SP KOMT MET MOTIE IN BEGROTINGSDEBAT

Geen herbeoordeling
boetes bijstandsfraude

HENK VAN WEERT

Vanaf 2013 zijn in Boxtel 55 boetes voor bijstandsfraude opgelegd, meldt het gemeentebestuur. In het merendeel (48) van de gevallen gaat het om bedragen tot 500 euro. Meer dan de helft daarvan komt niet boven de minimumboete van 150 euro uit. In vier situaties werden echter boetes opgelegd tot 1.000 euro. De drie hoogste geldstraffen variƫren van iets meer dan 2.300 euro tot bijna 8.500 euro. Coalitiepartij SP wil dat de boetes opnieuw beoordeeld worden, maar het college van B. en W. voelt daar niets voor.

De SP is teleurgesteld in het college van B. en W. van Boxtel. ,,Dat profileert zich regelmatig als sociaal, maar had in dit geval de kant van bijstandsgerechtigden moeten kiezen", vindt fractievoorzitter Dave van de Ven. Hij doelt op het besluit om de herbeoordeling van onrechtvaardig hoge boetes voor bijstandsfraude af te wijzen. Het is een rechtstreekse aanval op de eigen wethouder: Eric van den Broek, die Sociale Zaken in zijn portefeuille heeft. Met een motie tijdens de begrotingsvergadering eind oktober hoopt de SP deze herbeoordeling alsnog af te dwingen.

Mensen die bij de aanvraag van een bijstandsuitkering onjuiste informatie verstrekken om op die manier een hoger bedrag te ontvangen, krijgen een boete. Het teveel ontvangen bedrag van de uitkering moet worden terugbetaald als de onrechtmatigheden worden ontdekt. Daarnaast moet datzelfde bedrag volgens de Fraudewet ook nog eens als boete worden betaald.

In november 2014 oordeelde de rechter dat deze sanctie niet in verhouding staat met boetes die worden opgelegd in het strafrecht. Eind juni verzocht de SP-fractie het Boxtelse college daarom de als onrechtvaardig ervaren hoge boetes opnieuw te beoordelen. Daar geeft B. en W. geen gehoor aan. ,,De boetes zijn opgelegd conform geldend recht. Ook al wordt er nu anders tegen de Fraudewet aangekeken, dan nog is er geen sprake van onterechte of te hoge boetes", schrijft het college in haar antwoord aan de SP-fractie. B. en W. voelt zich in haar besluit gesterkt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat afraadt om de opgelegde boetes te herzien.

VERSCHUILEN

Fractievoorzitter Van de Ven vindt dat het college zich verschuilt achter formeel-juridische argumenten. Daarom voelt hij zich gedwongen met een motie op de proppen te komen als de gemeenteraad zich dinsdag 20 oktober in eerste termijn over de begroting voor 2016 buigt. Daarin zal hij de raad oproepen om het college te verplichten de boetes opnieuw te beoordelen.

,,In deze kwestie gaat het niet alleen om juridische argumenten. Hier dient vooral ook rechtvaardigheid voorop te staan. Ondanks dat de gemeente in de procedure zorgvuldig te werk is gegaan, kan het zijn dat bepaalde bijstandsgerechtigden, die het financieel al moeilijk hebben, toch onrechtvaardige (hoge) boetes hebben gekregen. Dat is voor de SP-fractie onaanvaardbaar en dat willen wij alsnog uitgezocht zien", aldus Van de Ven, die de vierkoppige SP-fractie leidt.

Boxtel

Lezing stille armoede

In de ridderzaal van kasteel Stapelen wordt donderdag 15 oktober een lezing gehouden met als thema 'Stille armoede'. Er wordt met elkaar gesproken over wat dit begrip inhoudt, waarom niemand mag weten over de armoede en welke acties ondernomen kunnen worden. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.