Actiefoto van een autocross die in 1985 aan de Kapelweg in Boxtel werd gehouden. De Kempen Cross strijkt zondag 11 oktober neer in Lennisheuvel. (Foto: Brabants Centrum).
Actiefoto van een autocross die in 1985 aan de Kapelweg in Boxtel werd gehouden. De Kempen Cross strijkt zondag 11 oktober neer in Lennisheuvel. (Foto: Brabants Centrum). Foto: Brabants Centrum

DE KEMPEN CROSS STRIJKT ZONDAG 11 OKTOBER NEER OP AKKER AAN MIJLSTRAAT

Autocross in buitengebied Lennisheuvel

MARC CLEUTJENS

Boxtel keert terug op de autosportkalender. Als het aan voorzitter Patrick Mes van De Kempen Cross ligt, wordt binnen de Boxtelse gemeentegrenzen elk jaar een spectaculaire autocross gehouden. Zondag 11 oktober is de eerste cross op een terrein aan de Mijlstraat in Lennisheuvel, waar de snelste auto's met een snelheid van minstens 140 kilometer per uur door het zand zullen rijden. Volgens Mes worden strikte veiligheidsmaatregelen in acht genomen.

Boxtel kent nauwelijks auto- en motorsporthistorie, door de jaren heen zijn amper grootschalige evenementen gehouden. Aan de Kapelweg werd dertig jaar geleden een autocross gehouden, ook in de omgeving van de Koppenhoefstraat vond ooit een motorcross plaats. ,,We streven ernaar om weer elk jaar naar Boxtel te komen", zegt Mes. ,,Sinds ik voorzitter ben van De Kempen Cross zoeken we naar plaatsen waar we ooit in het verleden goede ervaringen hebben gehad. En ook in Boxtel hebben we ooit een prima cross kunnen organiseren, ook al is dat heel lang geleden."

Zondagochtend klinkt om klokslag elf uur het startschot van de eerste van vele races die op de omgeploegde akker aan de Mijlstraat worden gehouden. In twee reeksen worden crossauto's op pad gestuurd voor een razendsnelle race over het circuit, dat zaterdag wordt aangelegd. Rondom de zandbaan worden enkele greppels gegraven die zo'n halve meter diep zijn. ,,Die zijn bedoeld voor de veiligheid van het publiek", legt de voorzitter uit. ,,Voorbij de greppels is ook nog een remzone, zodat het publiek veilig van de race kan genieten."

VEILIGHEIDSPROTOCOL

Toeschouwers van de autocross in Lennisheuvel mogen alleen in de lengte naast het circuit staan, het is verboden om het spektakel in de bochten te aanschouwen. ,,Zodra we daar iemand zien, wordt een race afgevlagd en grijpen we in. Hekken zorgen ervoor dat het publiek alleen op veilige plekken kan staan." Mes geeft aan dat zijn organisatie beschikt over een uitgebreid veiligheidsprotocol, dat ook is voorgelegd aan de gemeente Boxtel. Die heeft onlangs een vergunning voor het sportevenement afgegeven.

Volgens de voorzitter heeft de zoektocht naar een geschikte akker in Boxtel de nodige tijd gekost. Een eerste veld dat in beeld was,voldeed niet omdat dit een zogeheten bolle akker was en cultuurhistorische waarde heeft. Een tweede perceel dat in beeld kwam viel ook af omdat er een belangrijke gas- en olieleiding onder gelegen was. ,,Daardoor kwamen we in tijdnood, maar gelukkig is het veld aan de Mijlstraat geschikt bevonden en kunnen we daar gaan racen", vertelt Mes.

Achtereenvolgens gaan auto's in verschillende categorieën de baan op. Dat zijn voertuigen van minder en meer dan 1400 cc, auto's met een motorinhoud van 1.600 cc, tweeliterauto's, toerwagens en stockcars. ,,Leuk is dat we ook een regioklasse kennen waarin veel deelnemers uit de streek in actie komen. Aan het slot van de laatste race worden alle dagkampioenen gehuldigd."

HAAKSBERGEN

Een woordvoerder van de gemeente Boxtel verduidelijkte deze week dat een vergunning is verleend aan De Kempen Cross omdat de organisatie alles heeft gedaan om risico's voor deelnemers en toeschouwers te voorkomen. Na het ongeval met een monstertruck in Haaksbergen, waarbij vorig jaar enkele toeschouwers om het leven kwamen, is ook Boxtel alert op het verlenen van vergunningen voor dit soort evenementen. ,,In eerste instantie koos men voor een bolle akker of had men een plek op het oog die te dicht bij de bebouwde kom lag en daardoor teveel hinder zou kunnen veroorzaken."

Volgens de woordvoerder is van overlast op het perceel aan de Mijlstraat geen sprake. ,,Direct omwonenden zijn door de organisatie geïnformeerd, ook is contact geweest met voetbalclub LSV. Volgens onze informatie had een overgrote meerderheid van de omwonenden geen bezwaar. Daarnaast worden zoveel veiligheidsmaatregelen genomen, dat de risico's nihil zijn en de burgemeester heeft gemeend een vergunning af te kunnen geven."

De autocross in Boxtel begint om 11.00 uur. Toegangskaarten kosten vijf euro.