Het college van B. en W. leidde dinsdag de collega's uit Sint-Michielsgestel rond in de gemeente Boxtel. Ook de cultuurhistorische as, waaronder de vernieuwde Burgakker, werd betrokken in het programma. (Foto: Albert Stolwijk).
Het college van B. en W. leidde dinsdag de collega's uit Sint-Michielsgestel rond in de gemeente Boxtel. Ook de cultuurhistorische as, waaronder de vernieuwde Burgakker, werd betrokken in het programma. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BESTUURDERS Boxtel en sint-michielsgestel maken kennis

Colleges van B. en W. op verkenning

MARIËLLE WIJFFELAARS

De colleges van B. en W. van Boxtel en Sint-Michielsgestel gingen dinsdag samen op stap. De bestuurders lieten elkaar vol trots de verschillende kernen van hun gemeenten zien. Als op 1 januari 2016 de ambtelijke fusie tussen de twee gemeenten zijn beslag krijgt, moeten burgemeesters, wethouders en ambtenaren nauw gaan samenwerken. Zaak dus om elkaar én de diverse dorpen te leren kennen.

De dag ging van start in de gemeente Sint-Michielsgestel waar burgemeester Jan Pommer, wethouders Ed Mathijssen, Koos Loose en Alexander van den Dungen en gemeentesecretaris Dagmar van Deurzen een rondleiding gaven. De kernen Berlicum, Den Dungen, Middelrode, Sint-Michielsgestel en Gemonde werden daarbij bezocht. Na de lunch in zaal Kloosterzicht in Gemonde ging de delegatie naar de andere kant van A2 en werd de gemeente Boxtel bezocht. Daar was het de beurt aan burgemeester Mark Buijs, wethouders Marusjka Lestrade, Peter van de Wiel, Herman van Wanrooij en Eric van den Broek en gemeentesecretaris Jan Fraanje om diverse plekken te laten zien.

De groep ging onder meer naar Liempde waar de projecten van SPPiLL werden besproken evenals de gisterochtend geopende bibliotheek in basisschool De Oversteek. Ook Lennisheuvel werd vereerd met een bezoek waarna de delegatie in Boxtel onder meer kasteel Stapelen en de cultuurhistorische as bezocht.

ANDERE AANPAK

Volgens de Boxtelse burgemeester Mark Buijs zijn de twee ambtelijke organisaties al intensief aan het samenwerken en was het daarom goed om samen een dag op pad te gaan. ,,Het is ook gewoon leuk om eens op onbekende plekken te komen", vertelt Buijs. ,,Zo zijn we bij een project in Middelrode gaan kijken en hebben wij op onze beurt veel verteld over de ontwikkelingen rond de Markt in Boxtel en het project Landschappen van Allure."

Het werkbezoek vond vooral plaats om elkaars gemeente te leren kennen én te praten over de aanpak van verschillende projecten. ,,We kunnen zeker van elkaar leren", stelt Buijs. ,,De bestuurlijke aanpak is bij beide gemeenten anders en ik denk dat we elkaar kunnen aanvullen in kennis en aanpak. De ambtelijke fusie zie ik echt als een kans."

De burgemeester benadrukt dat het echt alleen om ambtelijk fuseren gaat en dat de twee gemeenten het eigen beleid en manier van besturen blijven vasthouden. Buijs: ,,We gaan geen plannen uitwisselen of hetzelfde beleid uitvoeren. Dat is voorbehouden aan de twee gemeenteraden en valt buiten de ambtelijke fusie."

De aanstaande fusie wordt gecoördineerd door Gemondenaar Johan Vorstenbosch die zich bezighoudt met het samenvoegen van de twee ambtelijke organisaties en de werkprocessen.