Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOORMALIGE KERK IN WIJK BREUKELEN STAAT TE KOOP VOOR 415.000 EURO

Mogelijk woningen in pastorietuin Heilig Hartkerk

PETER DE KONING

De Heilig Hartkerk in Boxtel is te koop voor 415.000 euro kosten koper. Met de pastorie erbij plus de tuin bij de pastorie komt de vraagprijs voor het totale complex aan de Baroniestraat op 1,8 miljoen euro. De Heilig Hartparochie heeft ook de pastorie in Liempde te koop gezet, inclusief riante tuin. De vraagprijs voor dit geheel is 675.000 euro. Woningbouw in de tuinen van beide pastorieën is een zeer reële mogelijkheid. Serieuze kopers hebben zich nog niet gemeld.

Deze week kwamen de gebouwen officieel in de verkoop bij Derks Makelaardij in Uden. NVM-makelaar Henk Derks is gespecialiseerd in de verkoop van kerken en kloosters. Het bestuur van de Heilig Hartparochie hoopt dat zich een koper meldt voor het totale complex aan de Baroniestraat: kerk, pastorie en tuin. Zonder begraafplaats, die valt buiten de verkoop en blijft gewoon bestaan. Mocht totale verkoop niet lukken, dan wil het bestuur eerst het kerkgebouw verkopen, daarna de pastorie en de tuin.

Om te voorkomen dat de parochie blijft zitten met het minst courante deel van het totale complex. ,,De pastorie is te koop met of zonder tuin", vertelt Jos Polman, vicevoorzitter van het parochiebestuur. ,,De tuin is dus ook los te koop. Maar de verkoop van deze onderdelen komt pas in beeld als de kerk is verkocht. Dat is op dit moment ons beleid. Maar laten we reëel zijn; als de kerk erg lang te koop blijft staan, worden de mogelijkheden voor belangstellenden breder." De vraagprijs voor de pastorie met tuin bedraagt 1.385.000 euro.

HERONTWIKKELING

De pastorie bestaat uit twee bouwlagen met zolderverdieping en is gedeeltelijk onderkelderd. De totale netto oppervlakte bedraagt 617 vierkante meter. De pastorie staat op een perceel van 1.600 vierkante meter, de grote tuin tussen de pastorie en het naastgelegen Ursulacomplex meet 3.218 vierkante meter. De kans dat er woningen komen in de pastorietuin, is volgens makelaar Derks zeer reëel. ,,In de tuin passen maximaal zestien kleine woningen voor eenpersoons huishoudens, of een kleiner aantal wat grotere woningen. De kans op kleine eenpersoons woningen lijkt groot vanwege de grote behoefte in Boxtel aan dat segment. Voor bouwen in de pastorietuin moet het bestemmingsplan worden gewijzigd, maar de gemeente heeft toegezegd daar graag aan mee te werken", aldus Derks. De huidige bestemming op deze locatie is 'maatschappelijke doeleinden'.

,,Voor de Heilig Hartkerk hopen wij van harte op serieuze belangstelling vanuit Boxtel zelf, van mensen die betrokken zijn bij deze gemeente", vertelt parochiebestuurder Polman. ,,Een individu of een groep mensen die samen een soort consortium vormen. Ik zie dat als een reële mogelijkheid gelet op het grote enthousiasme in de lokale gemeenschap voor het behoud van dit kerkgebouw. Stel, er komt een groep van veertig lokale investeerders. Als die per persoon tien mille uitleggen, zijn ze er al. Vervolgens is het de kunst om het gebouw rendabel te gaan exploiteren." Makelaar Derks knikt: ,,Het haalbaarheidsonderzoek van adviesbureau Dedato.nu geeft aan dat die betrokkenheid er is. Deze mate van betrokkenheid vanuit de lokale gemeenschap heb ik niet eerder gezien bij vergelijkbare verkoopopdrachten in andere gemeenten."

De begane grond van de Heilig Hartkerk heeft een netto oppervlakte van 1.084 vierkante meter. Volgens de verkoopbrochure is het gebouw geschikt of geschikt te maken als congresruimte, tentoonstellingsruimte/museum, kantoor/werkruimte of een combinatie van verschillende functies. Indien gewenst kunnen verdiepingsvloeren worden aangebracht. Makelaar Derks: ,,Het is een prima gebouw zonder achterstallig onderhoud. De sterke punten zijn de goede locatie, de parkeerplaatsen voor de deur en natuurlijk het bijzondere karakter. En dat is ook meteen het meest lastige punt."

NIET LATEN SCHIETEN

Parochiebestuurder Polman is een groot voorstander van aanschaf door de gemeente Boxtel, ook al is die kans erg klein. ,,De gemeente zou deze kans niet mogen laten schieten. Je kunt het maar één keer kopen", vindt Polman. ,,Dat een persoon of bedrijf de kerk koopt voor eigen gebruik, is een reële mogelijkheid. Dat zou jammer zijn, want dan gaat het gebouw verloren voor de lokale gemeenschap. En het is juist de lokale gemeenschap die deze kerk ruim een eeuw geleden zelf heeft gebouwd. Ik zou zeggen: gemeente, weeg je belangen nog eens af. Ik weet dat de gemeente nog veel vastgoed heeft dat verkocht moet worden, maar dit is een unieke kans. En als kopen een stap te ver is, zou de gemeente ook kunnen kijken naar een vorm van publiek-private samenwerking, bijvoorbeeld deelnemen in een consortium."

TOEGANKELIJK

Afgelopen voorjaar meldden zich enkele belangstellenden voor de kerk, echter zonder concrete businesscases. Sinds enige tijd is er één serieuze gegadigde voor het huren van de kerk. Die gegadigde zoekt een investeerder die het gebouw wil kopen en verhuren aan hem. Verder is er wel veel belangstelling voor het tijdelijk huren van de kerk, voor speciale activiteiten. Concrete belangstelling van een potentiële koper is er op dit moment niet. Parochiebestuurder Polman: ,,Het is nu afwachten wie er reageert en hoe. Als er morgen een serieuze koper komt, kan het snel gaan. Maar wie weet duurt het nog maanden, of jaren. Het is ons wat waard om de kerk toegankelijk te houden voor het publiek, zodat het gebouw een rol kan blijven spelen in de Boxtelse gemeenschap. Maar iemand moet daarin willen investeren."

Elders op deze pagina: 'Pastorietuin Liempde ideaal voor bouw seniorenwoningen'. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding