Burgemeester: 'lof voor inzet inwoners'

Zustershuis startklaar voor 32 vluchtelingen

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het voormalige huis van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat is helemaal klaar om ingezet te worden voor de opvang van vluchtelingen of statushouders. Vorige week werd hard gewerkt om de kamers in te richten en te voorzien van meubilair. De gemeente Boxtel heeft de locatie inmiddels bekeken en maakt momenteel afspraken met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over de begeleiding en zorg.

Het zustershuis kan plaats bieden aan 32 mensen, in totaal zijn er zestien slaapkamers. Directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie-Stichting meldt dat de vluchtelingen maximaal een jaar kunnen blijven. De gemeente heeft de locatie goedgekeurd en overlegt met het COA over vergoedingen en begeleiding. ,,Naar verwachting is daar volgende week meer duidelijkheid over en kan snel een beroep worden gedaan op het zustershuis", aldus Beirnaert.

De gemeente zal het beheer, de begeleiding, financiën en psychologische zorg regelen. ContourdeTwern begeleidt de vrijwilligers die assisteren bij allerlei taken. Bij het vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern hebben zich al veel mensen gemeld en zij kunnen daarbij ook aangeven wat ze voor taken willen uitvoeren. De Assumptie-Stichting zal bij de opvang in het zustershuis zorgen voor de facilitering en toezicht houden. ,,Dit alles natuurlijk altijd in overleg met gemeente en betrokken instanties", zegt Beirnaert. ,,We gaan niet zelf voor politieagent spelen, maar kunnen wel zaken signaleren en melden."

Vorige week werd door de Assumptie-Stichting, de MOV-groepen van de Heilig Hartkerk en de diaconie van de protestantse gemeente in Boxtel gewerkt aan het inrichten van het zustershuis. Spullen werden beschikbaar gesteld door particulieren, bedrijven en de Vincentiusvereniging. Bedden, kasten, stoelen en tafels werden het huis binnengebracht zodat het nu helemaal ingericht is. Morgen, vrijdag 9 oktober mogen betrokkenen een kijkje komen nemen in het huis en wordt informatie gegeven en een rondleiding verzorgd.

STABILITEIT

Burgemeester Mark Buijs maakte vorige week bekend dat de groep meisjes uit Eritrea die op De Kleine Aarde worden opgevangen, voorlopig in Boxtel blijft. Dat is volgens Buijs een goede keuze geweest. De gemeente Boxtel koos er bewust voor om bij het COA de wens neer te leggen de groep langer op De Kleine Aarde te mogen houden, in ieder geval tot een permanent opvangadres is gevonden.

,,Zowel voor de meiden als voor de hulpverlening is dat prettig", stelt Buijs. ,,We merken dat er meer structuur begint te komen en dat we passende begeleiding kunnen geven. De groep heeft stabiliteit nodig en dat wordt hier in Boxtel gegeven." De zeventien vluchtelingen in de leeftijd van 14 tot en met 19 jaar werden twee weken geleden in Boxtel opgevangen en de hulpverleners hebben samen met de meisjes structuur en stabiliteit weten te creëren.

Vooralsnog heeft het COA nog geen beroep gedaan op extra opvang van vluchtelingen in Boxtel. Als dat wel zo is, zijn er mogelijkheden in het vroegere zustershuis. Buijs: ,,Het zou ook kunnen dat we deze locatie gaan gebruiken voor de opvang van statushouders, daar zijn we over aan het nadenken." De burgemeester roemt de inzet en hulp van de vele vrijwilligers én de inwoners van Boxtel. Er zijn de afgelopen weken spullen ingezameld en ook vrijwilligers meldden zich massaal aan. ,,Die inzet is fantastisch."

Vorige week werd in de raadzaal een bijeenkomst gehouden waarbij werd gesproken over opvanglocaties voor vluchtelingen en statushouders. De gemeente is bezig alle suggesties te inventariseren en zal zo snel mogelijk een terugkoppeling geven aan de bezoekers van de bijeenkomst.

DONATIE

De gezamenlijke serviceclubs in Boxtel hebben deze week onder hun leden een inzameling gehouden. Dat heeft ertoe geleid dat Lionsclub Dommel & Aa, Lions Club Boxtel Belles Amies en Rotary Boxtel-Oirschot-Haaren een bedrag van 2.000 euro beschikbaar stellen voor directe steun aan de zeventien Eritrese vluchtelingen die momenteel opgevangen worden in De Kleine Aarde. Volgens zegsman Joost van der Pluijm dient het geld rechtstreeks aan deze doelgroep ten goede te komen en kan er bij voorkeur lokaal kleding, schoenen of andere spullen mee gekocht worden.

Boxtel

Gevonden huisdieren

Stichting Amivedi meldt dat op 28 september is een zwarte kat gevonden aan Het Schild. De kat mist het rechteroor en heeft kale plekken in zijn vacht. Een cypers rode kater werd 29 september gevonden in de Albinonistraat. Tips en meldingen bij Amivedi, telefoon (088) 006 46 83 of kijk op www.amivedi.nl.