Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

festijn start zaterdag 10 oktober

Gemonde decor voor grote én kleine kermis

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het kermisseizoen loopt ten einde en traditioneel is Gemonde één van de laatste dorpen in Nederland waar nog attracties worden opgesteld. Zaterdag 10 oktober om 19.00 uur gaat het festijn van start. Een dag later is bij goed weer zelfs een lokale attractie te zien van 13.00 tot 18.00 uur: de miniatuurkermis van Bert van Houten.

Van Houten, onder meer voorzitter van KBO Gemonde en woonachtig in Liempde, reist al jaren door binnen- en buitenland met zijn zelfgebouwde miniatuurkermis. ,,Ik ben opgegroeid in Orthen, onder de rook van 's-Hertogenbosch. Daar groeide ik op tussen de kermisfamilies, waardoor het festijn als een rode draad door mijn leven gaat. Ik heb altijd eigen attracties willen bouwen en uiteindelijk heb ik aan die droom gehoor gegeven."

De miniatuurkermis bestaat onder meer uit een draaimolen, de bekende luchtschommels en de rups. Ook presenteert Van Houten zondag één van zijn nieuwste attracties: draaimolen 'De Spin', inclusief gondels. ,,Een aparte molen die nog steeds op allerlei kermissen te zien is", al-

Liempde

Heitje voor karweitje

De kinderen van JAS Liempde gaan van 12 tot en met 15 oktober langs de deuren om klusjes te doen. Van 18.30 tot 20.00 uur gaan de kinderen honden uitlaten, boodschappen doen, afwassen of brieven posten. Het geld dat JAS Liempde hiermee verdiend wordt gebruikt voor de aankoop van knutsel- en spelmateriaal.


dus Van Houten. Bejaardenhuizen, kermissen: de miniatuurattracties zijn overal te zien. ,,Zo was ik afgelopen weekend nog op een hobbybeurs in de Ardennen." Vorig jaar was Van Houten al van de partij, na een afwezigheid van zo'n acht jaar. ,,Het blijft een trekpleister", zegt de kermisliefhebber. ,,Ik moet de mensen wel waarschuwen: als het slecht weer is, zal de miniatuurkermis er niet zijn."

ENTERTAINMENT

De Gemondse kermis gaat zaterdag om 19.00 uur van start en is tot en met dinsdag dagelijks geopend vanaf 13.30 uur. Bezoekers kunnen genieten van de attracties autoscooter, boksbal, cakewalk, draaimolen, lijntrekspel, ponyrijden, eendenhengelspel, schietsport, grijpkranen en een dartsspel.

In de twee horecabedrijven van het dorp wordt een volledig entertainmentprogramma in elkaar gezet. De coverband 100% Katoen treedt zaterdagavond 10 oktober vanaf 21.00 uur op in De Schuif aan de Dorpstraat; één dag later komen The Oldtimers naar het dorp. Maandag 12 oktober zorgt Frankies Combo voor de muzikale omlijsting.

Ook in café-zaal Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg is van alles te doen. Zaterdag verzorgt de coverband You & Me vanaf 20.00 uur een optreden en zondag is het vanaf 19.00 uur de beurt aan de deejays Mental Theo, Tomcio en DJ Michael. Op maandag vermaken de zangers Kapalone en Henk Dissel én deejay en entertainer Jeroen van Zelst het publiek. Kloosterzicht vormt dinsdag het decor voor een vrouwenavond met de Satisfaction Drive In-show en een surprise-act.

FOTO ONDER: Bij goed weer bouwt Bert van Houten zondag zijn miniatuurkermis op in Gemonde. Hij toont dan ook één van zijn nieuwste modellen: draaimolen De Spin. (Foto: Gerard Schalkx).