Concrete plannen in ontwikkeling

Drie initiatieven in de race voor Kleine Aarde

MARIËLLE WIJFFELAARS

De gemeente Boxtel praat momenteel met vier partijen over de invulling van het terrein van milieueducatiecentrum De Kleine Aarde. Aan het einde van het jaar worden de verschillende opties besproken door de gemeenteraad en wordt bepaald hoe de toekomst van het terrein eruit gaat zien.

Drie van de vier initiatieven zijn volgens wethouder Peter van de Wiel 'behoorlijk concreet', met een vierde partij zijn vorige week de verkennende gesprekken gestart. Momenteel wordt gesproken met André en Esther Tops die op De Kleine Aarde onder meer een lunchcafé, kookstudio en kantoorunits willen starten. Ook de Boxtelse Marianne van Hoof is in de race, zij richt zich vooral op maatschappelijke betrokkenheid en heeft daar allerlei ideeën over. Ook een collectief bestaande uit verschillende partijen (Heijmans Bouwen, waterschap De Dommel, Van Maris Projects, Helicon, Rabobank Hart van de Meierij, Summa College, SintLucas, woonstichting Sint-Joseph, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en Circo Circulair) maakt kans om de het terrein te mogen inrichten. Het collectief ziet kansen voor een brede invulling van De Kleine Aarde.

EDUCATIE

Een vierde partij heeft zich onlangs pas gemeld bij de gemeente Boxtel, deze gesprekken zijn nog in een oriënterende fase zo meldt de wethouder. Het bureau 3O dat eerder ook interesse toonde, heeft zich inmiddels teruggetrokken. Van de Wiel: ,,We hebben van hen niets meer gehoord en daarom zijn de gesprekken gestaakt."

De wethouder stelt dat er veel partijen zijn die belangstelling hebben voor het markante stuk grond. ,,Het leent zich ook voor diverse initiatieven en ik vind het vooral fijn dat de gemeenteraad straks écht iets te kiezen heeft", zegt Van de Wiel. ,,Want het is uiteindelijk belangrijk dat de criteria die de gemeenteraad heeft vastgesteld worden nageleefd." Het gedachtegoed van De Kleine Aarde moet behouden blijven, de ontwikkeling moet budgettair neutraal verlopen, er dient samenwerking tussen verschillende partijen te zijn en educatie moet erbij betrokken worden.

TIJDSPAD

Volgens Van de Wiel zal nog dit jaar een voorstel naar de gemeenteraad gaan en een beslissing vallen over de invulling van De Kleine Aarde. Dat er momenteel op het terrein noodopvang voor vluchtelingen is gerealiseerd, heeft geen gevolgen voor dit tijdpad. ,,Ik verwacht dat we gewoon door kunnen werken aan het maken van plannen", stelt de wethouder.