gezondheidscentrum bestaat 25 jaar

'De Vier Kwartieren: open en laagdrempelig'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het had niet veel gescheeld of er had aan de Oisterwijkstraat in Boxtel-Oost nog een kerk gestaan. Er waren zelfs al extra parkeerplekken in de straat aangelegd voor de bezoekers. Toen duidelijk werd dat Boxtel voldoende kerkgebouwen had vanwege het afnemende kerkbezoek, kwam de plek in de jaren tachtig in beeld voor een gezondheidscentrum. Op 5 oktober 1990 werd De Vier Kwartieren officieel geopend, dit jaar viert de multidisciplinaire praktijk het zilveren jubileum.

Voorheen was een huisartsenpraktijk gevestigd op Hoogheem. Hier waren de artsen Thom van Thiel, Ed Laufer, Mariëlle van der Hoek, Marcel van Roosmalen en Kees van Rooij werkzaam. ,,Ook maatschappelijk werk, de gezins- en bejaardenzorg en de kruisvereniging, die je kunt vergelijken met de huidige thuiszorgorganisatie, waren gevestigd in de flats. Je kon dus al spreken van een mini-gezondheidscentrum", vertelt Van Thiel.

Toen de praktijk uit zijn voegen barstte, werd actief gezocht naar een nieuwe plek in Boxtel-Oost. Dat werd de Oisterwijkstraat. In het centrum konden mensen terecht bij vijf huisartsen, het consultatiebureau, wijkverpleging, maatschappelijk werk en gezinszorg. Van Rooij maakte de overstap naar Hoogheem niet mee, Marjo Janssen is 25 jaar geleden begonnen in het pand aan de Oisterwijkstraat. ,,Zij is samen met doktersassistentes Brigit Schouten, Franka Kivit, Angelique Deenen en Mirjam Valks 25 jaar in dienst, een dubbel jubileum voor deze mensen dus", aldus huisarts Tom Doorakkers.

centrale ruimte

De naam Vier Kwartieren kwam na een prijsvraag onder medewerkers als beste uit de bus. ,,Een verwijzing naar de verschillende disciplines, de historische Meierij die verdeeld was in vier kwartieren én de militaire term kwartiermaker", vertelt Van Thiel, die tot en met zijn pensioen op 1 oktober 1997 bij het gezondheidscentrum werkzaam was. Doorakkers en Harrie van Gestel namen De Vier Kwartieren in dit jaar over van Van Thiel en stonden aan het roer van de aankoop van het volledige pand in 2008, dat in eerste instantie nog voor vijftig procent eigendom was van Vivent.

Het consultatiebureau was inmiddels verdwenen uit het gezondheidscentrum, inmiddels zijn Fysio Sluijters, een logopedist en de buurtprikdienst er gevestigd. Maatschappelijk werk en een gedeelte van Vivent zitten nog steeds in het pand. Bovendien zijn er constant mensen, onder meer van de Radboud Universiteit, in opleiding bij het gezondheidscentrum.

In 2011 werd De Vier Kwartieren ingrijpend verbouwd, onder meer vanwege de komst van praktijkondersteuners om de zorg voor chronisch zieken in goede banen te leiden. ,,We sloegen het verbouwingsadvies van de Landelijke Huisartsen Vereniging om gescheiden ruimtes voor patiënten en artsen te creëren in de wind", grinnikt Doorakkers. ,,Wij wilden de centrale ruimte behouden, waar de artsen hun kamers omheen hebben. Open en laagdrempelig, dat past bij De Vier Kwartieren." Niet alleen richting patiënten, maar ook tussen collega's, voegt Van Gestel toe. ,,Er wordt prettig samengewerkt. Je schiet elkaar snel aan en vraagt of diegene even mee wil kijken. Dat geldt ook voor mensen die werkzaam zijn bij de andere disciplines in dit pand."

BELG

De goede samenwerking is ook terug te zijn bij BELG: het samenwerkingsverband tussen huisartsenpraktijken in Boxtel, Esch, Liempde en Gemonde. ,,Vroeger was BELG bedoeld om de avond- en weekenddiensten te regelen", legt Doorakkers uit. ,,Inmiddels wordt dat via de Huisartsenpost HOV gedaan. Toch zien we de artsen in de dorpen nog regelmatig, bijvoorbeeld tijdens nascholing en etentjes. Dat zie je niet zo vaak meer in Nederland, maar hier zien we elkaar regelmatig. De contacten zijn goed."

12.000, dat is het aantal patiënten dat ingeschreven staat bij De Vier Kwartieren. ,,Een aantal dat door de jaren heen stabiel is gebleven", aldus Van Thiel. Met name mensen uit de wijk Oost komen naar De Vier Kwartieren. ,, Het blijft een heel divers vak: je ontvangt mensen van jong tot oud", vertelt Van Gestel. ,,Toch hebben we behoorlijk wat veranderingen doorgemaakt", voegt Doorakkers toe. ,,Waar we voorheen alleen een pieper op zak hadden en soms met een landkaart en patiëntendossier op schoot naar een adres moesten, is er veel veranderd met de komst van de mobiele telefoon en computer." Van Thiel, Doorakkers en Van Gestel zijn het erover eens: de kern van het vak huisarts is door de jaren heen hetzelfde gebleven. ,,Je kunt heel veel voor mensen betekenen", stelt Van Thiel. ,,Je weet nooit hoe een dag gaat verlopen, dat maakt het een mooi vak. Ik wilde in eerste instantie dierenarts worden, maar dat vond ik te beperkt. Met mensen kun je tenminste communiceren", lacht Doorakkers.

Het jubileum wordt morgen, vrijdag 9 oktober, gevierd met een besloten reünie voor (oud-)medewerkers van De Vier Kwartieren.

FOTO BOVEN: Gezondheidscentrum De Vier Kwartieren, sinds 5 oktober 1990 gevestigd aan de Oisterwijkstraat in Boxtel-Oost. (Foto: Peter de Koning).