Deze week is de herinrichting van de route tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek in hartje Boxtel hervat. (Foto: Henk van Weert).
Deze week is de herinrichting van de route tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek in hartje Boxtel hervat. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

HERINRICHTING CULTUURHISTORISCHE AS DUURT TOT EIND OKTOBER

Evenementen voorbij, dus keien eruit...

Nadat vanwege een reeks van feestelijke weekenden vól evenementen het werk tijdelijk werd onderbroken, is maandagochtend het herinrichtingsproject STA-P hervat in hartje Boxtel. ,,Maar we hebben niet stilgezeten", vertelt omgevingsmanager Jan-Hein Heijmans namens het bouwteam.

Op de kruising van de Rechterstraat met de Kruisstraat en Burgakker zijn de straatklinkers verwijderd door aannemingsbedrijf Heijmans (foto onder, Henk van Weert). Met uitzondering van voetgangers is doorgaand verkeer tot eind oktober gestremd. Het pleintje dat hier moet ontstaan, krijgt dezelfde bestrating als de Kruisstraat: dus met afgevlakte kinderkopjes op de rijbaan en gebakken klinkers op de loopstroken.

In een nieuwsbrief aan omwonenden werd vorige week gemeld dat auto's en vrachtwagens pas respectievelijk 11 en 25 november weer worden toegelaten. Maar deze week is besloten om de kinderkopjes in speciale mortel te leggen die sneller droogt. Vanwege de naderende feestdagen in december zal het gemotoriseerd verkeer de rijbaan wat eerder dan gepland kunnen gebruiken.

GEVELTUINTJES

De voorbije weken is tweemaal overleg gevoerd met bewoners van de zogeheten cultuurhistorische as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek. ,,Met hen is gesproken over de aanleg van zogeheten geveltuintjes. Landschapsarchitect Marja Gijben heeft daarvoor ontwerpen gemaakt. Vanaf half november worden die geveltuintjes aangelegd; de bewoners zorgen zelf voor de aanplant", aldus Heijmans. Ongeveer gelijktijdig met de aanleg van de geveltuintjes worden bomen geplant op de pleintjes bij de Sint-Petrusbasiliek, voor boekhandel Bruna en voor de bibliotheek.

In de laatste week van oktober wordt ook het laatste stukje van de Burgakker verder afgewerkt; tot aan het asfalt van de Grote Beemd worden nog kasseien geplaatst. Dit werk moest enkele weken geleden voortijdig worden afgebroken omdat de voorraad kinderkopjes ontoereikend bleek. Om de overlast voor de schooljeugd zoveel mogelijk te beperken, wordt het straatwerk in de herfstvakantie voltooid.

Langs de cultuurhistorische as zijn enkele voorgevels van monumentale voorgevels verlicht met led-lampjes die in de bestrating zijn geplaatst.