd gekeken bij welk toekomstscenario de standpunten het best zouden passen: zelfstandigheid, opsplitsing of herindeling van de gemeente Haaren. Deelnemers kwamen met name met argumenten voor de optie zelfstandigheid. Tenslotte kregen inwoners de kans zich uit te spreken over concrete scenario's. De gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel, waarmee Haaren zich eerder in een vergevorderd stadium tot ambtelijke fusie bevond, werden hierbij door aanwezigen opvallend vaak genoemd. ,,Wat mij betreft had het besluit allang genomen moeten zijn en gaan we dezelfde richting op naar Boxtel en Sint-Michielsgestel. Door een grotere gemeente kun je de toekomst van de vier dorpen beter waarborgen", zei Karinka van der Leij na afloop. ,,Dit was een waardevolle avond die professioneel in elkaar stak, maar ik vraag me af in hoeverre wij als inwoners de expertise hebben om hierover iets te kunnen zeggen."

Annemarie van Alphen hoopt dat alles wat er tijdens de avonden gezegd is, nog wordt teruggekoppeld naar alle inwoners. ,,Wat ik vooral hoop, is dat Esch de couleur locale behoudt, dus de plaatselijke identiteit. Naar mijn mening is zelfstandigheid van de gemeente Haaren daarbij het meest reëel. Daarnaast vind ik dat we zoveel mogelijk gebruik moeten maken van elkaars krachten. Als Boxtel goed is in juridische zaken, gebeurt dat daar. En als wij goed zijn in sociale zaken, doen wij het. Uiteindelijk worden gemeenten vanzelf opgeschaald en dus nóg groter."

Op basis van de inwonersbijeenkomsten en het forum bepaalt de gemeenteraad op donderdag 26 november hoe de derde fase er uit komt te zien. Hierin kunnen inwoners nog eenmaal hun stem laten horen door middel van een 'brede raadpleging', zoals een referendum of enquête.