Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ONDERZOEK NAAR MOGELIJKE EXPLOSIEVEN IN LIEMPDE

Aanpak D'n Tip omzichtig van start

MARC CLEUTJENS

Centimeter voor centimeter is deze week een begin gemaakt met de herinrichting van D'n Tip. Voordat het evenemententerrein in Liempde écht op de schop gaat, moet in kaart worden gebracht wat er zoal in de bodem zit. Onderzoek heeft uitgewezen dat er veel metalen deeltjes verborgen zitten die mogelijk stammen uit de Tweede Wereldoorlog. En daarom wordt voorzichtig gewerkt en zit de kraanmachinist in een gepantserde cabine.

In het voorjaar van 2016 moet de aanpak van D'n Tip gestalte krijgen. Niet alleen wordt het evenemententerrein attractiever ingericht, ook wordt een waterkelder gebouwd die riooloverlast voorkomt. De werkzaamheden starten na de Boeremèrt en moeten voor de kermis klaar zijn.

Naast medewerkers van een archeologisch adviesbureau waren deze week ook specialisten van de Belgische firma Bombe in Liempde te vinden. Ze zijn thuis in het detecteren, identificeren en veilig opbergen van oorlogsmaterieel, zo vertelde een van de aanwezigen. Heel omzichtig werden op plekken waar metalen deeltjes in de bodem waren gedetecteerd, gaten gegraven en kwamen roestige voorwerpen te voorschijn.

Geen oorlogsmaterieel, maar spijkers, tentharingen, gedeukte emmers en blikken. ,,Toch wordt geen enkel risico genomen omdat D'n Tip is aangemerkt als een verdachte locatie", legt wijkwethouder Peter van de Wiel uit. ,,In de Tweede Wereldoorlog stond hier ergens een afweergeschut waardoor de kans bestaat dat zich explosieven in de bodem bevinden", vult beleidsmedewerker Frits Fastenau aan.

Indien een locatie is aangemerkt als 'verdacht', dan vindt altijd een uitgebreid bodemonderzoek plaats. Om die reden werden strikte veiligheidsmaatregelen in acht genomen. Omstanders werden op afstand gehouden, graafwerk vond voorzichtig plaats en de kraanmachinist zat in een beveiligde cabine.

Volgens wethouder Van de Wiel worden geen spectaculaire vondsten verwacht, maar moet worden uitgesloten dat er explosieven in de bodem zijn voordat de herinrichting start. Inwoners van Liempde zijn geïnformeerd over de werkzaamheden.

FOTO BOVEN: Heel omzichtig worden metalen deeltjes in de ondergrond van D'n Tip opgegraven, onderzocht en afgevoerd. De kraanmachinist werkt in een gepantserde cabine. (Foto: Peter de Koning).