EERSTE LINTJE VOOR PLATAAN OP MARKT

Bomen in Boxtel krijgen een hoge onderscheiding

De bomen in Boxtel verdienen een lintje. Dat vindt Transition Town Boxtel. En dat gaat zaterdag 10 oktober op de landelijke Dag van de Duurzaamheid dan ook gebeuren. De werkgroep wil bomen onderscheiden omdat ze belangrijk zijn voor de mensen.

,,Iedereen die bomen waardeert is welkom om mee te doen met deze ceremonie", vertelt Mirjam Bemelmans van Transition Town Boxtel. ,,We hebben een enorme lijst van positieve eigenschappen van bomen verzameld en we willen de bomen hiervoor bedanken. In weer en wind en met ieder jaargetijde kunnen we op ze rekenen. Als schuilplekje tegen de regen, 's zomers leveren ze schaduw."

De werkgroep wil benadrukken dat bomen ook een wezenlijke bijdrage aan het bestaan van de mensen leveren. ,,Ze staan in directe verbinding met onze longen want ze leveren gratis zuurstof", stelt Bemelmans. ,,En ze nemen, ook alweer gratis, CO2 op. Een boom haalt gemiddeld ieder jaar zo'n dertig kilo CO2 uit de lucht. Maar de gemiddelde Westerse mens neemt in zijn energie-uitstoot jaarlijks al gauw zo'n vierhonderd bomen voor zijn rekening."

De bomenceremonie wordt zaterdag 10 oktober om 11.55 uur gehouden voor het VVV-kantoor aan de Markt. Heel bewust is dit tijdstip gekozen; het is volgens Transition Town Boxtel vijf voor twaalf en veel bomen lopen gevaar. Wethouder Peter van de Wiel zal als eerste een plataan van een medaille voorzien. ,,Daarna mag iedereen zelf de platanen op de Markt van een lint met medaille decoreren", licht Bemelmans toe.

Aansluitend start een zogeheten 'groendoenpaviljoen' van kunstenares Ien van Gemert. Deelnemers gaan een kunstwerk maken met natuurlijke materialen.

Boxtel

Jesus Christ Superstar

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stelt een bedrag van 6.000 euro beschikbaar voor de productie van rockmusical Jesus Christ Superstar in Boxtel. Onder leiding van Roeland Heesbeen en Dave Hanhart wordt wekelijks gerepeteerd om in het voorjaar van 2016 enkele uitvoeringen te verzorgen in de vroegere Heilig Hartkerk. Eerder zegden de gemeente Boxtel en de Rabobank Hart van De Meierij al financiƫle steun toe, binnenkort hopen de initiatiefnemers meer sponsors en donateurs te begroeten.