Autoverkoper Thijs Dillen uit Mierlo heeft het naar zijn bij Volvo-dealer Van den Brandt in Boxtel. 'De mensen staan in de rij voor de succesmodellen'. (Foto: Peter de Koning).
Autoverkoper Thijs Dillen uit Mierlo heeft het naar zijn bij Volvo-dealer Van den Brandt in Boxtel. 'De mensen staan in de rij voor de succesmodellen'. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

AUTOVERKOPER THIJS DILLEN VAN VOLVO VAN DEN BRANDT:

'Hier ben je een mens, geen nummertje'

HENK VAN WEERT

Hij voelt zich er als een vis in het water. Auto's verkopen is helemaal zijn ding. En al helemaal als het gaat om het merk Volvo. Bij een dealer van dat merk liep hij ook zijn stage tijdens de opleiding aan de autovakschool IVA in Driebergen. Na een 'uitstapje' bij een Audi-dealer, is Thijs Dillen blij met zijn baan bij autobedrijf Van den Brandt in Boxtel. ,,Ik heb er graag elke dag drie kwartier reistijd voor over."

Woonachtig in Mierlo werkt Dillen (39) sinds vier jaar bij de Boxtelse Volvo-dealer. ,,Na mijn stage ben ik bij Volvo blijven hangen als junior-verkoper. Maar in het belang van mijn carrièreplanning wilde ik mijn horizon verbreden door ervaring en mensenkennis op te doen."

De autoverkoper kwam bij een Audi-dealer terecht, maar voelde zich daar na enkele jaren toch niet echt thuis. ,,Hoewel ik er vestigingsmanager kon worden, koos ik ervoor naar een andere baan om te zien. Zo raakte ik in gesprek met Frank van den Brandt. Als concurrent kende ik diens naam wel, maar het bedrijf erachter niet zo. Ik was aangenaam verrast na de eerste kennismaking. En dat gevoel werd alleen maar beter nadat ook Franks zoon Dennis aanschoof. Samen nemen zij de beslissingen", vertelt Dillen.

FAMILIEBEDRIJF

,,Bij Van den Brandt zijn zowel de klanten als de medewerkers nog mens", vindt de Mierlonaar. ,,Je bent hier geen nummer, zoals je vaak elders ziet. Dat heeft in mijn ogen alles te maken met het feit dat dit een familiebedrijf is. Die zie je niet vaak meer in autoland." In de autobranche hebben veel familliebedrijven het niet bol kunnen werken, weet Dillen. ,,De economische crisis heeft ook hard toegeslagen in de autobedrijven. De markt heeft jarenlang onder druk gestaan en menig ondernemer nam zelfs verlies voor lief bij de verkoop van auto's. Om maar te hopen dat de klant terug zou keren voor onderhoud in de garage."

Van tegenvallende resultaten is bij Van den Brandt de laatste twee jaren niets te merken, benadrukt Dillen. ,,En dat heeft alles te maken met de keuze voor de juiste Volvo-modellen. Of liever: voor de juiste motoren. Voor de V60 plug-in hybride die we sinds 2013 verkopen, stonden de mensen in de rij en dat succes zette ook vorig en dit jaar door. En datzelfde succes geldt voor de XC90. Daarnaast is het instapmodel V40 bijna niet aan te slepen vanwege de gunstige bijtelling. We worden er niet rijk van, maar verdienen er wel een goede boterham aan. En dat is natuurlijk ook de bedoeling van een onderneming."

VLOT VAN VERTROUWEN

Dillen vindt het fijn om in Boxtel te werken. ,,Opgegroeid in Geldrop en Eindhoven heb ik nooit een speciale binding met deze gemeente gehad en dat is nu eigenlijk nog steeds zo. Maar de klanten zijn prettig in de omgang. Ook met onbekenden kun je makkelijk een gesprek op gang brengen en schenken ze je vlot hun vertrouwen."

Naast Volvo-dealer timmert Van den Brandt sinds enkele jaren ook aan de weg als Profile Tyre Center en dat begint volgens Dillen steeds beter te lopen. ,,Bovendien hebben we anderhalf jaar geleden het technische deel van autobedrijf Nivo overgenomen en dat draait ook als een tierelier."

Autobedrijf Van den Brandt is gevestigd aan de rotonde Boseind op het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk. Er werken elf mensen.

* * *

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' neemt Brabants Centrum wekelijks een kijkje op de werkvloer bij een lokale onderneming en komt één medewerker aan het woord om te vertellen over zijn of haar ervaringen. Volvo-dealer Van den Brandt is het zevende bedrijf dat zo in beeld wordt gebracht.

FOTO BOVEN: Autoverkoper Thijs Dillen uit Mierlo heeft het naar zijn zin bij Volvo-dealer Van den Brandt in Boxtel. ,,De mensen staan in de rij voor de succesmodellen." (Foto: Peter de Koning).


NOSTALGISCH KOEKJE BIJ BAKKERIJ DE LEIJER

'Boxtelse mop blijft in trek'

De lancering van een nieuw Boxtels koekje, het zogeheten Jaskuukse, tijdens de Herfstfair afgelopen zondag, heeft ook de belangstelling voor die andere aloude lekkernij weer doen toenemen. Maar het hele jaar door blijft er vraag naar de Boxtelse mop, vertelt Tiny Schalkx van bakkerij De Leijer.

Tijdens de Oranjebraderie in 2008 blies Schalkx de Boxtelse mop nieuw leven in. Mede door toedoen van multiculturele kookcursus De Smaak van Boxtel én op aandringen van toenmalig burgemeester Frank van Beers die de typische lekkernij wel als streekproduct wilde promoten.

De mop was een redelijk hard koekje dat tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw twee keer per jaar werd gebakken. Het was alleen te koop tijdens de zogeheten moppenmarkten in april en oktober. Via dichter Victor Vroomkoning (zoon van Wout van de Laar, die zijn bakkerij had aan de Rechterstraat, op de plek waar nu Het IJscafé is gevestigd) kwam Schalkx in het bezit van het aloude recept. De 'nieuwe' mop smaakt wel ietsje anders; simpelweg omdat bepaalde ingrediënten niet meer gebruikt mogen worden. Bovendien werd het ook wat luchtiger. Het koekje doet nog het meest denken aan taaitaai.

Bij de brand die in december 2013 onder meer bakkerij De Leijer aan de Sint-Severusstraat in de as legde, is het originele recept voor de Boxtelse moppen verloren gegaan. ,,Maar ik heb de koekjes door de jaren heen zo vaak gebakken dat de samenstelling is vastgelegd op mijn harde schijf", wijst Schalkx lachend naar zijn hoofd. ,,Dat geldt overigens voor al mijn recepten..."

Boxtelse moppen zijn nog altijd in trek, vertelt de eigenaar van bakkerij De Leijer. ,,Vooral als plaatsgenoten familie elders bezoeken, nemen ze een zakje mee. Vaak puur uit nostalgie. Op jaarbasis bak ik er toch gauw zo'n tienduizend. Vorige week nam WSD nog enkele tientallen pakken moppen af", vertelt de Boxtelse bakker die ook een vestiging heeft in winkelcentrum Oosterhof.

Oranjebraderie 2008: Tiny Schalkx van bakkerij De Leijer laat de Boxtelse moppen proeven aan burgemeester Frank van Beers. (Foto: Albert Stolwijk).