De pastorie aan het Tooseplein in Liempde staat te koop. Volgens de makelaar is de tuin rond het monument geschikt voor woningbouw. (Foto: Albert Stolwijk).
De pastorie aan het Tooseplein in Liempde staat te koop. Volgens de makelaar is de tuin rond het monument geschikt voor woningbouw. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

'Pastorietuin Liempde ideaal voor bouw seniorenwoningen'

PETER DE KONING

De pastorie in Liempde is ook te koop. Het statige pand heeft een woonoppervlakte van 465 vierkante meter en een inhoud van 2.500 kuub op een perceel van 1.800 vierkante meter. De naast de pastorie gelegen zijtuin van 3.000 vierkante meter kan worden bijgekocht. ,,Hier kan mogelijk een herontwikkeling plaatsvinden waarbij een beperkt aantal woningen, appartementen of een kleinschalig woon/zorgcomplex kan worden gerealiseerd", vermeldt de verkoopbrochure.

Volgens NVM-makelaar Henk Derks uit Uden vormt de pastorietuin in Liempde 'een prachtige locatie midden in het dorp, dichtbij allerlei voorzieningen'. ,,Ideaal voor seniorenhuisvesting, daar is ook draagvlak voor in het dorp", zo zegt hij.

De parochiekerk en begraafplaats in Liempde vallen buiten de verkoop. Van een kerksluiting in Liempde is geen sprake, bevestigt het parochiebestuur met klem.

Wie zich ook meldt voor de verwerving van het onroerend goed in Liempde, het bisdom moet altijd goedkeuring geven. Volgens vicevoorzitter Jos Polman van het parochiebestuur is in Boxtel - waar de Heilig Hartkerk met pastorie te koop staat - behoefte aan een sfeervolle locatie voor het sluiten van een burgerlijk huwelijk of het houden van een niet-religieuze uitvaart.

Polman: ,,Het bisdom juicht dat niet toe, maar of ze dat ook echt afwijst als een potentiële koper dat wil? Het bisdom blokkeert in elk geval een levensbeschouwelijke herbestemming, zoals het vestigen van een moskee. En de gemeente geeft geen toestemming voor een supermarkt op die plek."

OPBRENGSTEN

De opbrengsten uit alle verkopen, ook aan het Tooseplein in hartje Liempde, zijn voor de Heilig Hartparochie. Polman daarover: ,,Dat geld gebruiken we om de begroting sluitend te maken en we gaan het natuurlijk verantwoord besteden voor de lange termijn, vooral om de continuïteit in de kerkdorpen te waarborgen."

Hij vult aan: ,,De parochie is niet van het bestuur maar van de parochianen, dat lijkt me duidelijk. In de besteding van dit geld zullen we zeer transparant zijn."