Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

open dag wooncomplex op zaterdag 10 oktober

Woongroep Ridder zoekt naar maatjes

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ruim vijftien jaar geleden nam een aantal ouders van kinderen met een lichte verstandelijke beperking het initiatief voor een woongroep en werd stichting De Zevensprong opgericht. Na zeven jaar werd een eigen wooncomplex in de Ridder 5 aan de Van Beekstraat betrokken en kreeg het dezelfde naam als de stichting. Inmiddels wonen er dertien bewoners in de leeftijd van 25 tot 35 jaar. Onlangs is van zorgaanbieder én naam gewisseld. De woongroep heeft nu dezelfde naam als het appartementencomplex: Ridder. Zaterdag 10 oktober wordt een open dag gehouden.

,,Na ruim zeven jaar ploeteren was in 2007 de officiële opening van een woongroep in de Ridder 5 in de wijk Selissenwal", vertelt Cor Hogenboom, voorzitter van stichting De Zevensprong. En er is nog ruimte voor drie mensen, onlangs is nummer 7 erbij gekocht", vertelt Mandy van Rossum, begeleider van Amarant. De Zevensprong besloot onlangs naar deze zorgaanbieder over te stappen, tegelijkertijd is de naam van het wooncomplex veranderd naar Ridder.

De 'nieuwe start' werd in juli al gevierd met een barbecue voor de bewoners en hun familie. ,,En nu is het tijd om actief naar buiten te treden en een open dag te organiseren", legt Ans Santegoets, clustermanager van Amarant uit.

,,De bewoners zijn volwaardige burgers die actief meedraaien in de maatschappij. Zij hebben hier echter ondersteuning bij nodig. Dat geldt ook voor sociale contacten. Vaak blijft de kring beperkt tot de familie. Vriendschappen zijn ingewikkelder, waardoor we actief op zoek gaan naar een maatje voor de mensen. We zien dat zij gelukkig zijn wanneer er een vriendschap ontstaat. Er is op dat moment persoonlijke aandacht voor hen. Daarnaast kan de vriendschap natuurlijk voor vrijwilligers ook een verrijking zijn. Zo ken ik een vrijwilliger die regelmatig kwam koken. Een gezellige activiteit voor de bewoners én zij at niet alleen", zegt Santegoets.

frequentie

Van Rossum en Santegoets geven aan dat allerlei activiteiten mogelijk zijn. ,,Met de mensen die zich opgeven als maatje, wordt tijdens gesprekken gekeken wat bij hen past. Er zijn groepsmaatjes die met meerdere bewoners iets ondernemen, zoals een dagje uit of een kookavond. Daarnaast kan iemand zich ook opgeven als individueel maatje om met een bewoner een spelletje te doen, de verjaardag te vieren, te gaan sporten, de hond uitlaten of wandelen. Wat we wel hopen, is dat het niet eenmalig is en dat er een bepaalde frequentie zit in de activiteiten. En als het niet klikt met een bewoner, kunnen vrijwilligers dat natuurlijk aangeven."

Voor Carola van Gerwen, die sinds de opening in het wooncomplex woont, is het duidelijk wat ze met een maatje zou willen doen. ,,Winkelen. Het liefst ga ik iedere week. Laatst heb ik nog nieuwe schoenen gekocht", zegt ze enthousiast. Inge Hogenboom van wooncomplex Ridder, vertelt dat ze niet echt een maatje nodig heeft. ,,Ik heb een vriendje..." Tijdens de open dag op 10 oktober toont Inge een poster, gemaakt van foto's van bewoners. ,,Dat worden allemaal leuke selfies." Daarnaast kunnen bezoekers onder het genot van een hapje en drankje kennismaken met bewoners en een kijkje nemen in de appartementen. Er is livemuziek van een bekende Boxtelse feestband en er komt een entertainer op bezoek. Wie dit zijn, is nog een verrassing.

Eind oktober brengt het college van B. en W. een bezoek aan de woongroep. Santegoets: ,,We willen graag zichtbaar zijn, óók in de wijk. Zo kan ik me voorstellen dat we eens aansluiten bij een activiteit in gemeenschapshuis De Walnoot."

Belangstellenden zijn zaterdag welkom tussen 13.00 en 17.00 uur. Wie de open dag niet kan bezoeken, maar wel maatje wil worden, kan contact opnemen via telefoonnummer (088) 611 01 92.

FOTO BOVEN: Bewoners Egbert van de Pas, Inge Hogenboom, Henriëtte van de Pas, Janne Schoenmakers en voorzitter Cor Hogenboom (tweede van links) van stichting De Zevensprong, heten iedereen welkom in de Ridder 5. (Foto: Peter de Koning).