Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

RECONSTRUCTIE HONKBALVELDEN DUCKS VAN START

Ruim baan voor rode mijnsteen en lava

MARC CLEUTJENS

De honk- en softballers van JRC Ducks in Boxtel kunnen bij de start van het nieuwe seizoen in het voorjaar van 2016 weer beschikken over een geschikt terrein. Momenteel wordt gewerkt aan de herinrichting van het veld en wordt de waterhuishouding grondig verbeterd.

Aannemer Ad van de Vleuten van Engelen Groen Uden BV gaf deze week aan dat de werkzaamheden die zijn team momenteel uitvoert in sportpark Den Wielakker op Munsel nog ongeveer drie weken zullen duren. Daarna kan het hoofdveld van de Boxtelse honk- en softbalvereniging ingezaaid worden en ligt er bij de start van de nieuwe competitie een nieuwe accommodatie waarop wedstrijden en trainingen afgewerkt kunnen worden.

JRC Ducks heeft al enkele jaren geleden de noodklok geluid over de toestand waarin het sportveld verkeert. De aanleg van het huidige terrein vond plaats in 2002 toen een ingrijpende herinrichting van sportpark Den Wielakker plaatsvond en onder meer ook een kunststof atletiekbaan werd aangelegd voor de buren van AV Marvel. Ook rugbyclub Ducks maakt gebruik van een veld in het sportpark.

AFGEKEURD

Het honk- en softbalveld van Ducks werd vorig jaar afgekeurd door de KNHSB. In 2005 werd al geconstateerd dat het terrein niet meer voldeed aan de normen die de nationale bond hanteert, maar omdat Ducks toen al over dit veld beschikte, werd een uitzondering gemaakt. Nu is gekozen voor renovatie moet aan alle huidige eisen van de KNHSB worden voldaan.

Een opknapbeurt was noodzakelijk, zo constateerden Ducks en de gemeente Boxtel vorig jaar. Omdat WSD Groep al jarenlang verantwoordelijk is voor het onderhoud van het sportpark, is ook de renovatie aan deze organisatie gegund. Engelen Groen Uden BV is als aannemer bij de werkzaamheden betrokken en is volgens aannemer Van de Vleuten gespecialiseerd in de aanleg van sportvelden.

Van de Vleuten gaf deze week ook aan dat renovatie hard nodig is. ,,Na dertien jaar is een honkbalveld versleten, zeker op plekken die intensief gebruikt worden zoals de pitchplaat, de werkheuvel en de drie honken." Zijn medewerkers zijn vorige week gestart met de aanleg van drainagebuizen; om de vier meter wordt in de bodem een waterdoorlatende buis geplaatst die de ontwatering van het vaak veel te natte sportveld moet verbeteren.

NIEUWE TOPLAAG

De toplaag van het veld wordt geheel vernieuwd. De bovenste laag van rode mijnsteen wordt opnieuw aangebracht, daaronder komt lava te liggen. ,,Een deel van het lava dat er nu ligt, kunnen we hergebruiken. Verder zullen we nieuwe lava aanvoeren. Daaronder komt een nieuwe zandlaag te liggen, zodat JRC Ducks straks beschikt over een prachtig nieuw terrein."

Rode mijnsteen is een fijne gravelsoort die in een laag van vijf centimeter wordt aangebracht. Op de werpheuvel en de drie honken is deze laag tien centimeter dik omdat deze intensiever gebruikt worden tijdens wedstrijden en trainingen. De totale toplaag is met lava en wit zand ongeveer veertig centimeter dik. ,,Als het veld straks klaar is, is het belangrijk dat de club zorg draagt voor goed onderhoud", zegt aannemer Van de Vleuten. ,,Na elke wedstrijd en training moet er geveegd en geborsteld worden, zodat de rode mijnsteen weer geëgaliseerd is."

DISPENSATIE

De renovatie van het honk- en softbalveld kost ruim 113.000 euro en wordt gefinancierd vanuit de begroting van de gemeente Boxtel. De werkzaamheden zijn op tijd klaar om toestemming van de KNHSB te krijgen om weer in competitieverband uit te kunnen komen. De bond heeft eerder aangegeven dat renovatie vóór 2016 plaats moest vinden, daarna zou geen dispensatie meer verleend worden.

Het honkbalveld van Ducks wordt voorzien van ontwateringsbuizen. Om de vier meter wordt een waterdoorlatende buis in de bodem aangebracht.